VIDEO: Noi imagini cu podul peste Dunăre de la Brăila. „Golden Gate” ar putea fi gata la sfârșitul anului

Publicat: 25 08. 2022, 08:16
Actualizat: 25 08. 2022, 08:17

Podul suspendat peste Dunăre de la Brăila, „Golden Gate” de România așa cum a fost supranumit, prinde din ce în ce mai mult contur.

Muncitorii de la asocierea italo-niponă Astaldi – IHI Infrastructure System lucrează de zor pentru ca podul să fie finalizat până la sfârșitul anului curent. Există, însă, riscul ca lucrările să nu poată fi terminate în 2022.

Pe internet au apărut noi imagini realizate cu ajutorul unei drone, care ne dezvăluie stadiul lucrărilor. Podul de la Brăila se apropie de forma sa finală, după ce în urmă cu aproximativ o lună au fost ridicate și ultimele segmente de tablier. În prezent, stadiul fizic al întregului proiect este de 76%.

Podul de la Brăila va fi al treilea din Europa ca dimensiuni

INTRĂ ÎN GALERIA FOTO

În prezent, se lucrează, între altele, la sudarea ultimelor elemente de tablier, care sunt aproape gata. În plus, cablurile principale sunt învelite, iar apoi acestea vor fi tensionate. În continuare vor fi efectuate lucrările de hidroizolație, de asfaltare și de finisaje.

Ulterior, cablurile vor fi tensionate și se vor desfășura testele finale de siguranță. Acest lucru se va întâmpla după ce va fi instalat parapetul, se va realiza marcajul şi vor fi montate sistemele de siguranţă şi de iluminat.

În paralel cu lucrările la pod se lucrează din zor și la drumurile de acces necesare circulației rutiere. Între acestea se numără și un pasaj peste calea ferată. Este vorba despre drumurile până în DJ221B/Calea Galați, pe malul brăilean, și până în DN22 lângă Smârdan, pe malul tulcean.

Podul suspendat de la Brăila va avea o lungime totală de 1.974,30 metri și o deschidere centrală de 1.120 de metri. Va fi al treilea pod din Europa din punct de vedere al dimensiunilor. Comparativ, celebrul pod „Golden Gate” din San Francisco măsoară 1.970 de metri în lungime și are o deschidere centrală de 1.280 de metri.

Cele două turnuri ale podului ating o înălțime de 192 metri. Vorbim despre cele mai înalte construcții din România (dincolo de coșuri de fum sau antene).

Odată ce podul va fi gata, circulația mașinilor, bicicliștilor și pietonilor va fi condiționată de vreme, spun autoritățile. Podul este prevăzut cu sisteme automatizate de închidere a circulației în situații de ceață, viscol și vânt puternic.

Sursa: Hotnews.ro