galerie

Dacia Logan MCV GPL - comparaţii în gamă


  • Comparând Dacia Logan MCV GPL cu celelalte motorizări, se vede clar că motorizarea cu GPL este cea mai scumpă dintre versiunile pe benzină şi puţin mai ieftină decât versiunile diesel. Diferenţa de preţ între 1,6 MPI şi 1,6 MPI GPL este de 900 euro, iar versiunea diesel de 70 CP este mai scumpă cu numai 200 euro.
  • Faţă de versiunea echivalentă 1,6 MPI, diferenţa de preţ se cifrează la 3.207 RON, în schimb motorizarea 1,5 dCi 70 este mai scumpă cu numai 713 RON. Diferenţe de preţ care nu favorizează versiunea cu GPL la prima vedere.
  • Luând în considerare consumul mediu al fiecărei motorizări, GPL-ul are cel mai redus cost pe kilometru, mult mai mic decât al motorizărilor strict pe benzină, dar la o distanţă nu prea mare de motorizările diesel. Dacă, însă, se utilizează atât benzină, cât şi GPL, costul pe kilometru în cazul variantei 1,6 GPL creşte, depăşindu-l pe cel al motorizărilor diesel.
  • Pentru exemplificare, în cei 1.500 care trebuie parcurşi, costurile pentru GPL s-ar cifra la circa 300 RON, ceea ce înseamnă o economie teoretică de numai 30 RON faţă de motorizările diesel. Este adevărat, faţă de motoarele pe benzină diferenţa este de peste 150 RON.
  • Autonomia este mult mai redusă în cazul rulării doar cu GPL, sub 500 km. În condiţiile în care motoarele pe benzină depăşesc 600 km, iar cele diesel se apropie de 1.000 km. Dacă aş utiliza şi benzina din rezervor, autonomia ar depăşi mia de kilometri. Dar atunci costurile ar creşte faţă de un motor diesel.
  • În cazul în care se rulează doar cu GPL, Dacia Logan MCV GPL este clar o opţiune mai bună decât versiunile diesel, iar faţă de versiunile pe benzină, amortizarea variantei cu GPL survine relativ repede. Dacă se optează pentru utilizarea ambilor combustibili, benzină şi GPL, amortizarea versiunii cu GPL faţă de motorizările pe benzină creşte foarte mult. În cazul rulajului mediu şi al celui urban, motoarele dCi devin destul de repede o achiziţie mai avantajoasă din punct de vedere al costurilor.
  • Dacia Logan MCV GPL - comparaţii în gamă
1/1
Dacia Logan MCV GPL - comparaţii în gamă