Test în România cu noul BMW X5 M50d. Uriaşul (semi)prietenos

Autor: Iulian Dnistran 30 dec. 2013 Test drive

A treia generaţie a SAV-ului (Sports Activity Vehicle) BMW X5 a fost lansată cu mare fast la Salonul Auto Frankfurt 2013, după care a venit vremea pentru un test de prim contact. Acum, însă, am avut ocazia să conduc noul X5 pe drumurile din România, drumuri pe care am adunat aproape 1.000 km cu cea mai puternică variantă diesel a noului SAV teuton: BMW X5 M50d.

Exteriorul maşinii reprezintă mai degrabă o evoluţie decât o revoluţie faţă de generaţia precedentă. Designul încearcă să exprime sportivitatea caracteristică modelelor BMW şi, cred eu, reuşeşte să facă asta. Cu toate acestea, felul în care arată noul BMW X5 nu o să te dea pe spate, cel puţin nu în varianta standard. Dacă alegi versiunea M50d, lucrurile devin puţin mai interesante, fiindcă SAV-ul primeşte un kit aerodinamic care atrage mai multe priviri şi, bineînţeles, sigla M pe capota portbagajului. Problema este, însă, că sigla M nu reprezintă, în acest caz, un M adevărat, ci un fel de rudă mai imatură a familiei Motorsport.

Concurenţi

În cazul versiunii M50d, concurenţii direcţi ai lui BMW X5 se pot număra pe degetele de la o singură mână, şi anume: Porsche Cayenne S Diesel, Audi Q7 facelift 4.2 TDI, Range Rover 4.4 SDV8 şi Range Rover Sport 3.0 SDV6. Aici ar putea intra şi Mercedes-Benz M-Class, însă cea mai puternică variantă diesel (V6 de 3,0 litri) produce doar 258 CP, spre deosebire de cei 381 CP livraţi de propulsorul instalat pe X5 M50d.

Ceilalţi rivali au ce pune pe masă când vine vorba despre putere şi cuplu (cu excepţia lui Range Rover Sport, care are doar 450 Nm), însă pierd la capitolul cilindree. În afară de Range Rover Sport, care are tot un motor de 3,0 litri, ceilalţi concurenţi depăşesc pragul de 4,0 litri.

Interior

Aici, noul BMW X5 a evoluat foarte mult faţă de generaţia pe care o înlocuieşte. E şi normal, până la urmă, fiindcă fostul X5 a fost produs vreme de şapte ani.

Odată ce păşeşti înăuntru, o să vezi un spaţiu care seamănă foarte mult cu interiorului unui BMW Seria 5. Iar asta nu e neapărat rău.

Consola centrală îmbină cu succes stilul clasic – în partea de jos – cu elemente moderne – ecranul imens care dă impresia că străpunge partea superioară a consolei. Plasticele arată bine şi nu îţi deranjează simţurile atunci când le atingi, iar filosofia sportivităţii propovăduită de cei de la BMW se simte prin (aproape) toţi porii.

Scaunele sunt confortabile şi există loc suficient pentru cinci adulţi. De asemenea, găseşti foarte multe spaţii de depozitare mari, perfecte pentru drumurile lungi. Portbagajul are un volum de 650 de litri, cu 20 de litri mai mic decât Porsche Cayenne S Diesel şi cu 125 de litri mai mic decât Audi Q7 facelift 4.2 TDI. Cu toate acestea, există spaţiu suficient pentru bagajele unei familii plecate în vacanţă, însă nu sunt sigur că pot spune acelaşi lucru atunci dacă intră în ecuaţie cinci perechi de clăpari pentru schiuri.

Sistemul infotainment iDrive a primit acum un touchpad integrat în joystickul deja binecunoscut. Astfel, folosirea sistemului de navigaţie a fost uşurată, fiindcă poţi să scrii cu degetul literele unei adrese, iar electronica va recunoaşte fără probleme mâzgăliturile tale. Dacă pui la socoteală şi ecranul cu diagonala de 10,2 inci, e destul de uşor să-ţi dai seama că experienţa vizuală a urcat nu una, ci două trepte faţă de generaţia precedentă.

De altfel, întregul sistem iDrive se mişcă impecabil, are o grafică bine pusă la punct şi e foarte uşor de folosit, deşi trebuie să te obişnuieşti cu infinitatea de meniuri şi submeniuri pe care le ai la dispoziţie.

Detaliile despre ţinută de drum, performanţe şi consum, în pagina următoare.

Pagini: 1 2 3

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide