Fiat Sedici vs Nissan Qashqai (ep. 1)

Autor: Oraan Mărculescu 08 nov. 2008 Teste comparative

VEZI TOATE ARTICOLELE DIN TESTUL FIAT SEDICI VS. NISSAN QASHQAI

Nissan Qashqai este mai rotunjitNissan Qashqai are, de la prima privire, un design mai sofisticat decât Fiat Sedici. De fapt, mai corect ar fi un design ceva mai mult decât obişnuit, pentru că Fiat Sedici mizează parcă prea mult pe un stil pragmatic. Este adevărat, partea frontală mai ascuţită a italianului sugerează mai multă agresivitate decât o face botul rotunjit al maşinii japoneze, însă linia laterală şi, mai ales, spatele sunt mult mai reuşite la Nissan Qashqai.

Unul dintre motivele pentru care Qashqai arată, per total, mai bine ţine şi de dimensiunile mai generoase: este mai lung cu 195 mm decât Fiat Sedici, măsurând 4,3 metri, deci cu aproape 10 cm mai mult decât un Logan. Am putea concluziona că o comparaţie între Fiat Sedici şi Nissan Qashqai nu îşi are rostul, din moment ce par să facă parte din clase diferite – dar care ar fi aceste clase de care aparţin?

Fiat Sedici este mai agresivEi bine, Fiat Sedici şi Nissan Qashqai sunt, în acest moment, oferte unice în domeniul inferior al crossoverelor. Sunt maşini de sine stătătoare, nu derivate struţo-cămilă din alte modele, cum sunt Skoda Octavia Scout sau Seat Altea Freetrack, de exemplu. Dar nu se doresc nici SUV-uri precum Hyundai Tucson sau Chevrolet Captiva, fiind mai mici decât acestea.

Sedici şi Qashqai explorează nişa maşinilor cu valenţe de SUV, dar adaptate traficului urban. Iar, dacă vorbim de oraşe în continuă schimbare şi cu aspect de şantier în multe locuri, tindem să îi felicităm pe constructorii japonezi pentru ideea lor – deşi Fiat provine din Italia, Sedici este, de fapt, fratele geamăn al lui Suzuki SX4 ("fratele geamăn mai mare").

Atât Fiat Sedici, cât şi Nissan Qashqai pot fi considerate, astfel, un fel de alternative la modelele de clasă mică şi compactă, plusând cu un caracter practic mai bine pus în evidenţă, gardă la sol mai mare şi ajutorul tracţiunii integrale simplificate.

Ambele modele au partea inferioară protejată de plastice, iar, în cazul lui Sedici, unii ar putea fi induşi în eroare de scuturile aparente – al căror rol este strict estetic. Interesant, Sedici plusează cu barele de pe acoperiş, un must have pentru orice crossover, care la maşina japoneză testată lipseau deoarece au lăsat locul unui acoperiş panoramic imens. Care contează mai mult pentru cei din interior.

Pagini: 1 2 3

Urmărește Promotor.ro pe Google News
Citește și...



Comentarii
Inchide