Test drive VIDEO BMW X5 30d – Noul model are o misiune grea, dar pleacă la drum bine echipat – GALERIE FOTO

Autor: Vlad MIRONESCU 02 apr. 2019 Video

BMW X5 este cel mai mare SUV din gama constructorului german, cel puţin până la apariţia lui X7. Ajuns la cea de-a patra generaţie, noul X5 vine cu un exterior mai modern, dar înglobează şi unele cele mai interesante dotări şi motoare disponibile în magazia BMW.

Lansat în 1999, modelul X5 s-a vândut în peste 2,2 milioane de exemplare, iar ultima generaţie (2013-2018) s-a bucurat de cel mai mare succes, fiind livrate peste 875.000 de unităţi. România a fost una dintre ţările unde X5 s-a aflat la mare căutare, în ultimul deceniu, an de an, fiind cel mai vândut model către clienţii români.

Foto: Dragoş Savu / Mediafax Foto

După ce am testat BMW X5 M50d, am luat la test şi varianta 30d. BMW X5 este oferit în 3 variante, toate cu tracţiune integrală, iar toate propulsoarele au 6 cilindri: 30d, 40i şi M50d.

Modelul X5 30d este cel mai „lent” dintre cele trei, dar este deplasat să spui aşa ceva despre o maşină de 2,2 tone care realizează sprintul 0-100 km/oră în 6,5 secunde.

Dimensiunile lui BMW X5 sunt impresionante, însă manevrabilitatea marelui SUV a devenit din ce în ce mai bună. La aproape 5 metri lungime, 2 lăţime şi 1,75 înălţime nu te aştepţi să te strecori prin trafic sau pe străduţe aglomerate atât de uşor. Un rol important îl are aici sistemul de direcţie integrală, care permite bracarea roţilor din spate cu până la 3 grade, în două situaţii. Până la 60 de km/oră, roţile din spate se brachează în sens opus faţă de cele de pe puntea spate, pentru a spori manevrabilitatea. La viteze de peste 80 km/oră, roţile de pe puntea spate se brachează în aceeaşi direcţie, pentru a creşte stabilitatea.

Foto: Dragoş Savu / Mediafax Foto

După o pauză de două generaţii, suspensia adaptivă se întoarce pe X5, iar garda la sol poate varia cu 80 mm prin acţionarea butonului din consola centrală. Astfel, 40 de mm pot fi câştigaţi la viteze de până la 30 km/oră, pentru deplasarea în zone accidentate, iar alţi 40 de mm pot fi coborâţi pentru încărcarea mai uşoară a portbagajului. În acest scop, pe partea inferioară a hayonului din 2 piese există un buton dedicat.

Foto: Dragoş Savu / Mediafax Foto

Spre deosebire de vechea generaţie, actualul X5 oferă noul limbaj de design BMW, sisteme noi de siguranţă, sistemul evoluat de control prin gesturi, funcţii îmbunătăţite de condus semi-autonom, un nou sistem iDrive şi mult mai multe opţiuni de personalizare.

Dimensiuni mari, dar manevrabilitate sporită

La exterior, primul lucru care se remarcă este grila uriaşă. A crescut în dimensiuni, iar acum nu mai este formată din două zone distincte, ci un mare corp comun. Jantele încep de la 18 inchi şi merg până la 22 de inchi. Farurile şi stopurile noi au devenit mai înguste şi mai agresive. Blocurile optice cu LED sunt standard, însă există şi faruri BMW Laserlight, care pe faza lungă pot lumina până la 500 de metri. Modelul de test le avea, şi dacă farurile full LED sunt impresionante, cele Laserlight sunt spectaculoase.

Hayonul compus din două bucăţi este complet electric, iar portbagajul de 645 de litri este imens şi are podea dublă, cu amortizor.

Foto: Dragoş Savu / Mediafax Foto

Spaţiul interior este imens: X5 oferă un ampatament de aproape 3000 mm. Scaune mari şi suficient loc pentru picioare şi cap pentru toţi pasagerii. Cei din spate primesc propriul sistem de climatizare şi patru guri de ventilaţie, dar şi o priză de 12 volţi, pe lângă lumini ambientale şi cotieră cu suport de pahare.

Interior de limuzină oferit într-un SUV

Interiorul a suferit mari modificări, atât vizuale, cât şi tehnologice.

Pentru început, sare în ochi sistemul BMW Live Cockpit. Un ecran de 12,3 inchi ţine locul cadranelor. Chiar dacă BMW a mai oferit cadrane digitale, Live Cockpit este cu totul altceva. Display-ul este lizibil şi chiar dacă oferă multe informaţii, ele sunt structurate foarte bine. Layout-ul este curat şi aerisit, opţiunile de personalizare sunt multiple.

Şi sistemul HUD a primit îmbunătăţiri – afişajul este mai mare şi oferă mai multe informaţii. Singurul lucrul pe care mi l-aş dori de la el ar fi să apară şi să dispară prin apăsarea unui singur buton.

Foto: Dragoş Savu / Mediafax Foto

Sistemul iDrive este nou şi are o interfaţă curată, afişată de ecranul tactil dreptunghic din centrul planşei de bord. Accesarea lui se poate face şi din joystick-ul central şi cel mai probabil de acolo va fi controlat de majoritatea posesorilor de X5. Chiar dacă ecranul e tactil, din cauza dimensiunilor mari trebuie să te întinzi ca să ajungi cu degetul la ecran şi nu e prea confortabil. Oricum, binecunoscutul joystick merge de minute, reaţionează la apăsări, rotiri, trageri în toate direcţiile.

