Cum se salvează șoferii când sunt amendați ilegal de poliție, la trecerea de nivel cu calea ferată

Publicat: 11 11. 2021, 16:25
Cum se salvează șoferii când sunt amendați ilegal de poliție, la trecerea de nivel cu calea ferată

Mulți șoferi din România au fost amendați de-a lungul timpul la trecerea de nivel cu calea ferată, deși aceștia nu au încălcat legea. Ei, însă, au găsit o cale prin care să anuleze în instanță sancțiunea.

Polițiștii aplică o metodă „clasică” pentru a-i amenda pe șoferi: stau „la pândă” de o parte și alta a căii ferate și apoi îi sancționează pe șoferii care ies de pe trecere în timp ce semnalele acustice şi luminoase de culoare roşie sunt pornite. Sancțiunile sunt dure: amendă și suspendarea permisului de conducere pe o perioadă de până la 90 de zile.

Un asemenea caz a avut loc pe 18 iulie, când un șofer a primit o amendă în valoare de de 1.450 de lei şi cu suspendarea dreptului de a conduce pentru 30 de zile.

El a traversat calea ferată în municipiul Blaj, în momentul în care semnalele acustice şi luminoase cu lumină roşie erau pornite. Șoferul a contestat în instanță această amendă, susținând că a traversat calea ferată înainte ca semnalele acustice și luminoase să fie pornite. Și a avut câștig de cauză.

Camerele de supraveghere, salvarea șoferilor în cazul amenzilor

Șoferul a câștigat procesul pentru că a avut o cameră de bord și a filmat momentul, pe care l-a pus drept probă la dosar. Poliția, în schimb, nu a avut o probă video și nici martori, astfel că procesul a fost pierdut și persoana în cauză și-a recuperat banii, iar permisul de conducere i-a fost restituit, scrie Adevărul.ro.

Un caz similar a mai avut loc și la Judecătoria Găeşti. Șoferul a susținut că a oprit la indicatorul „STOP”, s-a asigurat și apoi a continuat ușor deplasarea deoarece nu exista vizibilitate din cauza vegetației. El a mai adăugat că semnalele acustice și luminoase s-au pus în funcțiune abia după ce a trecut peste prima linie de cale ferată.

Polițistul i-a reținut permisul de conducere, dar nu a consemnat acest lucru și în procesul verbal. Șoferul a avut câștig de cauză în instanță.

”Potrivit declaraţiilor convergente ale martorilor oculari audiaţi coroborate cu menţiunile petentului din cuprinsul procesului verbal contestat, la momentul când semnalele cu lumini roşii / sonore au început să funcţioneze, petentul se afla deja pe calea ferată şi în mod firesc şi-a continuat deplasarea. (…)

Având în vedere că s-a reţinut petentului permisul de conducere fără ca sancţiunea suspendării dreptului de a conduce să fie menţionată în procesului verbal i s-a adus petentului o vătămare care nu poate fi înlăturată decât prin anularea procesului verbal contestat deoarece acesta a fost nevoit să suporte pentru o perioadă ce nu i s-a adus la cunoştinţă o sancţiune neaplicată”, a anunțat instanța de judecată.