Am făcut cunoştinţă cu noul Volvo V40, la Verona, în Italia

Autor: Adrian Mihălţianu 29 iun. 2012 Test in premiera

Cu ocazia lansării de presă din Italia, am avut la dispoziţie două versiuni de motorizare pentru Volvo V40: T4 pe benzină, respectiv D4 pe motorină. În mod interesant, sub titulatura T4 sunt oferite două motoare, ambele având aceeaşi putere, dar număr de cilindri şi capacităţi cilindrice diferite: 1,6 litri în 4 cilindri, respectiv 2,0 litri în 5 cilindri.

Impresii Volvo V40 T4

La Verona, modelele Volvo V40 T4 erau dotate cu motorul turbo mic, de 1,6 litri. Acesta oferă o putere maximă de 180 CP, iar cuplul maxim are şi el o valoare bună, de 240 Nm într-o plajă de turaţii foarte largă: 1.600-5.000 rpm. Ba mai beneficiază şi de o funcţie de overboost, pentru câteva secunde ajungând la un maxim de 270 Nm, de mare ajutor în depăşirile rapide.

Volvo V40 T4 are un motor turbo de 1,6 litri si 180 CP

Sonoritatea motorului este reuşită, fără a fi foarte sportivă, iar urcarea motorului în ture este suficient de progresivă. Cutia automată schimbă confortabil şi rapid, dar, dacă alegi modul „S”, apăsarea acceleraţiei va avea ca rezultat un răspuns mai prompt decât te aştepţi – sincer, nu este recomandat acest mod la manevrele de parcare sau în traficul aglomerat din oraş, ci doar pe autostradă sau pe traseele virajate rapide.

DATE TEHNICE VOLVO V40 – MOTOARE PE BENZINĂ

Doar la viteze mari, specifice autostrăzilor, se simte o limitare a cilindreei mai reduse a acestui motor turbo de 1,6 litri, vizibilă în reprizele mai puţin rapide, chiar şi în modul „S”. În plus, deşi în modul secvenţial treptele se schimbă foarte rapid, maneta schimbătorului are plusul sus şi minusul jos, adică… anti-sportiv.

In modul Sport, cutia automata face din Volvo V40 T4 o masina suficient de agila

În cazul modelelor de test V40 T4 vorbim şi de echiparea maşinilor cu suspensie sport şi cu jante de 18 inch, ceea ce se observă imediat pe şosea. Adică, în mod evident, confortul este afectat de rigiditatea suspensiei, dar nu aşa de drastic, doar denivelările mai mari punând probleme. În schimb, maşina stă foarte bine în curbe, demonstrând o stabilitate excelentă pentru clasa compactă.

Per ansamblu, doar direcţia electronică pare cam artificială, având un feedback mai puţin bun într-un regim rapid – lucru valabil chiar şi în modul „Sport”. Pe de altă parte, Volvo V40 T4 se dovedeşte o maşină care combină foarte bine confortul şi rapiditatea, impresia generală fiind de maşină potentă stilată, agresivitatea nefiind dusă la extrem nici un moment. Cine vrea multă adrenalină probabil o va găsi pe versiunea de top V40 T5, de 254 CP.

Impresii Volvo V40 D4

Versiunea diesel Volvo V40 D4 dispune de un motor common-rail de 2,0 litri, în 5 cilindri, afişând o putere maximă de 177 CP la o turaţie de 3.500 rpm, în timp ce cuplul maxim este foarte generos: 400 Nm, între 1.750 rpm şi 2.750 rpm. Practic, singurul mic inconvenient al acestui motor este zgomotul în discordanţă cu atmosfera interioară elevată, în rest performanţele sale fiind foarte bune.

Volvo V40 D4 are un motor common-rail de 2,0 litri si 177 CP, cu un cuplu de 400 Nm

La fel ca versiunea pe benzină V40 T4, şi modelul de test V40 D4 din Italia avea cutie de viteze automată cu 6 trepte, care se potriveşte foarte bine cu acest motor diesel dacă pui accentul pe confortul în conducere. Cutia automată exploateză foarte bine forţa dieselului, deşi este vizibilă lipsa de suflu la mai puţin de 1.800 rpm, ca în cazul oricărui alt model diesel similar.

DATE TEHNICE VOLVO V40 – MOTOARE PE BENZINĂ

În modul „S” al cutiei automate, Volvo V40 D4 devine ceva mai agil, răspunsul motorului fiind mai rapid, dar ambianţa sonoră îţi taie elanul sportiv. Asta deşi maşina este capabilă să facă faţă unui tempo mai ridicat pe traseele virajate, în condiţiile în care modelul de test, fără a beneficia de suspensie sport, stătea bine în curbele rapide, demonstrând, de asemenea, un foarte bun confort la trecerea peste denivelări.

