Constatare amiabilă. Cum se completează corect formularul

Autor: ProMotor 28 mai 2019 Știri auto

În cazul în care veţi fi vreodată implicaţi într-un accident pe teritoriul UE, este bine să ştiţi care sunt pasii pentru completarea corectă a formularului de constatare amiabilă.

Constatarea amiabilă se completează după producerea unui accident rutier în care au fost implicate maşini care au asigurare RCA, şi în urma căruia au fost înregistrate doar avarii la cele două vehicule. Este necesar ca ambele persoane implicate să fie de acord cu rezolvarea situaţiei pe cale amiabilă.

Formularul de constatare amiabilă în caz de accident poate fi găsit în plicul în care este livrată poliţa RCA. Acesta cuprinde două file auto-copiative cu datele din: poliţa de asigurare RCA / Carte verde, certificatul de înmatriculare, permisul de conducere şi Cartea de identitate personală.

Se completează un singur formular

Şoferii celor două maşini vor completea împreună un singur formular de constatare amiabilă. Este necesară completarea acestui document cu pix de culoare albastră, cu litere mari de tipar pentru a fi cât mai lizibile.

După completare, fiecare conducător auto îşi păstrează câte o pagină. Este bine să ştiţi că ambele file ale constatării amiabile au valoare probantă egală.

Termenul maxim în care trebuie să transmiţi formularul către compania de asigurare este de 24 ore. În cazul cei doi şoferi nu ajung la o înţelegere se poate merge la Poliţie,

Se recomandă ca după completarea formularului împreună cu celălalt şofer, să faceţi câte o copie xerox după asigurare RCA, talon, buletin. Ele pot fi folositoare când veţi solicita despăgubirea.

De asemenea, trebuie să ştiţi că după completarea acestui document declarativ şi semnarea lui de ambele părţi implicate, nu vă mai puteţi adresa Poliţiei.

Constatare amiabilă: Ce câmpuri trebuie completate

Menţiunea ar fi că primele cinci puncte pot fi scrise de oricare din cei implicaţi. Pentru următoarele puncte însă fiecare va scrie cu mâna lui astfel: autorul accidentului în partea albastră, iar celălalt în partea galbenă.

1. Data la care a avut loc accidentul, ora şi minutul

2. Locul accidentului – ţara, oraşul, strada şi numărul sau intersecţia străzilor

3. Vătămări corporale. Chiar dacă nu există, trebuie bifată căsuţa NU

4. Pagube materiale la alte vehicule decât A şi B (NU). Pagube materiale la alte obiecte în afară de vehicule (NU). Dacă există vătămări corporale sau pagube produse altcuiva decât celor două vehicule implicate, acest document nu se mai completează. Este necesar ca Poliţia să cerceteze accidentul

5. Martorii de la locul accidentului, cu nume, prenume, adresele fiecăruia şi numere de telefon

6. Asigurat/Deţinător poliţă, din poliţa RCA pe care o deţine proprietarul: nume, prenume, adresa, cod poştal, telefon

7. Marca vehiculului, număr de înmatriculare /număr de înregistrare (de la Primărie în cazul mopedelor).

8. Societatea de asigurări, vezi poliţa RCA/Carte Verde, Denumire, Poliţa Nr. … , Cartea Verde nr. … (Poliţa RCA şi Carte Verde au număr identic); Poliţa de asigurare (RCA) sau Carte Verde cu valabilitate de la … până la …; Sucursala (sau agenţia sau brokerul, Denumire, Adresa, Ţara, Telefon sau e-mail; Daunele materiale ale vehiculului sunt acoperite printr-o poliţa CASCO? Da sau NU;

9. Conducător vehicul (vezi permis de conducere): nume, prenume, data naşterii, adresa, ţara, telefon sau e-mail, permis de conducere nr., Categoria (A, B , C, D, E), valabilitate

10. La „Indicaţi punctul iniţial de impact pentru vehiculul A printr-o săgeată”, veţi pune vârful săgeţii pe locul iniţial de impact al categoriei de vehicul pe care-l conduceaţi (moto, autoturism, autocamion)

11. Pagube vizibile la vehiculul A (ex: mască faţă, bară protecţie faţă, aripă drepta faţă, far dreapta faţă – avariate)

Constatare amiabilă: Completarea coloanelor din mijloc

12. ÎMPREJURÃRI Bifaţi cu X Căsuţa (sau Căsuţele) corespunzătoare situaţiei vehiculului condus de tine (de la 1 la 17), în ultima căsuţă, cea după căsuţa numerotată cu cifra 17, specificaţi numărul de căsuţe marcate cu X pe coloana fiecăruia ( dacă sunt marcate cu X, 3 (trei) căsuţe pe coloana ta, scrie cifra 3

13. Schiţa accidentului în momentul producerii impactului: poziţia drumului, marcaţi fiecare vehicul cu câte un dreptunghi, cu litera A şi litera B, de la care pleacă o săgeată spre direcţia (sensul) de deplasare al fiecăruia, în poziţia de impact, marcajele şi indicatoarele rutiere, numele străzilor sau a drumurilor

14. Observaţii despre producerea accidentului, foarte pe scurt

15. Semnăturile celor doi şoferi

Click pe imagine pentru a o mări

Sursă foto: grawe.ro

Constatarea amiabilă este o procedură opţională care oferă şoferilor posibilitatea de a iniţia procesul de constatare a daunei fără ca documentele să fie întocmite de Poliţie.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide