Comparativ Duster vs. concurenţa. EP. III - Duster vs. Qashqai

Nissan Qashqai şi Dacia Duster au multe în comun. Chiar foarte multe. Cu toate acestea, sunt cum nu se poate mai diferite. Să vedem de ce.

Comparativ Duster vs. concurenţa. EP. III - Duster vs. Qashqai Comparativ Duster vs. concurenţa. EP. III - Duster vs. Qashqai

Iniţial, când au apărut zvonurile despre viitoarea Dacia SUV,foarte mulţi credeam că va fi un model derivat dinNissan Qashqai, crossover-ul japonezbucurându-se încă de la lansare de un succes neaşteptat de bun.

Până la urmă, Dacia Duster este construităpe platforma lui Logan, dar sistemul de tracţiuneintegrală este preluat de la modelul japonez. Transplantul estereuşit, Qashqai fiind similar cu Duster în ce priveştedimensiunile:

Dacia Duster si Nissan Qashqai - caracteristici dimensionale

Lungimea este, practic, aceeaşi, diferenţa de 2 cm înfavoarea lui Qashqai fiind dată de profilarea spoilerelor(înaintea faceliftului, Qashqai avea exact aceeaşi lungime ca Duster). Însă modelulromânesc este mai lat cu 4 cm şi mai înalt cu 8 cm faţă de văruljaponez.

Chiar şi ampatamentul este mai bun în Duster (cu un plusde 2 cm), în timp ce garda la sol este mai mare cu doar 1cm. Nissan Qashqai are, destul de surprinzător, o distanţăgeneroasă până la sol, deşi pare mai mult un crossover, care se"teme" de ieşiri în afara asfaltului.

URMĂREŞTE TOATE COMPARATIVELE CU DACIADUSTER SĂPTĂMÂNA ACEASTA

Qashqai are, până acum, un coeficient aerodinamic cX maibun decât Tiguan şi Kuga (evident, cu mult mai bun decâtDuster), însă reversul medaliei îl reprezintă unghiul de intraredestul de slab, cauzat de profilarea aerodinamică a spoileruluifrontal. În schimb, unghiul de ieşire este unul destul de bun,peste ceea ce oferă Tiguan şi Kuga.

Nissan Qashqai are cam aceleasi dimensiuni cu Dacia Duster

Conceptual, Nissan Qashqai putem spune că se situează lalimita inferioară a SUV-urilor compacte, atât dimensional,cât şi ca aspect. În această ultimă privinţă, Qashqai, chiar dacăeste mai apetisant decât Duster, este la un nivel similar cu Tiguan(dar o idee mai efeminat) şi clar sub nivelul lui Kuga.

Per total, Nissan Qashqai are un aer mai fragil, Duster părând,prin comparaţie, brutal şi foarte solid. Prin urmare, nu greşimprea mult dacă afirmăm că Nissan Qashqai are în vedere unpublic preponderent feminin.

De preferat ar fi ca acest public să nu aibă mari pretenţii dela portbagajului lui Qashqai, care, în configuraţia cu 5locuri, oferă doar 400 de litri (443 litri la DaciaDuster), iar prin rabatarea banchetei capacitatea creştela 1.513 litri (1.604 litri la Duster).

În schimb, nivelul de confort oferit de interior este lacote extrem de bune, după cum vom vedea în continuare.

Citeşte mai departe în pagina următoare »