Un proces verbal de contravenție a fost declarat nul. Care a fost greșeala polițistului

Publicat: 13 06. 2023, 12:23

Judecătoria Galați a constatat la sfârșitul lunii mai nulitatea absolută a unui proces verbal de contravenție întocmit de un agent rutier prin care un conducător auto a fost amendat cu 1.305 lei și i-a fost suspendat permisul de conducere pentru o perioadă de 90 de zile. Polițistul care a întocmit procesul verbal a comis o greșeală de începător, uitând să precizeze locul în care a fost comisă infracțiunea.

Poliția a depistat la data de 9 octombrie 2022 un șofer auto care conducea cu viteză excesivă pe DJ 251, pe o porțiune de drum unde limita de viteză era de 30 km/h. Vorbim însă de un drum cu mai multe limite de viteză, stabilite în funcție de sectorul de drum. Pe DJ 251, limita maximă de viteză este de 90 kilometri/oră, în afara localității și de 50 kilometri/oră în interiorul localității, însă există și porțiuni de drum unde limita de viteză maximă admisă este de 30 kilometri/oră.

Șoferul a decis imediat să conteste amenda, observând că agentul constatator nu a indicat în procesul verbal locul exact al săvârșirii contravenției. De asemenea, potrivit Adevărul, el nu a descris nici împrejurările care ar fi putut servi la aprecierea gravității faptei, nerespectând astfel art. 16, alin. 1 din OG nr. 2/2001.

Procesul verbal de contravenție nu a fost întocmit conform legii

„În cuprinsul procesului verbal contestat, agentul constatator a indicat la rubrica „locul săvârșirii faptei” – ,.DJ 251 …”, fără a menționa cu exactitate locul săvârșirii presupusei contravenții”, a explicat șoferul în instanță. Șoferul a mai susținut că “ la momentul opririi sale în trafic, circula pe sectorul de drum unde limita maximă de viteză admisă de lege este de 50 kilometri/oră, dar, cu toate acestea, în cuprinsul procesului verbal contestat nu a fost specificat locul săvârșirii presupusei contravenții, cu indicarea bornei kilometrice ori a oricărui alt reper necesar pentru stabilirea limitei de viteză”.

În cele din urmă, instanța a considerat că procesul verbal de contravenție nu a fost întocmit respectând dispozițiile imperative ale legii: „Instanța reține că agentul constatator nu a realizat o descriere corespunzătoare a faptei imputate contravenientului, de a indica cu exactitate locul săvârșirii contravenției, câtă vreme pe acel sector de drum există porțiuni de drum în care limita maximă de viteză este de 90 kilometri/oră, 50 kilometri/oră sau 30 kilometri/oră. Actul de sancţionare este nul pentru lipsa descrierii faptei”. Decizia instanței nu este definitivă.