Range Rover Evoque – Marile speranţe, micile adevăruri

Autor: Dan Vache 17 oct. 2011 Test in premiera

Când te uiţi la un Evoque şi te gândeşti că trebuie să ai maşina asta, nu prea îţi mai stă gândul la partea tehnică, la interior şi la cum se conduce maşina asta. Desigur, cei care sunt pregătiţi să cheltuiască aproape 70.000 de euro pe un Evoque nu cred că vor greşi capital şi vor cumpăra maşina fără a se urca în ea.

La interior găseşti un design spectaculos pentru un Range Rover şi finisaje peste X1 şi Q3. Pielea este prezentă din abundenţă şi prima impresie este de lux exuberant. La analiză însă, lucrurile stau altfel. Aproape toate elementele de control din interior sunt preluate de la Jaguar iar acesta este un lucru în mare măsură bun care poate lua minţile celor înnebuniţi după elementele care arată bine într-o maşină. Însă pielea de pe uşi ascunde un plastic tare care sună ciudat când îl loveşti. Sună a Freelander în toată regula.

Consola centrală cu un spaţiu de depozitare în spate este copiată fără remuşcări se pare, de la Volvo, iar sistemul de iluminare ambientală înseamnă doar nişte leduri ce luminează de aici. Sistemul audio de top Meridian este foarte puternic la ai săi 825 de waţi şi costă extra 1.290 de euro. Se pare însă că este totuşi prea mult deoarece sunt plastice prin interior, ascunse sub piele care vibrează dacă îţi faci curaj şi dai muzica ceva mai tare. Păcat, există detalii în minunatul Evoque care amintesc faptul că acesta este totuşi un Freelander cu altă pălărie.

La cum arată, Evoque ar trebui să meargă precum Star Trek. Precum un Bowler. Precum maşina lui Chuck Norris. Însă în acelaşi timp, Evoque Coupe poartă sigla uneia din cele mai confortabile mărci din lume. Un Range Rover trebuie să fie în primul şi în primul rând, confortabil. Pentru că Evoque Coupe Dynamic deja pierde puncte la acest capitol datorită scaunelor scoică, mă aşteptam ca ţinuta de drum să fie o revelaţie care să nu mă mai facă să mă gândesc la X1. Din păcate, din dorinţa de a face din Evoque o creaţie demnă de o titulatură dinamică precum echiparea, Range Rover a uitat să îi confere acestuia caracteristica cea mai importantă a mărcii. Confortul suspensiilor. Chiar dacă este echipat cu genialul sistem Terrain Response, unic în segment şi în lumea SUV-urilor, Evoque este prea rigid, prea tare şi prea zgomotos pe denivelări. În plus, fără jante mari, maşina asta arată caraghios. Iar dacă ai jante uriaşe cu anvelope de stradă cum te poţi gândi să mergi prin „Mud Ruts” sau prin deşert?!

Fără Terrain Respone un Range Rover nu este un Land Rover. Fără jante mari un Evoque nu arată bine. Dar fără confort un Evoque este în pericol să nu fie un Range Rover. Şi atunci pot să apară problemele pentru cei care pot să cheltuiască aceeaşi sumă de bani pe un RRS, mai mare, mai puternic şi extrem de confortabil. Cred că lucrurile pot fi îmbunătăţite pentru Evoque dacă pe modul normal al lui Terrain Response suspensia ar fi mai confortabilă şi deci mai plăcută. Pentru vitezişti şi pasionaţi de senzaţii tari există modul Dynamic al lui Terrain Response şi sincer acesta este genial. Electronica lucrează perfect cu diferenţialele şi dacă laşi sistemele să-şi facă treaba, Evoque este o revelaţie pe viraje. Este foarte rapid şi cel mai important, plăcut de pilotat.

Direcţia este perfectă, oferă un feedback foarte bun şi este foarte precisă. Dacă însă decuplaţi electronica, Evoque îşi va da pe faţă un caracter foarte neplăcut, va deveni o maşină care subvirează la cote hilare şi chiar cred că în mod special au construit-o aşa pentru a-ţi da seama cât de deştept este Terrain Response de fapt. De vină pentru subvirările epice este greutatea mare a maşinii. 1.760 kg are acest model la gol, o valoare mare care explică de ce s-au folosit suspensii atât de tari. Pentru că la o astfel de masă proprie nu ai cum să ţii maşina pe traiectorie decât dacă foloseşti Terrain Response şi suspensii de curse.
Eu aş fi sacrificat ceva din ţinuta de drum genială de pe viraje şi din lipsa ruliului. Nu suntem totuşi într-o maşină de curse, este ok ca ea să arate SF dar totuşi sigla o obligă la confort suprem în clasă.

Din păcate pentru RR, X1 este mult mai plăcut din punctul de vedere al suspensiilor la o rulare normală, zilnică. Nici motorul de 190 CP şi 420 Nm nu este fericit cu greutatea mare a maşinii. El pare să rămână fără putere de la 130 km/h în sus iar pentru a atinge viteza maximă de 195 km/h se chinuie destul de mult. Până în 130 km/h ai jura că te afli în versiunea de 150 CP iar acesta nu este un sentiment foarte bun pentru preţ şi imaginea de ansamblu a maşinii. Motorul merită măcar cutia cu opt trepte, aceasta ar permite trepte inferioare mai scurte şi deci acceleraţii mai bune. Transmisia actuală în şase trepte este depăşită dar asta a fost mereu o problemă la Range Rover, mereu cu un pas înapoi la cutiile de viteză. Din fericire însă consumul mediu poate fi stabilizat la 8.5 litri de motorină pentru 100 km parcurşi deoarece transmisia schimbă automat foarte devreme şi lin.

Propulsorul SD4 nu are el o problemă în sine ci Evoque mai trebuie finisat. Motorul este imperceptibil în interior până la 2.000 rpm dar după 3.000 devine prea zgomotos. Cuplul său are o valoare mare dar masa mare a maşinii necesită turarea motorului şi deci prezenţa în nenumărate rânduri peste 3.500 rpm. Rezultă zgomot în interior şi încă un punct în minus pentru confort.

Pagini: 1 2

Urmărește Promotor.ro pe Google News
Citește și...



Comentarii
Inchide