Suspensia normala ii confera lui Volvo V40 atat un bun nivel de confort, cat si o buna stabilitate

Şi în cazul acestei motorizări rămâne valabilă observaţia ţinând de feedbackul perfectibil al direcţiei electronice, în timp ce zgomotul dieselului intră clar în contradicţie cu ambianţa elevată şi relaxată pe care o oferă Volvo V40. Totuşi, consumul mai redus şi performanţele comparabile cu ale versiunii T4 sunt de luat în seamă, în condiţiile în care cutia automată se potriveşte foarte bine în combinaţie cu D4.

Concluzii preliminare

Deşi am luat contactul destul de puţin cu noul Volvo V40, pot spune că maşina promite mult. Ca design, V40 concurează la titulatura de regină a clasei compacte premium, în timp ce interiorul este cu adevărat premium, cine „dă iama” în lista de opţionale având posibilitatea de a transforma maşina într-o mică divă cu dotări de ultimă generaţie, mai ales în domeniul securităţii.

Noul Volvo V40 este o compacta premium individualista si cu un mare sex-appeal

Din punct de vedere dinamic, Volvo V40 face o figură bună, principalul atu fiind trenul de rulare cu un bun compromis între sportivitate şi confort, cu accentul pe al doilea criteriu. V40 nu se doreşte o maşină foarte sportivă, ci una elevată, pentru un public interesat de calitatea reală şi de satisfacerea cerinţelor de condus sigur şi confortabil zi de zi.

În plus, noul V40 vine şi cu o politică de preţuri mai atractivă faţă de concurenţi (în principal cei germani), având un echipament standard mai bogat, preţuri mai reduse cu nişte mii de euro şi o listă de opţionale care nu poate lăsa pe nimeni insensibil, mai ales că vorbim de unele sisteme oferiTe în premieră în această clasă.

Marea inovatie a lui Volvo V40 - airbagul pentru pietoni

Când am văzut primele imagini cu noul Volvo V40, care a avut premiera mondială cu ocazia Salonului Auto Geneva 2012, am fost plăcut surprins să descopăr un model compact mult evoluat faţă de precedentul Volvo C30, care a fost o maşină relativ reuşită, dar mult prea nişată, având doar două portiere, o imagine nu tocmai îndrăzneaţă şi prea puţin caracter practic.

Noul Volvo V40 este un hatchback de clasa compacta, dar cu alura de shooting-brake

De la început devine clar de ce noul model se numeşte V40, şi nu C40: pentru că litera „V” îl apropie foarte mult de ideea de break Volvo, caroseria hatchback putând fi oarecum asemuită cu un V60 intrat la apă. Partea din spate consider că este un amestec reuşit de shooting-brake şi coupe, stopurile extravagante amintind de V60 sau chiar de SUV-ul XC60 şi imprimându-i lui V40 o personalitate clară.

DIMENSIUNI, MASE ŞI CAPACITĂŢI VOLVO V40

Din faţă, Volvo V40 te duce imediat cu gândul la Volvo S60, arborând o imagine aristocratică, cu linii fluide şi care a preferat să nu exprime agresivitate, ci multă eleganţă şi tinereţe. O notă bună pentru integrarea subtilă a luminilor de poziţie cu LED-uri – tehnologie care mai este folosită şi pentru semnalizatoarele din retrovizoare, stopuri sau chiar iluminarea numărului de înmatriculare din spate.

Volvo V40 mizeaza pe eleganta si pe un stil sofisticat

Silueta lui Volvo V40 îmi aminteşte de un shooting-brake, dar şi de un anumit Audi A3 Sportback, faţă de care Volvo V40 arată mai elegant şi mai elaborat. În plus, mi se pare că V40 are mult sex-appeal pentru publicul feminin, fiind o maşină unisex pentru clienţii care pun mult accent pe un stil de viaţă plin de modă şi tendinţe.

În concluzie, noul Volvo V40 aduce o puternică notă de individualitate în clasa compactă premium şi sunt sigur că le va da bătăi de cap celor trei grei germani, cu ale lor Seria 1, A-Class şi A3.

Să vedem şi cum se prezintă noul Volvo V40 la interior – pe pagina următoare.

Pagini: 1 2

Urmărește Promotor.ro pe Google News
Citește și...



Comentarii
Inchide