Foto: Dragoş Savu / Mediafax Foto

Pe lângă navigaţie, climatizare, funcţiile audio şi de conectivitate, afişează ştirile, vremea, toate informaţiile utile despre toate ţările din lume şi aşa mai departe. Foarte stufos, dar bine structurat, foloseşti şi imagini pe lângă scris, fiind foarte intuitiv.

Controlul prin gesturi a evoluat

Însă ce este atât distractiv, dar şi util este sistemul de control prin gesturi. Acum e mai inteligent şi are gesturi noi – câteva prestabilite, dar şi două care pot fi personalizare.

BMW îl promovează şi chiar te încurajează să-l foloseşti. Spre exemplu, dacă dai volumul mai tare dintr-un buton fizic, îşi arată într-un colţ al display-iului central că ai şi posibilitatea de a folosi un gest şi îl afişează sub forma unei scurte animaţii. La fel la schimbarea posturilor de radio, însă mai sunt şi altele.

Foto: Dragoş Savu / Mediafax Foto

Ergonomie bună, materiale de calitate, finisaje premium la interior. Clienţii pot opta pentru finisaje de aluminiu şi lemn, şi diverse tapiţerii de piele. La cât de lungă este lista dotărilor opţionale şi de personalizare, e greu de crezut că cineva va dori ceva şi nu va putea obţine.

Noul BMW X5 se mai remarcă prin finisajele din sticlă de la interior. Maneta schimbătorului, buton Start/Stop, butonul de volum şi joystickul central au finisaj de sticlă – nu le sporeşte funcţionalitatea în vreun fel, însă arată spectaculos.

Siguranţă de top, cu sisteme oferite în premieră

La capitolul siguranţă, toată lista de sisteme existente poate fi considerată bifată, iar câteva sunt oferite în premieră mondială.

Echiparea standard include avertizare de coliziune şi pietoni cu funcţie de frânare, a cărei cea mai recentă versiune avertizează conducătorul şi atunci când este detectat un biciclist, toate bazate pe un sistem video. Tot standard este disponibil şi sistemul Cruise Control cu funcţie de frânare. Sistemul Active Cruise Control cu funcţie Stop & Go este disponibil opţional.

Foto: Dragoş Savu / Mediafax Foto

Pachetul Driving Assistant, disponibil opţional, include info limită de viteză şi zone de interzicere a depăşirii. Sistemul de avertizare la părăsirea benzii de circulaţie, dar şi funcţiile de avertizare coliziuni, avertizare la schimbarea benzii de circulaţie şi prevenirea tamponărilor cu frânare activă se bazează pe sisteme radar. Driving Assistant Professional, adaugă la funcţiile standard şi cele oferite de Driving Assistant şi pilotul automat activ cu funcţia Stop&Go şi Asistentul de păstrare a direcţiei şi a benzii de rulare, ambele funcţionând la viteze de până la 210 km/h. Pachetul este completat de asistentul de menţinere a benzii cu protecţie activă la coliziune din lateral, asistentul de evitare cu schimbarea benzii şi de sistemul de avertizare la traficul transversal.

În ceea ce priveşte parcarea, pe lângă numeroşi senzori şi camere, este disponibil şi asistentul de parcare BMW. Acesta poate face parcări laterale, dar şi garări în varianta sa Plus.

Impresionat, dar şi foarte util, este asistentul de marşarier. Este oferit standard şi înregistrează ultimii 50 de metri din traseul parcurs înainte cu o viteză de sub 35 km/h. La acţionare, preia controlul şi duce maşina înapoi pe propriile urme.

Puterea lui X5 este suficientă din versiunea de bază

Propulsorul diesel de 3 litri este destul de silenţios, dar această senzaţie poate fi amplificată şi de insonorizarea foarte bună. Cei care vor să elimine orice zgomot în habitaclu pot opta pentru geamuri cu izolaţie fonică, dar nu cred că este nevoie. La cei 265 de cai-putere, cuplul dezvoltat este imens – 620 Nm. Nu cred că ai neapărată nevoie de propulsorul pe benzină de 340 de cai putere de pe 40i sau chiar de cel de 400 CP de pe M50d. Cuplul imens de pe 30d îţi dă senzaţia că marele X5 stă să decoleze. Toate modelele X5 primesc transmisia Steptronic cu 8 trepte, iar padelele din spatele volanului oferă posibilitatea de a schimba treptele la momentul ales fără să-ţi desprinzi mâinile de pe volan. Volanul este gros şi se ţine foarte bine în mână, chiar dacă nu este de dimensiuni reduse. Cu cele 4 moduri de condus (Sport, Comfort, Eco şi Adaptive), fiecare îşi îşi va găsi echilibrul.

Foto: Dragoş Savu / Mediafax Foto

La acceleraţie bruscă, X5 30d te afundă în scaun. Senzaţia este amplificată de poziţia înaltă pe care o ai la volan. Cel mai des am folosit modul Comfort pentru momentele de aglomeraţie din oraş, datorită suspensiei mai moale, însă modul Sport este foarte distractiv. Se poate opta şi pentru Adaptive, iar maşina face setările în funcţie de situaţie. Nu am menajat consumul absolut deloc, iar la finalul testului rezultatul mediu era undeva spre 15 litri/100 km. Parcursul a fost strict urban, cu aerul condiţionat pornit, în diferite momente ale zilei. Poate nu este mic, însă rezervorul are capacitatea de 83 de litri, iar la un mers liniştit în afara oraşului nu m-ar mira să se obţină o autonomie de 1000 km.

Verdict

Un model complet din toate punctele de vedere, dar nu şi discret.

Foto: Dragoş Savu / Mediafax Foto

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide