TEST Volkswagen Golf Alltrack. Tanchetă de familie

Autor: Adrian Mihălţianu 14 aug. 2015 Test in premiera

Era o vreme când singurele „crossovere” erau breakurile 4×4 din grupul VAG, secondate de modele similare de la Opel, Fiat, Subaru şi alţi câţiva. Breakuri de clasă medie sau compactă, pregătite să reziste şi la drumuri ceva mai desfundate, cu câteva protecţii suplimentare care să păstreze familia în siguranţă atunci când era dusă la un picnic mai departe de asfalt.

Azi trăim într-o epocă a SUV-urilor şi mai ales a crossoverelor, iar a alege un break 4×4 pregătit pentru orice tip de drum este o decizie deja curajoasă, pentru că fascinaţia faţă de allroad-uri a trecut, iar azi oamenii caută maşini mai înalte, în care se simt mai în siguranţă. Totuşi, atuurile unui break de familie cu tracţiune integrală nu au dispărut, iar noul Volkswagen Golf Alltrack nu face excepţie. Evident, cu tot cu minusurile aferente. L-am luat la test pe drumurile de ţară din Bărăgan pentru a vedea ce anume mai oferă azi un astfel de tip de caroserie.

1. De ce ţi-ai lua un break 4×4 în 2015?

Nu e vorba doar de un break 4×4, ci de unul care e mai înălţat decât versiunea normală (cu 20 de mm în cazul lui Golf Alltrack) şi care are elemente de protecţie suplimentare, specifice crossoverelor. Te vei orienta spre acest tip de caroserie dacă vrei să:

a. ai o manevrabilitate mai bună decât a unui SUV/crossover pe asfalt

b. să poţi ieşi din zăpadă mai uşor decât cu un break 4×2

c. să ai un portbagaj sensibil mai mare decât al unui SUV de aceeaşi clasă

d. fii diferit

Nu există, în 2015, vreun alt motiv pe care să-l pot pricepe cu privire la cumpărarea unui astfel de break în detrimentul unui SUV sau crossover. Dar revin pe tema dată puţin mai jos.

2. Ce diferenţe sunt între un Golf Variant şi un Golf Alltrack?

Le-am scris în detaliu în articolul de prezentare, dar, pe scurt, trebuie să ştii că un Alltrack are 16 cm gardă la sol faţă de 14 cm la Variant, are protecţii pentru ieşirea în teren accidentat, tracţiune integrală 4Motion cu mod offroad şi câteva elemente de individualizare prin design care-l deosebesc de Variant.

Pietricelele de pe drum nu vor lăsa daune permanente caroseriei, datorită protecţiilor suplimentare

Pe scurt, e o maşină mai bine adaptată drumurilor din România, în care ai zăpadă pe şosele timp de câteva săptămâni pe an, gropi tot timpul anului iar drumurile de ţară sunt la ordinea zilei.

3. Cum se comportă Golf Alltrack pe şosea?

Pe asfalt, noi am testat exemplarul dotat cu motorul de 2.0 litri TDI 184 CP, cuplat cu transmisia DSG. Pe scurt, un motor care dezvoltă un număr impresionant de cai-putere pentru un break de familie şi mai ales un cuplu motor sănătos: 380 Nm, disponibili integral de la 1.750 rpm! Rezultatul este că pleci ca din tun cu maşina de pe loc (ajutat şi de tracţiunea integrală care mută o parte din cuplu pe puntea spate dacă simte că roţile faţă pierd aderenţa) – un 7.8 secunde pentru 0-100 km/h este o valoare foarte bună pentru o maşină non-premium!

Garda la sol mai mare nu dăunează defel stabilităţii maşinii pe asfalt, indiferent de cât sunt de bruşte manevrele pe care le vei încerca. Din acest punct de vedere, Golf Alltrack preia toate avantajele lui Variant – o ţinută de drum impecabilă, cu puternice accente sport, datorate atât suspensiilor cât şi rapidităţii cu care schimbă DSG-ul.

4. Cum se comportă Golf Alltrack în offroad?

În offroad lucrurile sunt puţin diferite – ai totuşi doar vreo 16 cm gardă la sol, precum şi o consolă faţă destul de lungă, treabă care împiedică abordarea drumurilor de ţară deosebit de desfundate, a bălţilor cu noroi sau chiar a bordurilor foarte înalte din oraş. Alltrack a preferat să ofere doar avantajele tracţiunii integrale în zăpadă sau noroi, dar nu şi să strice ţinuta de drum înălţând prea mult maşina. Din păcate, asta înseamnă şi că orice ieşire de pe drumul de ţară se poate lăsa cu lovituri pe sub maşină şi alte probleme.

Pe drumurile de macadam poţi merge „blană”, fără să te temi de consecinţe

Alltrack are totuşi sistemul de tracţiune 4Motion care permite, la nevoie, activarea modului offroad. Asta înseamnă că vei beneficia de Hill Descent (asistenţă la coborârea în pantă), răspunsul motorului şi ABS-ului este modificat pentru a permite aderenţa mai bună la suprafaţa de drum, iar cuplul de pe puntea faţă poate fi mutat parţial pe puntea spate, pentru a scoate maşina din încurcătură. Pe drumurile de ţară abordate în forţă, Alltrack a rămas stabil, ajutat de tracţiunea integrală, în special atunci când efectuam viraje prin nisipul şi macadamul de pe drum.

Pe scurt: departe de a fi în stare să treacă pe unde trece un VW Tiguan, rămâne mai dinamic decât orice crossover sau SUV din aceeaşi zonă de preţ, din gama Volkswagen.

5. Cum este Golf Alltrack la interior?

Sobru, bine gândit, foarte bine pregătit pentru necesităţile unei familii (portbagajul are 605 litri în standard, dar poate depăşi 1.600 de litri cu bancheta din spate rabatată), cu locuri de stocare foarte bine dimensionate, comenzi ergonomice şi, în general, toate atuurile care fac din Volkswagen Golf cea mai bine vândută maşină din segment. Adică maşina care se vinde de peste două ori mai bine decât următoarea clasată din Europa (Focus).

Gri cu gri cu negru cu gri cu negru cu gri. Oh, bucuria unui interior Volkswagen! Materialele de calitate compensează oarecum

Ecranul digital de pe consola centrală îndulceşte întrucâtva sobrietatea interiorului, în timp ce tapiţeria de stofă şi piele (opţională) e plăcută la atingere şi pare durabilă în timp. Din păcate, Volkswagen nu oferă posibilitatea alegerii unui interior mai deschis la culoare, fapt care face ca Alltrack să nu fie neapărat prietenos cu familiile. Pare mai degrabă business.

Principalele atuuri, minusuri şi sfaturi de cumpărare, în pagina următoare

Pagini: 1 2

Urmărește Promotor.ro pe Google News
Citește și...



Comentarii
Inchide