Roşii, mici şi rele: KIA Rio 1.4 DSL vs. Toyota Yaris 1.4 D-4D

Autor: Bogdan Iordache acum 9 ani Teste comparative

Preţul de bază pentru KIA Rio 1.4 DSL, valabil pentru nivelul de echipare Base, este de 11.933 euro (cu TVA), iar Toyota Yaris 1.4 D-4D porneşte de la 14.710 euro (cu TVA), în nivelul de bază Terra.

KIA Rio 1.4 DSL are un pret de baza mai redus cu peste 2.500 euro decat Toyota Yaris 1.4 D-4D

Prin urmare, o diferenţă semnificativă în favoarea modelului coreean, de 2.777 euro, în condiţiile în care Yaris oferă standard aerul condiţionat manual şi geamurile electrice faţă, însă Rio vine standard cu ESP şi sistemul de asistenţă la urcarea rampelor HAC (la Yaris, ESP-ul este standard doar pe nivelurile Luna şi Sol, în timp ce asistenţa la urcarea rampelor nu este disponibilă).

Nivelurile intermediare ale celor două modele cu aceste motorizări diesel sunt Rio Classic (12.917 euro cu TVA), respectiv Yaris Luna (15.710 euro). Se remarcă o diferenţă de 2.793 euro în plus pentru Yaris, care plusează standard cu sistemul Totoya Touch (cu display tactil şi cameră pentru mersul înapoi).

Deşi nivelurile de echipare intermediare sunt simiare ca pret, Rio are o lista de optiuni mai bogata

În schimb, KIA Rio vine cu o listă de opţiuni mai bogată, din care nu lipsesc sistemul de oprire/pornire automată a motorului ISG (250 euro), jantele de 16 inch din aliaj (315 euro), scaunele faţă încălzite (96 euro), senzorii de parcare (161 euro), senzorul de ploaie (48 euro), pilotul automat (80 euro) sau geamurile electrice spate (177 euro).

Pentru cei mai pretenţioşi, cele două modele oferă următoarele niveluri de echipare de top: Rio Comfort (13.692 euro), respectiv Yaris Sol (17.170 euro), diferenţa de 3.478 euo fiind cam mare pentru a explica dotările standard suplimentare de pe Yaris: climatizarea automată, senzorul de ploaie sau luminile automate. De aceşti bani, se pot alege multe opţiuni de confort şi de lux pentru Rio Comfort, unele dintre ele indisponibile pentru Yaris.

KIA Rio este mai atractiva ca aspect si ofera o politica mai interesanta de preturi si dotari

Prin urmare, devine clar că modelul coreenilor, KIA Rio, pune un foarte mare accent pe o politică de preţuri mai avantajoasă, în condiţiile în care lista de opţionale este neobişnuit de bogată şi, în multe cazuri, opţiunile au preţuri cu adevărat atractive.

Ca şi consum de carburant, Yaris 1.4 D-4D este doar puţin mai avantajată decât Rio 1.4 DSL pe hârtie, dar, în realitate, diferenţa se cifrează cam la 1 litru/100 km, modelul japonez fiind, într-adevăr, foarte economic, chiar şi într-un tempo mai ridicat, în timp ce Rio devine sesizabil mai gurmandă în stil sportiv.

Avantajele de ordin dinamic si practic ale lui Yaris se observa la aprofundarea contactului cu masina

În concluzie, KIA Rio este avantajată de aspectul foarte tineresc, de spaţiul interior bun, cu un bun nivel al calităţii şi echipării, dar şi cu o listă bogată de dotări opţionale, precum şi de politica foarte tentantă de preţuri. Toyota Yaris demonstrează un comportament dinamic mult mai bun, un consum mai scăzut şi un caracter practic de apreciat în condiţiile gabaritului mai mic.

Cel mai probabil, KIA Rio va fi mai tentant pentru cei care preferă un nivel ridicat al confortului interior şi un look reuşit, în timp ce clienţii care pun accentul pe ţinuta de drum şi pe reputaţie se vor îndrepta spre Toyota Yaris. Un lucru e cert: dacă Rio îţi ia ochii de la primul contact (şi are cu ce), Yaris îşi arată atuurile doar la… aprofundarea contactului. Rio rămâne, însă, cu un as în mânecă – preţurile mai convenabile şi opţiunile mai numeroase.

Rio este pentru amatorii de stil si confort superior, iar Yaris pentru cei care apreciaza dinamismul

Pagini: 1 2 3

Citește și...


Comentarii
Inchide