Mazda3 Sedan 1.6 CD - EXTERIORUL (I)

Mazda3 Sedan aplică reţeta două linguri de MX-5, un deget de RX-8, un pumn de 6 toate peste blatul de la precedenta generaţie şi ce a ieşit, vedeţi în continuare...

Mazda3 Sedan 1.6 CD - EXTERIORUL (I) Mazda3 Sedan 1.6 CD - EXTERIORUL (I)

VEZI TOATE EPISOADELE DIN TESTUL CU MAZDA 3 SEDAN

 "Dragă, au micşorat Mazda 6!" asta este prima reacţie pe care o ai când vezi noua Mazda3 Sedan. Văzută de la distanţă în trafic, în special din spate, Mazda3 Sedan poate trece foarte uşor drept Mazda6. Apropierea de acest model face însă ca impresia de deja-vu să nu mai pară aşa de convingătoare, ba chiar uşor îţi dai seama că ai în faţă o Mazda3 care a preluat tot ce era mai bun de la actualele surori de gamă şi a construit cu aceste elemente o evoluţie foarte firească şi foarte agreabilă a fostei generaţii.

Pentru că am adus aminte de acest aspect, să deschidem cartea de istorie automobilistică şi să vorbim puţin despre o comparaţie între generaţii. Mazda3 a apărut iniţial în 2003, pe o platformă comună cu Ford Focus şi Volvo S40, în două tipuri de caroserie, cu 5 uşi respectiv 4 uşi. Acest model a atins 2 milioane de unităţi şi este cel mai bine vândut model Mazda din istorie. Deci pe umerii noului model apasă destul de multe aşteptări.

Conceptele precum Kyora, Kabura sau Furai, expuse de atunci, nu a au rămas doar simple idei de salon şi au emulat direcţiile pe care noi le vedem astăzi pe modelele de stradă. Mulţumim astfel lui Laurens van den Acker, designerul şef al niponilor, cel care nu lăsat să se irosească aşa multe idei bune şi le-a imprimat, într-o formă sau alta, pe modele de serie pe care noi l-am testat.

Revenind la Mazda3 Sedan, aceasta respectă regulile creşterii în dimensiune şi este mai lungă, cu aproape 9 centimetri, dar la fel de lată şi aproape la fel de înaltă ca modelul pe care îl înlocuieşte. Cei 9 centimetri par la prima strigare foarte mult pentru un schimb de generaţii. Dar, dacă ne aducem aminte, în 2003 niponii au spus că au marketat acel model ca şi "un coupe style", în timp ce curentul model este, fără doar şi poate, un sedan rasă pură. 

Paradoxal, acest model pare chiar mic pus lângă majoritatea concurenţilor "notchback" din gamă. Într-adevăr nu este printre cele maai mari din clasă dar totuşi în spatele acestei iluzii stau nişte artificii stilistice bine conturate. Să vedem deci despre ce este vorba...,

Citeşte mai departe în pagina următoare »

Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.