Face off – Opel Corsa OPC Nurburgring Edition

Autor: Constantin Ciobanu 31 oct. 2011 Test in premiera

Şi totuşi important este ce ascunde acest model sub caroserie. Pe undeva un privilegiu să te afli la volanul unui model produs doar în 500 exemplare. În primul rând propulsorul livrează acum 210 CP la 5.850 rpm şi un cuplu motor de 280 Nm de la 2.550 până la 5.850 rpm. Şi totuşi în cazul unui hot hatch de calibru mic important este cum ajunge puterea la sol fără a fi risipită. Nurburgring Edition se laudă cu un diferenţial mecanic cu alunecare limitată pe puntea faţă, iar acest ingredient schimbă radical caracterul maşinii. Gradul de aderenţă al punţii faţă este impresionant, efectul de torque steer s-a evaporat, iar momentele în care electronica intervine pentru a controla gradul de aderenţă sunt extrem de rare.

Suspensia a fost şi ea revizuită de cei de la Bilstein, este mult mai dedicată vieţii pe circuit decât în cazul versiunii OPC. Vorbim despre o suspensie mai rigidă şi de o reducere a gărzii la sol cu 2 centimetri pe puntea faţă şi 1,5 centimetri pe spate. Noroc că în Germania sunt drumuri care nu îţi schimbă locul organelor interne în organism dacă eşti la volanul unui model sport. Şi te poţi baza pe frâne, sunt furnizate de Brembo şi temperează exemplar cei 210 CP. Sistemul de frânare beneficiază de discuri cu diametru mai mare şi de etriere cu patru pistonaşe. Trebuie menţionat faptul au fost recalibrate sistemele electronice de control al tracţiunii şi ESP. În condiţiile date Corsa OPC Nurburgring Edition ajunge la 100 km/h în 6,8 secunde şi este creditată cu o viteză maximă de 230 km/h.

Cu Nurburgring Edition la Nurburgring, evident cea mai facilă asociere şi pe undeva firesc. Aşadar nu mă acuzaţi de lipsă de imaginaţie, a fost prima şi singura destinaţie la care m-am gândit când m-am urcat la volan. Extrem de agreabilă în cazul traficului urban, agregatul este suficient de elastic pentru a nu te obliga să schimbi o treaptă la fiecare secundă. Despre consum? Opel declară un consum urban de 10,2 litri. În cazul unui condus apatic se poate scoate o valoare uşor mai bună, totuşi este o valoare care poate fi luată în considerare pentru consumul mediu. În drum spre Nurburgring, un traseu de aproximativ 200 km, preponderent format din autostradă, am avut un consum mediu de 11 litri.

Aproximativ 35% din traseu fiind autostradă fără limită de viteză, aşadar pedal to the metal. Extrem de sigură la viteze superioare, poate doar direcţia devine o idee cam uşoară. Foarte bun dozajul pedalei de frână, lucru esenţial când rulezi cu viteze ridicate. Totuşi la 230 km/h computerul de bord indica un consum instantaneu constant de 39,8 litri. Prin urmare pofta noastra de viteză s-a domolit relativ repede. Nu am reuşit să descoperim circuitul, era în desfăşurare o cursă de anduranţă de oldtimere, în schimb şi drumurile din jurul circuitului sunt cam din acelaşi peisaj. Dacă ajungeţi pe acolo atenţie la motociclişti, exploatează la maxim întreaga lăţime a suprafeţei de rulare… Am avut ocazia să testăm ambele versiuni Corsa OPC în cadrul OPC Performance Training.

Diferenţele sunt colosale din punct de vedere al plăcerii oferite pe circuit. Acolo unde Corsa OPC necesită ponderare, atenţie la viteza de intrare pe viraj, accelerare moderată pe ieşire, fluiditate în acţionarea volanului… Corsa OPC Nurburgring Edition şterge de pe listă toate aceste crispări. Spre deosebire de o Corsa OPC care necesită un dozaj atent al puterii la ieşirea din viraje pentru a nu ajunge într-o supravirare provocată de o accelerare prea puternică şi rupere de aderenţă, în cazul seriei limitate o parte din viraje pot fi negociate cu pedala la podea, iar pentru restul accelerarea la ieşire din viraj este posibilă mult mai devreme şi fără emoţii. Interesant a fost pe circuitul de viteză de la Opel unde am reuşit să duc o Corsa OPC la 246 km/h, ajutat şi de aspiraţia unei Insignia OPC.

Pe circuitul de manevrabilitate am rămas plăcut impresionat de lejeritate prin care poţi poziţiona modelul acolo unde doreşti fără prea mult efort. Oarecum surprins de aderenaţa consistentă a punţii spate, mă aşteptam la un caracter mult mai ludic. Poţi provoca spatele maşinii la mici glisade care să te ajute pentru o înscriere mai facilă pe viraje, dar totul este perfect controlabil. Din această aventură OPC m-am întors cu dezamăgirea că nu am putut degusta circuitul de la Nurburgring dar cu satisfacţia că am mai descoperit un hot hatch fabulos. Dacă nu va impresionat Corsa OPC, ei bine seria limitată Nurburgring Edition este o altă maşină, şi rar am putut asista la astfel de metamorfoze. Până acum consideram Clio RS fără rival, acum aş fi curios de rezultatul unui duel.

Pagini: 1 2

Urmărește Promotor.ro pe Google News
Citește și...



Comentarii
Inchide