Raliul Dakar 2015 la final: România în top, Mini obţine o nouă victorie

Publicat: 19 01. 2015, 09:00

Raliul Dakar 2015 a ajuns la sfârşit, după 13 etape pline de adrenalină desfăşurate pe tărâm sud-american. La categoria auto, câştigător a fost declarat qatarezul Nasser Al-Attiyah, care a pilotat un Mini All4. Este pentru a doua oară când Al-Attiyah câştigă Dakarul, prima victorie obţinând-o în 2011 la volanul unui Volkswagen.

Sud-africanul Giniel de Villiers (Toyota) a terminat pe locul al doilea, urmat de polonezul Krzysztof Holowczyc (Mini).

Revenirea producătorului francez Peugeot în Dakar nu a avut chiar rezultatul aşteptat, prototipul 2008 DKR pilotat de Stephane Peterhansel reuşind un loc 11. Al doilea Peugeot 2008 DKR, pilotat de Cyril Despres, multiplu campion la clasa moto, a terminat pe 34.

Dusterele nu şi-au atins obiectivul propus, iar unul dintre ele a abandonat

Echipa Renault Duster Argentina, care a plecat la ediţia din 2015 a rally-raidului cu scopul de a termina în top 10, a avut din nou parte de ghinion. Pilotul Emiliano Spataro a ajuns la finalul competiţiei pe locul 21, în vreme ce al doilea prototip Duster, pilotat de Jose Garcia, a abandonat în etapa a noua. Garcia a trecut printr-o situaţie similară în 2012, la prima participare în Dakar, când a abandonat în etapa a zecea.

Rezumatul video la categoria auto:

La motociclete, românul Emanuel Gyenes a reuşit să obţină victoria la clasa maraton, terminând pe poziţia 21 în clasamentul general. Al doilea român de la Dakar Rally 2015, Marcel Butuza, a abandonat în etapa a opta a rally-raidului.

Marele câştigător a fost spaniolul Marc Coma, care şi-a trecut în palmares cea de-a cincea victorie în Raliul Dakar la clasa moto. Pe locul doi a terminat portughezul Palo Goncalves, iar pe trei a fost australianul Toby Price, care a participat pentru prima dată la Dakar în 2015.

Rezumatul video la categoria moto:

În clasa quad, polonezul Rafal Sonik a reuşit, la cea de-a şasea participare la Dakar, să obţină victoria. Locul al doilea a fost obţinut de argentinianul Jeremias Gonzales Ferioli, în vârstă de 19 ani, care a participat pentru a doua oară la Dakar; la prima participare, în 2014 (când avea 18 ani), a terminat pe locul şase la quad-uri.

Locul trei a fost adjudecat de bolivianul Walter Nosiglia, care a concurat cu un quad Honda.

Rezumatul video la categoria quad:

În lumea camioanelor, Kamaz a făcut din nou legea la Dakar, rusul Ayrat Mardeev terminând pentru prima dată în carieră pe primul loc. Mardeev a fost urmat de Eduard Nikolaev  (tot cu Kamaz) şi Andrey Karginov (tot cu Kamaz).

Locul al patrulea a fost ocupat de cehul Ales Loprais, care a concurat cu un MAN.

Rezumatul video la categoria camioane:

Raliul Dakar 2015 s-a desfăşurat în perioada 4-17 ianuarie 2015. Traseul a traversat statele sud-americane Argentina, Chile şi Bolivia şi a avut o lungime totală cuprinsă între 8.000 şi 9.000 km, în funcţie de categoria de concurs.