Ce fapte prevăzute în Codul Rutier duc la deschiderea unui dosar penal

Autor: Marius Vișan 05 iul. 2019 Utile
Ce fapte prevăzute în Codul Rutier duc la deschiderea unui dosar penal

Codul Rutier este destul de strict în privinţa celor care comit infracţiuni la volan, iar pedepsele sunt destul de aspre.

Faptele care atrag răspunderea penală prin nerespectarea dispoziţiilor privind circulaţia pe drumurilor publice ale codului rutier sunt următoarele:

Codul Rutier menţionează 19 situaţii în care şoferului i se întocmeşte dosar penal

1. Punerea în circulaţie sau conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tramvai, neînmatriculat sau neînregistrat se pedepseşte cu închisoarea de la 1 la 3 ani.

2. Punerea în circulaţie sau conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tramvai cu număr fals de înmatriculare sau de înregistrare se pedepseşte cu închisoarea de la 1 la 5 ani.

3. Tractarea unei remorci neînmatriculate sau neînregistrate ori cu număr fals de înmatriculare sau de înregistrare se pedepseşte cu închisoarea de la 3 luni la 3 ani.

4. Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tractarea unei remorci ale cărei plăcuţe cu numărul de înmatriculare sau de înregistrare au fost retrase sau a unui vehicul înmatriculat în alt stat, care  nu are drept de circulaţie în România se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 2 ani. 

5. Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul ori a unui tramvai de către o persoană care nu posedă permis de conducere se pedepseşte cu închisoarea de la 1 la 5 ani.

6. Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tramvai de care o persoană al cărei permis de conducere este necorespunzător categoriei sau subcategoriei din care face parte vehiculul respectiv sau permisul i-a fost retras sau anulat ori căreia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată sau care nu are dreptul de a conduce autovehicule în România se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani.

7. Persoană care încredinteaza cu ştiinţă un autovehicul sau tramvai, pentru conducerea pe drumurile publice, unei persoane care se află în una dintre situaţiile prevăzute la 5 sau 6 sau unei persoane care suferă de o boală psihică ori se află sub influenţă alcoolului sau a unor produse ori substanţe stupefiante sau a medicamentelor cu efecte similare acestora se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani.

Legislaţia privind consumul de alcool la volan

8. Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tramvai de către o persoană care are o îmbibatie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge sau care se află sub influenţă unor substanţe ori produse stupefiante sau medicamente cu efecte similare acestora se pedepseşte cu închisoarea de la 1 la 5 ani.

9. Persoană aflată în una dintre situaţiile prevăzute la punctual 8, dacă efectuează transport public de persoane, transport de substanţe sau produse periculoase ori se află în procesul de instruire practică a unei persoane pentru obţinerea permisului de conducere sau în timpul desfăşurării probelor practice ale examenului pentru obţinerea permisului de conducere se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani.

10. Refuzul, împotrivirea ori sustragerea conducătorului unui autovehicul sau al unui tramvai ori a instructorului auto, aflat în procesul de instruire, sau a examinatorului autorităţii competenţe, aflat în timpul desfăşurării probelor practice ale examenului pentru obţinerea permisului de conducere, de a se supune recoltării probelor biologice sau testării aerului expirat, în vederea stabilirii alcoolemiei ori a prezenţei de produse sau substanţe stupefiante ori a medicamentelor cu efecte similare acestora 2 la 7 ani.

11. Fapta oricărei persoane de a modifică starea locului sau de a şterge urmeleaccidentului de circulaţie din care a rezultat uciderea sau vătămarea integrităţii corporale ori a sănătăţii uneia sau mai multor persoane, fără acordul echipei de cercetare la faţă locului  se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani.

12. Părăsirea locului accidentului de către conducătorul vehiculului sau de către instructorul auto, aflat în procesul de instruire, sau de examinatorul autorităţii competenţe, aflat în timpul desfăşurării probelor practice ale examenului pentru obţinerea permisului de conducere, implicat într-un accident de circulaţie în urmă căruia a rezultat uciderea sau vătămarea integrităţii corporale ori a sănătăţii uneia sau mai multor persoane ori dacă accidentul s-a produs că urmare a unei infracţiuni, fără încuviintarea poliţiei care efectuează cercetarea locului faptei se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani.

13. Fapta conducătorului de vehicul sau a instructorului auto, aflat în procesul de instruire, ori a examinatorului autorităţii competenţe, aflat în timpul desfăşurării probelor practice ale examenului pentru obţinerea permisului de conducere, de a consumă alcool, produse ori substanţe stupefiante sau medicamente cu efecte similare acestora, după producerea unui accident de circulaţie care a avut că rezultat uciderea sau vătămarea integrităţii corporale ori a sănătăţii uneia sau mai multor persoane, pâna la recoltarea probelor biologice ori pâna la testarea cu un mijloc tehnic omologat şi verificat metrologic sau pâna la stabilirea cu un mijloc tehnic certificat a prezenţei acestora în aerul expirat  se pedepseşte cu închisoarea de la 1 la 5 ani.

Ce pedeaspă se aplică celor care distrug indicatoarele rutiere

14. Fapta savârsita cu intenţie de a sustrage, distruge, degrada ori de a aduce în stare de neîntrebuintare indicatoarele, semafoarele, amenajările rutiere sau crearea de obstacole pe partea carosabilă se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 2 ani.

15. Instalarea de mijloace de semnalizare rutieră sau modificarea poziţiilor acestora, fără autorizaţie eliberată de autorităţile competenţe, de natură să inducă în eroare participanţii la trafic se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 2 ani.

16. Organizarea sau participarea, în calitate de conducător de vehicul sau de animale, la întreceri neautorizate pe drumurile publice se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 2 ani.

17. Blocarea cu intenţie a drumului public, dacă se pune în pericol siguranţă circulaţiei ori se aduce atingere dreptului la liberă circulaţie a celorlalţi participanţi la trafic se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 2 ani.

18. Lăsarea fără supraveghere pe partea carosabilă a drumurilor publice a unui vehicul care transporta produse sau substanţe periculoase se pedepseşte cu închisoarea de la 3 la 7 ani.

19. Repararea autovehiculelor, remorcilor, tramvaielor sau mopedelor având urme de avarii, fără documentele de constatare eliberate de poliţia rutieră sau, după caz, de societăţile din domeniul asigurărilor, se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 2 ani.

Sursă: scritub.com

 

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Marius Vișan
Marius Vișan
Marius Vișan a poposit în lumea auto în anul 2015, însă cu jurnalismul online este familiarizat încă din anul 2006 când a început cursurile Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Contactul cu mașinile l-a luat la vârsta de 18 ani, odată cu obținerea permisului auto. Pasiunea ... citește mai mult
Visan Marian
Visan Marian
Începând cu anul 2015, Marian Vișan s-a implicat în domeniul auto, însă experiența sa în jurnalismul online începe din 2006, în timpul studiilor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării. La vârsta de 18 ani a început să se familiarizeze cu mașinile odată cu obținerea permisului ... citește mai mult

Comentarii
Inchide