De ce folosesc oamenii telefonul în timp ce conduc. Părerea psihologilor

Autor: Marius Vișan 14 oct. 2019 Știri auto
De ce folosesc oamenii telefonul în timp ce conduc. Părerea psihologilor

Folosirea telefonului la volan a devenit o dependenţă alimentată de aşteptarea în trafic, sunt de părere psihologii. Şoferii nu înţeleg riscurile deoarece consideră că nu li se poate întâmpla nimic în cele 5 secunde în care îşi verifică mesajele.

“Din păcate, tehnologia a avansat atât de mult încât este extrem de seducătoare. Suntem dependenţi de toate informaţiile care vin şi pe telefon şi pe display-ul maşinii şi cu cât este traficul este mai aglomerat, cu cât timpii de conducere sau de staţionare în maşină este mai mare, cu atât mai mult necesitatea de a omorî un timp mort te duce în direcţia acelui privit compulsiv la telefon. Primul lucru care ar putea să definească această dependenţă este privitul compulsiv: nu ai neapărat o nevoie, dar pui mâna pe telefon instant şi probabil dependenţa aceasta s-a accentuat şi se accentuează o dată cu tehnologia de comunicare”, a declarat pentru MEDIAFAX, psihologul Ionel Simionca, vicepreşedintele Asociaţiei de Psihologie şi Siguranţă Rutieră – PsihoTrafiQ.

Care este „mecanismult” acestui tip de comportament

Simionca a explicat şi mecanismul care duce la dependenţa de a răspunde la mesaje chiar şi în trafic:

„Îţi trimite cineva un mesaj – el şi ştie că tu îl primeşti şi îşi activează şi tentativa de a răspunde pentru că ştii că celălalt aşteaptă; tu ai primit, ştie că tu ai primit şi tipul acesta de comunicare ne menţine mai activi şi ne creează o dependenţă de a răspunde la mesaje”.

Prin utilizarea telefonului mobil, şoferii ar putea parcurge zeci de kilometri nefiind atenţi

“Un calcul foarte simplu – trebuie să avem un raport între viteza cu care rulăm şi distanţa parcursă. La o viteză medie, dacă o împărţim la 3, ne va da aproximativ metrii parcurşi într-o secundă. Dacă mergem cu 90 km/h sunt aproximativ 30 de metri parcurşi într-o secundă. În condiţiile în care noi conştientizăm că privitul la un mesaj ne ia 3-5 secunde minimum şi, făcând un calcul, să spunem că pe o rază de 5 kilometri sunt 1.000 de conducători, în funcţie de zona urbană, cred că 7 din 10 se uită la un moment dat la telefon. Vă daţi seama cam câţi kilometri se parcurg într-o relativă neatenţie? Cele mai grave riscuri în trafic sunt cele invizibile ochiului”, a spus psihologul.

 

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Marius Vișan
Marius Vișan
Marius Vișan a poposit în lumea auto în anul 2015, însă cu jurnalismul online este familiarizat încă din anul 2006 când a început cursurile Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Contactul cu mașinile l-a luat la vârsta de 18 ani, odată cu obținerea permisului auto. Pasiunea ... citește mai mult
Visan Marian
Visan Marian
Începând cu anul 2015, Marian Vișan s-a implicat în domeniul auto, însă experiența sa în jurnalismul online începe din 2006, în timpul studiilor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării. La vârsta de 18 ani a început să se familiarizeze cu mașinile odată cu obținerea permisului ... citește mai mult

Comentarii
Inchide