7 sfaturi pentru momentul în care ţi se opreşte motorul în mers

Autor: Iulian Dnistran 09 iun. 2014 Utile

Toată lumea ştie că maşinile moderne sunt mai sigure, mai confortabile şi mai uşor de condus decât automobilele de acum 30 de ani. Dar, totodată, sunt şi mult mai complicate din punct de vedere tehnic, ceea ce înseamnă că există mai multe puncte sensibile care pot, la un moment dat, să cedeze. Sau poate ai rămas, pur şi simplu, fără carburant în rezervor.

Aşadar, cel mai bine e să fii pregătit pentru orice scenariu posibil, cu toate că probabilitatea de producere a unei defecţiuni este, totuşi, foarte redusă. Dar chiar această probabilitate redusă duce la uitarea unor cunoştinţe de bază care trebuie aplicate într-un moment dificil. Iar unul dintre aceste momente dificile (şi chiar periculoase) este atunci când motorul maşinii se opreşte în mers. Iată şapte sfaturi care te pot ajuta dacă ajungi într-o astfel de situaţie.

1. Scoate maşina din viteză

Nu contează dacă te afli la volanul unei maşini cu cutie de viteze manuală sau automată, acest pas este esenţial pentru a păstra inerţia vehiculului şi pentru a te scăpa pe tine de durerea menţinerii piciorului stâng pe pedala de ambreiaj (în cazul unei cutii manuale). La maşinile cu cutie automată, levierul trebuie pus în poziţia N.

2. Păstrează distanţa de siguranţă faţă de maşina din faţă

Acest sfat este, de fapt, şi o regulă de circulaţie care trebuie pusă permanent în aplicare, dar care este mult mai importantă atunci când motorul de sub capotă îşi dă duhul. În acest caz, distanţa faţă de maşina din faţă trebuie să fie mai mare, fiindcă sistemele de asistenţă (servodirecţie, servofrână) nu mai funcţionează, ceea ce duce la o greutate sporită în manevrarea volanului şi a pedalei de frână.

3. Caută un loc în care poţi opri în siguranţă

E foarte important ca mişcările pe care le faci la volan să fie line, astfel încât ceilalţi şoferi să îţi poată anticipa acţiunile şi să te evite la timp. Astfel, înainte de a vira brusc către marginea şoselei, caută rapid cu privirea un loc în care poţi opri, după care asigură-te că te poţi îndrepta înspre acel loc.

3. Semnalizează dreapta sau porneşte luminile de avarii

După ce te-ai asigurat că te poţi îndrepta către locul de siguranţă, semnalizează dreapta, la fel cum ai face-o dacă motorul ar funcţiona. E important să ştii că nu trebuie să scoţi cheia din contact după ce motorul s-a oprit şi nici nu trebuie să o mişti din poziţia de pornire, fiindcă altfel semnalizarea s-ar putea să nu mai funcţioneze şi, mai important decât atât, volanul se va bloca.

4. Nu te speria dacă vezi că direcţia e grea

Aşa cum am spus şi mai sus, odată cu oprirea motorului se opreşte şi servodirecţia, iar asta duce la o greutate mult mai mare în mişcarea volanului. Nu te speria dacă vezi că e mai greu de mişcat – trebuie doar să îţi încordezi mai tare muşchii.

5. Nu frâna brusc şi fii pregătit să apeşi mai tare pe pedala de frână

Dacă eşti pe autostradă sau pe o şosea unde se circulă cu viteză, ultimul lucru pe care vrei să îl faci e să frânezi brusc. Încearcă să păstrezi inerţia maşinii cât poţi de mult şi fii pregătit să apeşi mai tare pe pedala de frână, fiindcă pompa de servofrână nu va funcţiona, ceea ce te va duce direct în 1970 în ceea ce priveşte feedback-ul sistemului de frânare.

6. Încearcă să duci maşina cât mai departe de drum înainte să opreşti

Dacă eşti în oraş, caută o străduţă mai liberă pe care să opreşti. Dacă eşti pe un drum extraurban, caută un loc cât mai îndepărtat pe şosea. Motivul: unii şoferi s-ar putea să nu vadă că ai oprit pe marginea drumului şi să producă un accident extrem de grav.

Dacă nu ai atât de mult noroc încât să găseşti un loc retras, opreşte maşina cât mai aproape de marginea drumului, porneşte avariile şi pleacă, pe jos, către un loc sigur pentru tine înainte de a suna după ajutor.

7. În oraş, îndrăzneşte să ceri ajutorul celorlalţi

Dacă motorul ţi se opreşte la semafor, porneşte avariile şi cere ajutorul celorlalţi pentru a împinge maşina la o parte. Dacă nu are cine să te ajute, rămâi în maşină cu centura pusă.

Tu ce alte sfaturi ai pentru situaţia nefericită în care motorul se opreşte în mers?

Surse foto: Michel Filion, Caboose, imgace

 

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide