Exclusiv  VW Golf 6 vs. concurenţa - ep. 6: VERDICT ProMotor

Cele şase maşini din test au dat extemporal la fiecare materie, iar acum e cazul să vedem cine sunt premianţii. Avem două clasamente: unul bazat strict pe media obţinută de fiecare maşină, altul care se bazează pe subiectivismul nostru.

VW Golf 6 vs. concurenţa - ep. 6: VERDICT ProMotor VW Golf 6 vs. concurenţa - ep. 6: VERDICT ProMotor

Este oare rezultatul final al acestui test comparativ o surpriză sau era de aşteptat ca Golf 6 TDI să domine ostilităţile?

Golf 6 TDI - invingatorul testuluiFaptul că VW Golf 6 este cel mai nou venit în clasa compactă reprezintă, într-adevăr, un avantaj pentru maşina germană. Dar una dintre concluziile acestui test comparativ ţine de reclama maşinii: "Noul VW Golf 6" nu este o maşină nouă, ci este un upgrade foarte reuşit, de la VW Golf 5 la VW Golf 5.6 - dar poate că la Wolfsburg cineva a înţeles greşit şi ne-am pomenit direct cu Golf 6.

VW Golf 6 TDI a fost avantajat de renume - deşi nici unul dintre noi nu este fan declarat Golf, cu toţii ne aşteptam ca Golf 6 să facă o figură foarte bună la toate capitolele. Doar în ce priveşte bugetul, preţul de pornire şi echiparea cu DSG au fost dezavantajele principale, fiind destul de mult în urma celorlalţi.

Opel Astra se tine bine incaOpel Astra 1,9 CDTi, deşi cel mai vechi model din acest test comparativ, s-a prezentat onorabil la fiecare capitol, cu precădere la cel al bugetului, astfel încât constanţa i-a adus a doua poziţie a clasamentului - lucru care, cu siguanţă, va da multă apă la moară criticilor. Un lucru este clar: următoarea generaţie a lui Opel Astra va fi un concurent extraordinar pentru Golf 6.

Pe locul al treilea avem o situaţie de egalitate între cel mai arătos model din test, Honda Civic 2,2i-CTDi, şi cel mai dinamic, Ford Focus 2,0 TDCi. Cele două modele au o notă finală foarte aproapiată de a lui Opel Astra, doar factorul buget fiind elementul cu adevărat diferenţiator.

Fiat Bravo 1,9 Multijet se clasează pe locul al patrulea, fiind o maşină medie la toate capitolele, în afară de cel al bugetului, unde se dovedeşte cel mai bun (alături de Opel Astra).

Pe ultimul loc în acest test comparativ se situează Toyota Auris 2.0 D-4D, o maşină de familie reuşită, dar nu neapărat pentru oamenii tineri, dinamica şi designul fiind punctele sensibile ale maşinii japoneze, mai ales prin comparaţie directă cu celelalte cinci maşini din test.

Mai adăugăm doar că pretenţiile de la aceste maşini au fost destul de mari, dat fiind nivelul de motorizare, care depăşeşte nevoile obişnuite ale unui amator de hatchbackuri compacte diesel, mai ales având în vedere preţurile apropiate de 20.000 euro şi nivelurile de echipare bogate. În aceste condiţii, Golf 6 rămâne o maşină foarte bună, dacă ne raportăm la segmentul superior al clasei compacte, însă verdictul din acest test comparativ nu trebuie înţeles la modul general ca "Golf 6 is the best in class".

 

Vanzari 9 luni 2008
 

toate
motorizarile

motorizare
test

cota
vanzari model

Fiat Bravo 865 81 9,4%
Ford Focus 2.311 42 1,8%
Honda Civic 464 37 8,0%
Opel Astra 2.053 167 8,1%
Toyota Auris 1.111 68 6,1%
VW Golf 5 3.340 140 4,2%

 

Dacă aruncăm o privire la vânzările în primele 9 luni ale lui 2009, liderul este VW Golf 5 (raportat la celelalte cinci modele din test), însă, procentual, aceste versiuni superioare de motorizare au o cotă foarte mică din vânzările totale - doar Opel Astra 1,9 Multijet şi VW Golf 5 2,0 TDI având cifre de vânzări care contează mai mult. În condiţiile factorilor perturbatori recenţi (invazia de maşini second-hand sau criza economică din domeniul auto), este greu de crezut că se va mai repeta succesul vânzărilor în cazul lui VW Golf 6 în 2009.

Un test comparativ cu versiuni de motorizare mai "domestice" va fi mai relevant pentru marea majoritate a clienţilor clasei compacte, dar, deocamdată testul de faţă considerăm că oferă suficient de multe indicii pentru a vă orienta în piaţă.

Dar mai avem un verdict, care ţine seama de ce ne interesează mai mult pe fiecare la o maşină, pe pagina următoare.

Citeşte mai departe în pagina următoare »

Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.