Zece secrete bizare care te ajută să reduci cheltuielile cu carburantul

Autor: Cristian Agatie 31 iul. 2021 Utile

Carburantul, alături de depreciere, generează unul dintre cele mai mari costuri pentru deținătorul unei mașini. Prin urmare, se poate face o economie majoră doar prin economisirea combustibilului. Iată zece secrete bizare care te ajută să reduci cheltuielile cu carburantul. Multe sunt valabile și pentru mașinile electrice.

Intră în Galeria FOTO

Desigur, este la mintea cocoșului că, dacă vrei să cheltui cât mai puțin pe combustibil (sau curent, în cazul mașinilor electrice), cea mai eficientă metodă este să nu consumi, sau să consumi cât mai puțin. Pentru mulți, să nu mai consume deloc nu este o opțiune, de aceea sfaturile noastre se concentrează pe reducerea consumului, dar și pe alegerea unui combustibil mai ieftin.

Nu toți românii sunt conștienți, cu toate că alte țări oamenii fac calcule extrem de pragmatice atunci când își calculează bugetul, este că sunt benzinării mai scumpe și benzinării mai ieftine. Cele de pe marginea autostrăzilor sunt aproape întotdeauna mai scumpe decât cele din orașe, deci poți economisi plănuind atent punctele de realimentare. O aplicație de comparat prețurile combustibililor te va ajuta să alegi cele mai bune oferte din apropiere, astfel că poți salva chiar și 10 lei la un plin.

Zece secrete bizare care te ajută să reduci cheltuielile cu carburantul. Cum economisești cel mai mult

Când vine vorba de economisirea combustibilului, cei mai mulți se consideră experți, dar am văzut mulți șoferi buni care nu reușesc să scoată un consum rezonabil de la plin la plin. Asta pentru că, de cele mai mult ori, românii conduc agresiv, le plac accelerările puternice și frânările bruște, fără să realizeze cât de scump este acest comportament. Nu doar combustibilul este risipit în acest mod, ci și banii, pe reparații și înlocuiri ale componentelor uzate prematur – frâne, articulații, ambreiaj etc.

1. Condu relaxat, fără bruscări ale comenzilor și, mai ales, ale accelerației. Este primul și cel mai important sfat, care te va ajuta să economisești mulți bani, chiar dacă ți se pare ridicol. Cu cât menajezi mai mult mașina, cu atât vei economisi mai mult combustibil și vei reduce și cheltuielile de întreținere ale mașinii.

2. Fii atent la trafic. Păstrează un ochi atât pe mașina din fața ta, cât și pe cele de dinaintea acesteia. Dacă vezi că la 3-4 mașini în față se frânează, e cazul să iei piciorul de pe accelerație: e clar că va trebui să frânezi și tu în curând. În felul acesta vei economisi mai mult decât îți închipui.

3. Chiar trebuie să frânezi? Dacă ai intuit momentul, o ridicare a piciorului de pe accelerație, eventual însoțită de o retrogradare a cutiei te va ajuta să încetinești suficient pentru a nu fi nevoit să frânezi. Nu sacrifica însă siguranța pentru economie.

4. Poartă pantofi cu talpă subțire. Talpa este o figură de stil în limbajul șoferilor, dar aici ia-o literar. O talpă subțire te va ajuta să simți mai bine frâna și accelerația și să eviți manevrele exagerate.

5. Ia în calcul aerodinamica. Dacă ai pe mașină o cutie sau suport de portbagaj vei economisi mult combustibil demontându-le.

6. Nu îngreuna inutil mașina. Nu umple portbagajul cu tot felul de obiecte inutile. Dacă nu ai nevoie de ele, lasă-le acasă. Consumul de combustibil crește cu cât greutatea mașinii este mai mare.

7. Respectă limitele de viteză. Cu cât mergi mai repede, cu atât mai mult combustibile vei consuma pentru a învinge frecarea cu aerul. Gândește-te dacă cele câteva minute economisite merită banii cheltuiți în plus pe combustibil.

8. Întreține mașina corespunzător. Cea mai mare economie de combustibil o poți face atunci când mașina funcționează ireproșabil. Respectă reviziile și verifică periodic presiunea în pneuri. Acestea vor consuma cel mai mult combustibil dacă nu sunt umflate corespunzător.

9. Reglează corect climatizarea. După ce în mașină s-a răcit suficient vei face o economie substanțială de carburant dacă treci aerul pe recirculare. Nu uita să lași din când în când aer proaspăt din exterior. Iarna, parchează la soare, pentru a nu consuma combustibil ca să dezgheți geamurile.

10. Parchează inteligent. Sigur, cei din orașele mari sunt fericiți dacă au unde parcă, nu își permit să fie mofturoși. Dar, pe cât posibil, parchează în așa fel încât să poți pleca cu mașina fără manevre înainte-înapoi.

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Cristian Agatie
După o experiență scurtă în presa generalistă și radio, a intrat în presa auto „din oportunism” în 1994, la revista Autoturism a Automobil Clubului Român, și a rămas „din convingere” din 2008, la Auto Bild, un nou proiect demarat în România de Axel Springer în colaborare cu Edipresse. Absolvent ... citește mai mult

Comentarii
Inchide