Anvelope allseason vs. anvelope de iarnă: Ce alegi?

Autor: Cristian Agatie 08 oct. 2019 Utile

Discuţia anvelope de iarnă vs. anvelope allseason a fost întotdeauna o dilemă pentru cei mai mulţi conducători auto. În special în ultimii doi ani, când anvelopele allseason au intrat în atenţia marilor producători, iar performanţele acestora au crescut semnificativ, mai există motive pentru a alege anvelope specializate în dauna soluţiei comode a anvelopelor allseason?

Anvelope allseason vs. anvelope de iarnă. Avantaje şi dezavantaje

Anvelopele de iarnă şi cele de vară au caracteristici fundamental diferite, atât în ceea ce priveşte materialul din care sunt realizate, cât şi în ceea ce priveşte profilul anvelopei. Ambele criterii prezintă cerinţe diferite pentru cele două anotimpuri. Astfel, în ceea ce priveşte materialul, anvelopele de vară au nevoie de o compoziţie mai dură, care să asigure un suport bun în condiţiile temperaturii ridicate de la nivelul asfaltului. Pentru iarnă, dimpotrivă, compoziţia materialului anvelopei trebuie să fie una moale, care să-şi păstreze elasticitatea şi aderenţa la temperaturi scăzute. În cazul profilului anvelopei, cele pentru iarnă au de regulă un profil în V, cu şanţuri adânci care să se înfigă în zăpadă dar şi cu numeroase lamele în Y care să se „agaţe” eficient de fiecare denivelare din gheaţă. 

Pe de altă parte, anvelopele allseason trebuie să se comporte suficient de bine pe o plajă largă de temperaturi, în orice condiţii meteo, de unde şi compromisurile care apar la tot pasul. În ciuda avansului tehnologic, producătorii de anvelope allseason nu au găsit încă profilul şi compoziţia universale, care să ofere performanţe optime în toate condiţiile de utilizare. De aceea, situaţia cea mai răspândită este a unei anvelope cu profil optimizat pentru iarnă, dar cu un material care oferă suficient suport la temperaturi ridicate. Pentru a păstra un nivel de zgomot redus, nu toată suprafaţa de rulare este acoperită cu profilul de iarnă. motiv pentru care nici eficienţa pe zăpadă a acestor anvelope nu este la fel de mare ca a pneurilor specializate de iarnă.

Din această descriere, putem lesne deduce care sunt avantajele, dar şi dezavantajele anvelopelor allseason. Acestea sunt rezultatul unui compromis, aşa că nu vor fi vara la fel de bune ca pneurile de vară, şi nici iarna la fel de sigure ca cele de iarnă. Principalul dezavantaj este că, atât iarna, cât şi vara, distanţele de frânare vor fi cu câţiva metri mai lungi decât în cazul anvelopelor specializate, ceea ce presupune un stil de conducere mai defensiv pentru a nu depăşi limitele de siguranţă. Ca principal avantaj notăm comoditatea şi economia de bani – nu trebuie să cumperi două seturi de anvelope (sau chiar de roţi), nu ai nevoie de spaţiu de depozitare pentru setul nefolosit şi nu trebuie să ai grija schimbării sezoniere a anvelopelor.

Când sunt mai bune anvelopele de iarnă?

Dacă zona în care locuiţi şi circulaţi este frecvent acoperită cu zăpadă abundentă, este mai sigur să investiţi într-un set de anvelope de iarnă. La fel şi dacă locuiţi în zona montană, nu trebuie să vă bazaţi că veţi urca o rampă acoperită cu zăpadă tasată cu anvelope allseason. Nu e imposibil, dar nici nu e garantat că veţi reuşi. Dacă preţuiţi mult siguranţa dumneavoastră şi a celor dragi, investiţi într-un set de pneuri de iarnă de calitate. Dacă aveţi o maşină mai mare, SUV sau monovolum, vă recomandăm, de asemenea, un set de anvelope de iarnă. Maşinile puternice, cu performanţe sportive, vor fi conduse mai în siguranţă cu anvelope de iarnă. Nu uitaţi ce am scris mai devreme: anvelopele allseason sunt un compromis, de cele mai multe ori făcut la capitolul siguranţă. 

Când sunt preferabile anvelopele allseason?

Dacă locuiţi într-un oraş mare, în care zăpada pe străzi este mai degrabă o curiozitate decât normă zilnică, probabil că puteţi să folosiţi anvelope allseason tot timpul anului. În Bucureşti, în special, iarna străzile sunt de regulă curăţate destul de prompt, iar şoferii circulă în cel mai rău caz pe un asfalt acoperit cu apă de la zăpada topită. Trebuie să vă gândiţi, însă, şi cum veţi folosi maşina în acest caz. Dacă aceasta este folosită ca maşină de oraş şi aveţi alta pentru concedii şi escapade la final de săptămână, anvelopele allseason sunt suficient de bune. Dacă însă veţi dori să plecaţi la munte, aşteptaţi-vă să întâlniţi situaţii în care anvelopele allseason să-şi atingă limitele, chiar dacă dispuneţi de o maşină cu tracţiune integrală.

 

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Cristian Agatie
După o experiență scurtă în presa generalistă și radio, a intrat în presa auto „din oportunism” în 1994, la revista Autoturism a Automobil Clubului Român, și a rămas „din convingere” din 2008, la Auto Bild, un nou proiect demarat în România de Axel Springer în colaborare cu Edipresse. Absolvent ... citește mai mult

Comentarii
Inchide