Am condus FABULOSUL BMW M5

Autor: Andrei Nan 07 oct. 2011 Test in premiera

Totul la noul M5 înseamnă dorinţă. Vrei maşina imediat ce o vezi în realitate şi stai la un metro de ea. La pornirea motorului deja o iei razna şi faptul că evacuarea nu sună atât de vulgar precum la un AMG sau un S, înseamnă că trebuie să te bucuri de liniştea dinaintea furtunii.

Dorinţa tuturor posesorilor de limuzine super-sport este să aibă o maşină care să nu le rupă spatele prin oraş, să fie docilă, uşor de condus şi plăcută. Dorinţă îndeplinită. Noul M5 are moduri confort pentru suspensia cu amortizoare controlate electronic şi pentru direcţie. Plus o setare „Efficiency” pentru motor. Asta înseamnă că treptele transmisiei cu dublu-ambreiaj şi şapte trepte sunt schimbate automat, lin şi la sub 2.000 rpm. Pentru cutie există o setare în trei trepte şi a timpului de schimbare al rapoartelor iar comportamentul transmisiei se transformă complet între treapta unu şi trei.
În modul standard, noul M5 se simte ca un Seria 5 normal cu motorul 550i şi cu nişte suspensii ceva mai mari. Niciodată un M5 nu a fost atât de plăcut. Direcţia este uşoară, amortizoarele permit ceva ruliu şi motorul nu se turează excesiv. Treptele sunt schimbate lin şi cât mai devreme posibil. Desigur, nu vorbim de acelaşi confort ca într-un 550i pentru că maşina are totuşi 560 CP. Comparativ cu orice altă maşină sport cu puterea aceasta este însă cea mai confortabilă. Dacă totuşi decizi să conduci rapid în acest mod, te vei bucura de reprise, ţinută de drum şi sunet pe măsura unui M dar vei simţi că ai nevoie de ceva mai mult. Doreşte-ţi şi vei primi.

Astfel ajungem la butoanele M. Pentru ele poţi modifica suspensiile, direcţia, răspunsul motorului, al cutiei de viteze, modul de schimbare al treptelor (automat sau manual), modul de lucru al DSC-ului şi aspectul head-up-display-ului. Imaginea acestuia se poate transforma într-un turometru color plus indicaţie de treapta pe care o folosiţi, viteza de rulare şi, absolut genial, limita de viteză de pe indicatoarele tronsonului pe care rulaţi. Setările nebuneşti înseamnă Sport Plus la toate capitolele, DSC OFF şi modul manual pentru cutie plus cel mai mic timp de schimbare posibil. Puteţi să le salvaţi pe acestea pe M1 de exemplu iar pe M2 puteţi să folosiţi toate setările Sport, DSC pe modul MDM şi modul automat pentru cutie.

Maşina se modifică enorm între standard şi Sport Plus pentru toate setările. În acest mod cutia nu mai schimbă decât manual iar când se întâmplă acest lucru la peste 7.000 rpm cele două tone de M5 zvâcnesc sub tine indiferent de viteza la care te afli. Desigur, zgomotul de explozie din evacuare nu lipseşte din meniu la fiecare schimbare de treaptă. El revine sub formă de detonaţie când ridici piciorul din acceleraţie dar nimic nu se compară cu sunetul motorului. Evacuarea este destul de silenţioasă la interior dar motorul, ah motorul, sună fix ca un propulsor de curse. El rage, între 3.000 şi 7.500 rpm mugeşte animalic, este un sunet care cu greu poate fi descris în cuvinte.

Practic, iată cum stau lucrurile la volanul noului M5, cu maşina setată pe modul cel mai sportiv cu putinţă. Pleci ca din tun de pe loc, cauciucurile scârţâie şi ai toate şansele să pierzi aderenţa până la 200 km/h. Motorul RAGE în timp ce urcă fabulos de rapid până în zona roşie. Volanul este greu, capul îţi este supus la G-uri repetate şi trebuie să aplici mici corecţii din volan pentru că spatele dansează non-stop. La fiecare schimbare de treaptă primeşti un sunet înfundat şi un şoc ca un şut în bijuteriile familiei. Clang! Iar când iei piciorul din acceleraţie parcă acelşi şut le loveşte în posterior. Cu aceiaşi forţă. Sunetul animalic (la propriu) al motorului ţi se urcă din acel şut initial în bijuterii în sus, pe şira spinării până în centrii plăcerii din creier. Atunci oftezi şi iei piciorul din acceleraţie o secundă. Bang! Al doilea şut.
0-100 4.4 secunde spun ei. Având în vedere că ai tracţiune spate eu spun că mereu această acceleraţie se va realiza în aproximativ cinci secunde. În condiţii ideale cred că 4.2 este realizabil. 0-200 km/h, 13 secunde, asta aşa este. Plus sau minus una, două secunde. Primele patru trepte ale cutiei sunt ireale. Maşina trage la fel de tare în fiecare din ele şi dacă eşti atent vei observa pâlpâiri ale becului de DSC chiar şi la 180 km/h… Înspăimântător. Cu treapta întâi atingi aproape 100 km/h, iar a cincea o schimbi abia la 210 km/h. Chiar şi în cinci, maşina continuă să accelereze frenetic şi astfel depăşeşti 250 km/h. Mai departe, acceleraţia continuă şi 270 este o ţintă uşoară. Mai departe nu am mers din raţiuni de logică, siguranţă şi infrastructură dar la 270 km/h tot simţi că ai putere să mergi şi mai departe. Cred că fără limitarea de la 305, M5-ul este capabil să atingă şi 330.

Dacă nu eşti atent, vei rula non-stop în regimul 160 – 200 km/h, atât de rapidă este maşina. Nu ai cum să te saturi de sunet, forţă, reprize, zgomotele şi reacţiiile transmisiei. Ţinuta de drum este remarcabilă pentru masa maşinii. Virajele rapide nu sunt o problemă la peste 140 km/h şi oricum te linişteşti când la ieşirile foarte rapide din viraje nu foarte strânse, simţi spatele maşinii cum glisează şi abia apoi se aşează şi se produce acceleraţia ca o explozie.

Legat de DSC, acesta este mai bine să stea pornit mereu. Modul M Dynamic Mode este un DTC modificat care îţi va permite să controlezi supra-virările într-o oarecare măsură până la intervenţia sistemului. Recomand modul MDM doar la viteze mici şi doar pentru şoferi cu experienţă, poţi scăpa maşina de sub control chiar şi cu intervenţia târzie a electronicii.

Pagini: 1 2

Urmărește Promotor.ro pe Google News
Citește și...



Comentarii
Inchide