Workshop Opel 2010: Design, Technology & Heritage

Acest eveniment organizat de Opel ne-a făcut să gustăm un pic din istoria constructorului german, să aflăm mai multe despre noul model Ampera şi chiar să primim o mică educaţie în ale condusului cu OPC Performance Training, pe circuitul de la Dudenhofen.

Workshop Opel 2010: Design, Technology & Heritage Workshop Opel 2010: Design, Technology & Heritage

De la aeroportul din Frankfurt am plecat într-un test drive pe odistanţă de aproximativ 110 km cu versiunile cu tracţiune integralăale lui Opel Insignia Sports Tourer, mai exact2.0 litri Turbo de 220 CP,V6-leTurbo de 260 CP şi cea mai puternicăversiune, OPC-ul cu propulsorul de 2.8 litri Turbo şi 325CP.

Din cele trei modele am ales ca drumul spre Russelsheim să-lfacem la bordul unui Opel Insginia 4x4 SportsTourer de 2.0 litri, care dezvoltă 220 CP. Profitând defaptul că are tracţiune integrală şi că este totuşi un break(kilograme în plus şi stabilitate mai bună), ne-am"aventurat" în curbe cu o viteză ceva mai mare, chiar dacăafară ploua torenţial.

Pe autostrăzile din Germania am rulat regulamentar cu 130 km/h,iar la destinaţie, din curiozitate, am verificat consumul mediucare s-a situat la 10,7 litri/100 km. Un consumbun ţinând cont de faptul că am preferat un regim de condussportiv, cu un model echipat cu un motor de 2.0 litri pe benzină de220 CP şi dotat cu sistemul 4x4.

La Russelsheim am avut prilejul de a vizita centrul dedesign Opel, unde cei 350 de angajaţi, selectaţi din toatecolţurile lumii, se bucură de o atmosferă plăcută şi de toatăaparutura de care au nevoie pentru a maximiza procesul de creaţieîn generarea noilor idei pentru viitoarele modele Opel.

Complexul dispune de ultimele tehnologii, inclusiv uncentru virtual de creaţie 3D, cu două ecrane mari,exact ca cele din cinema, care permit designerilor să construiascăşi chiar să examineze design-ul exterior şi interior al modelelor,în diferite cazuri.

Sala 3D era prevăzută cu scaune ergonomice dinpiele, extrem de comode şi numai bune pentru a vizualiza unfilmuleţ în care au fost prezentaţi designerii noului OpelAstra Sports Tourer, ce îi inspiră pe aceştia şi cum aureuşit să-şi transpună ideile pe modelul compact. După prezentareavideo-ului, vicepreşedintele departamentului de Design,Mark Adams, ne-a împărtăşit câteva detalii despre noulAstra break.

De aici am plecat la muzeul intern din complexul Opel dela Russelsheim, o hală de 7.000 metri pătraţi careadăposteşte nu mai puţin de 130 de modele. Am văzutprimele maşini de cusut Opel, primul exemplar construit, am făcutpoze la modele ca Rekord, Manta, GT, dar şi lacele mai celebre automobile din DTM şi din raliuri.

Printre acestea se mai numără şi câteva prototipuri, modeleutilitare, dar şi câte un exemplar din fiecare producţie a luiOpel. Uimitor este faptul că aproximativ 19% din acestemaşini expuse sunt funcţionale şi ajung să participe ladiferite evenimente şi parade cu maşini de epocă.

Citeşte mai departe în pagina următoare »