Crossover – temă de teambuilding

Autor: Oraan Mărculescu 29 feb. 2008 Teste speciale

Preţuri Skoda Octavia Scout 2,0 TDI

Preţ de bază: 22.636 euro (26.936 euro cu TVA)
Preţ model testat: 24.414 euro (29.052 euro cu TVA)

skoda-octavia-scout Cel mai nonconformist model a fost Octavia Scout, Skoda oferindu-ne un mijloc de transport cu 6 roţi, aproape 30 de viteze şi dotat atât cu convenţionalul volan, dar şi cu ghidon.

Nu, nu am luat-o razna şi nici cei de la Skoda. Explicaţia este simplă: modelul Octavia Scout a avut ca dotare opţională o bicicletă, care ne-a însoţit de-a lungul drumului, stând cuminte pe suportul montat pe plafon.

Dar şi fără vehiculul cu pedale, Octavia Scout este o prezenţă mai puţin convenţională în segmentul crossover, având la bază un model break get-beget, asupra căruia s-a intervenit cu elemente care să îi dea un plus de versatilitate în mediul natural.

Cocktailul este unul cel puţin interesant, adăugirile de sorginte 4×4, cum ar fi barele, bosajele şi pragurile mai proeminente, ranforsările menite să protejeze trenul de rulare şi suspensia înălţată conferindu-i un aspect solid, fără a emana masivitate excesivă.

skoda-octavia-scout Cum frumuseţea este în ochii privitorului, cei care au dat târcoale sau au fost pasagerii “cercetaşului” nostru au avut păreri împărţite, oscilând de la repulsie pentru excesul de plastic exterior, asociat de români cu modelul naţional, până la a aprecia liniile puternice şi impresia de automobil bine închegat.

Faţă de acelaşi model Combi, Scout se bazează pe o gardă mai înaltă cu 4 cm şi stă pe jante de 17” din aliaj, de care am fost privaţi însă, deoarece modelul de test a apelat la mai trainicele gume de iarnă, montate pe inesteticele jante de oţel.

skoda-octavia-scoutInteriorul a atras cele mai multe aprecieri, toată lumea căzând de acord că sobrietatea nemţească, exprimată în tonalităţi de negru, puse în valoare de inserţii argintii, dă bine în cabina lui Scout. Deşi pielea îmbracă doar volanul şi schimbătorul, plasticele sunt de bună calitate şi nu se fac de râs la testele tactile întreprinse de ocupanţi. Un plus îl reprezintă şi tapiţeria rezistentă la murdărie şi uzură, urmele celor care au examinat habitaclul fiind lesne de îndepărtat.

La drum lung, singurele detalii care trădează faptul că te afli într-un crossover sunt levierul încrustat cu inscripţia “4×4” şi mânerul situat pe bord în dreptul pasagerului din dreapta, specific modelelor cu abilităţi serioase în offroad. În rest, poziţia joasă atât la volan, cât şi a celorlalţi pasageri, ţinuta de drum fermă pe şoselele sinuoase şi ruliul moderat sunt mai degrabă caracteristicile unei familiste fără valenţe de offroader.

skoda-octavia-scout De fapt, nici nu ar putea fi altfel, în majoritatea timpului 98% din putere fiind direcţionată către puntea faţă. Diferenţialul Haldex intervine atunci când roţile faţă derapează, trimiţând puterea şi spre cele din spate. Acest sistem a alungat emoţiile celor alarmaţi de perspectiva de a împinge maşina la o plecare din rampă pe zăpadă îngheţată, Skoda Octavia Scout urnindu-se graţios şi extrem de firesc cu cei cinci ocupanţi.

La bord singurele plângeri le-am primit din partea pasagerului care a călătorit pe locul din mijloc al banchetei din spate, acela fiind doar o jumătate de loc şi oferind mai puţin confort.

Propulsorul a atras în general opinii pozitive, TDI-ul de 2 litri şi 140 de cai fiind apreciat pentru puterea oferită, fără a fi gurmand. În traseul nostru am reuşit să ne apropiem de consumul mediu de 6,4 litri/100 km, declarat de producător, în condiţiile în care bagajele şi multiplii pasageri, plus bicicleta pe post de catarg şi în contrast cu coeficientul aerodinamic, au fost elementele cheie ale testului.

skoda-octavia-scout Motorul nu este vreun etalon de rafinament, dar cei 320 Nm, specifici cuplului, fac depăşirile o reală plăcere. În comparaţie cu Mitsubishi Outlander, care beneficia de acelaşi motor, masa mai mică a lui Skoda Octavia Scout ajută foarte mult la exploatarea justă a motorizării, însă zgomotul este cam la aceleaşi cote – o "meteahnă" recunoscută (dar şi acceptată) a motorizărilor cu pompă-injector.

Portbagajul imens şi posibilităţile de modularizare a spaţiului destinat bagajelor reprezintă alt atu al modelului, Skoda Octavia Scout reuşind să absoarbă şapte genţi de voiaj de dimensiuni considerabile, indispensabile celor care au parcurs drumul la bordul breakului-crossover.

skoda-octavia-scout Punctul nevralgic al lui Skoda Octavia Scout, evidenţiat de participanţii la team-driving, a fost preţul, considerat cam piperat pentru un model Skoda. Deşi se plasează pe acelaşi segment cu fratele german Audi Allroad şi este aproape la jumătate de preţ, suma de 24.414 euro (29.052 de euro cu TVA) a fost considerată prea mare de către subiecţii micului nostru sondaj.

În concluzie, am avut o maşină versatilă, cu spaţiu suficient pentru o familie tânără şi cu un motor îndeajuns de puternic pentru a purta cu demnitate cele 1.530 de kg proprii, dar şi o greutate adiţională formată din cinci adulţi şi o grămadă de bagaje.

Pagini: 1 2 3 4 5

Urmărește Promotor.ro pe Google News
Citește și...



Comentarii
Inchide