Cum să-ţi fereşti maşina de hoţi. 14 sfaturi utile

Autor: Adrian Mihălţianu 21 ian. 2014 Utile

O concepţie larg răspândită este că hoţii de maşini sunt mai degrabă atraşi de autoturismele scumpe şi că dacă eşti mai sărac de felul tău vei fi scutit de astfel de evenimente. Acest lucru este complet greşit: hoţii de maşini se orientează după principii cât se poate de economice – eforturi şi riscuri cât mai mici, beneficii cât mai mari.

Tocmai de aceea, ei preferă să fure maşini care pot fi revândute foarte rapid (în întregime sau ca piese),  iar atunci când fură din interiorul acestora, se asigură că nu se expun degeaba unor riscuri. Tocmai de aceea, în România, cele mai furate maşini sunt Daciile vechi, urmate de maşinile premium (BMW, Audi, Mercedes-Benz), iar furturile din autoturisme sunt orientate mai ales către cele uşor de deschis.

Cu alte cuvinte, hoţii aleg maşinile ţintă, nu fură la întâmplare. Cum poţi face ca să nu aleagă maşina ta? Simplu, transformând maşina ta într-o ţintă mai dificilă decât maşinile din jur. Cu cât mai dificilă, cu atât mai bine – vor renunţa şi vor trece la alta…

Iată 14 sfaturi care te ajută să reduci riscul de a deveni victima unui furt auto:

1. Încuie-ţi întotdeauna maşina

Circa 50% dintre toate maşinile furate erau lăsate deschise! Asigură-te că ai închis corect maşina din telecomandă – uneori s-ar putea ca închiderea centralizată să nu funcţioneze pentru că una dintre uşi n-a fost închisă bine.

Măcar aşa, dacă n-ai închidere centralizată!

2. Ia cheile cu tine!

Circa 13% dintre maşinile furate aveau cheile uitate la interior. Unii şoferi lasă o cheie de rezervă la interior, o idee cel puţin la fel de proastă. Regula e simplă: ai ieşit din maşină, ia cheia cu tine!

3. Parchează în locuri bine iluminate

Peste 50% dintre furturile de şi din maşini au loc în timpul nopţii, de aceea e bine să parchezi maşina într-un loc bine iluminat.

Asta nu garantează că nu-ţi poate dispărea ziua-n amiaza mare, totuşi…

4. Parchează în locuri circulate sau în parcări cu pază

Dacă nu găseşti o parcare cu pază sau supravegheată video, alege un loc circulat, mai ales dacă laşi maşina pentru mai mult timp acolo. Hoţilor nu le place să aibă martori.

Dacă n-o vede nimeni, n-o mai vezi nici tu…

5. Nu-ţi lăsa niciodată maşina nesupravegheată, cu motorul mergând

Unii se gândesc că cele două minute cât se dau jos din maşină pentru a-şi lua ceva de la un butic sau pentru a scoate bani de la un ATM nu justifică faptul de a opri motorul şi a închide maşina. Fals – hoţii de maşini ştiu aceste locuri şi pot avea răbdarea necesară până când vine fraierul perfect. Nu fi tu acela.

Mă rog, cu excepţia acestui caz…

6. Fereşte-te de parcagii şi verifică atent valeţii de la hotel

Dacă un parcagiu se oferă să te ajute să parchezi (mai ales pe femei), fii extrem de circumspect(ă). Faptul de a înmâna cheile maşinii cuiva, fie şi doar pentru a parca maşina, va transforma furtul comis de respectivul în abuz de încredere, chiar dacă el pleacă cu maşina ta! Atenţie mai ales în Bulgaria şi restul ţărilor balcanice, unde la hoteluri valeţii sunt uneori mână în mână cu hoţii de maşini. Mai bine te chinui tu cu parcarea decât să rămâi cu paguba!

Valet bulgar, prins în timp ce ducea maşina clientului în parcare. În altă parcare.

7. Parchează cu roţile înspre interiorul curbei sau spre trotuar

Dacă îţi laşi maşina într-un loc mai multă zile sau săptămâni, trage de volan spre trotuar până se blochează. Asta va face foarte dificilă tractarea maşinii. Trage întotdeauna şi frâna de mână, dacă afară nu e ger puternic, caz în care e mai bine să nu.

Vezi în următoarea pagină alte 7 sfaturi despre cum să nu-ţi fie furate lucrurile din maşină

Pagini: 1 2

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide