Schimbare de strategie pentru proiectele de infrastructură: Finalizare în termenul asumat

Publicat: 11 05. 2021, 15:52
Actualizat: 11 05. 2021, 15:52

Premierul Florin Cîțu a promis o schimbare de strategie în ceea ce privește proiectele de infrastructură aflate în derulare în România. Acestea vor fi realizate în termenul asumat de la început, promite primul ministru.

Intră în galeria FOTO

Declarațiile lui Florin Cîțu vin de pe șantierul centurii ocolitoare a orașului Satu Mare, un proiect început în 2015 și care ar fi trebuit încheiat în 2019. În prezent, stadiul lucrărilor se apropie de 61%. Șeful Executivului a declarat, în aceste condiții, că în privința proiectelor de infrastructură nu se va mai lucra ca până acum, menționând că a învățat din „ce s-a făcut prost în ultimii 30 de ani”.

Potrivit prim-ministrului, problema este aceea că sunt începute proiecte de infrastructură, dar că durează foarte mult până când sunt finalizate.

„Problema pe care o văd și o vom remedia în această guvernare este că începem proiecte de infrastructură și apoi durează și durează și durează. Și acest proiect (centura Satu Mare – n.r.), înțeleg că a fost în 2007 prima intenție, dar în 2015 a fost pregătit și abia acum putem să vedem că se apropie de finalizare”, a declarat Cîțu.

Schimbare de strategie în infrastructură: Proiectele, finalizate la termenul asumat

Totodată, premierul a anunțat că în ceea ce privește proiectele de infrastructură nu se va mai lucra ca până acum pentru că a învățat din „ce s-a făcut prost în ultimii 30 de ani”.

„Ceea ce pot să vă garantez este că nu se va mai lucra așa de acum înainte. Am învățat din ce s-a făcut prost în ultimii 30 de ani, atât pe finanțări din fonduri europene, cât și pe finanțările de la buget și toate aceste proiecte de infrastructură pe care le pornim acum, și ați văzut că am pornit la Sibiu-Pitești și A7 și sunt mai multe, vor fi făcute exact în termenul pe care ni-l asumăm de la început. Aici am vorbit clar, acest pod va fi terminat la finalul anului, este asumat, resursele financiare sunt puse la dispoziție, trebuie doar să continuăm”, a continuat prim-ministrul.

Florin Cîțu a subliniat faptul că fiecare proiect de infrastructură va fi finalizat la termenul anunțat de la început.

„Nu este doar despre aceste obiective, este despre toate obiectivele de infrastructură în România care au fost tărăgănate ani de zile. Vom modifica și legislația, vom avea și resursele ca de acum înainte când începem și avem un termen de finalizare să ne ținem de termen. România are nevoie de infrastructură și este unul dintre obiectivele pentru care merg astăzi la Bruxelles”, a conchis premierul.

Compania Națională de Drumuri anunța anul trecut o altă schimbare de strategie, care ar împiedica construirea de „autostrăzi-muzeu”. Astfel, toate tronsoanele de autostradă scoase la licitație trebuie prevăzute cu facilități de interconectare, fie și provizorie, la rețeaua de drumuri existentă în zonă.