Bateria pe bază de apă promite costuri cu 75% mai mici decât bateriile actuale

Autor: Iulian Dnistran 13 dec. 2013 Știri auto

GE Global Research şi laboratorul naţional Lawrence Berkeley din Statele Unite ale Americii dezvoltă un nou tip de baterie care, dacă va ajunge în producţia de serie mare, va fi mai ieftină şi mai eficientă decât bateriile litiu-ion din prezent.

Grigorii Soloveichik, liderul proiectului de dezvoltare a bateriilor „cu fluxuri” pe bază de apă, spune că aceste baterii ar putea fi cu 75% mai ieftine decât acumulatorii auto disponibili acum pe piaţă şi ar putea mări autonomia vehiculelor electrice. „Departamentul de Energie (din Statele Unite ale Americii – n.r.) vrea o baterie care să permită maşinii să parcurgă o distanţă de 386 km”, e de părere Soloveichik. „Noi credem că putem depăşi acest obiectiv”, a adăugat el.

Inginerii GE arată că, spre deosebire de bateriile litiu-ion şi de alte sisteme de baterii, noua tehnologie va folosi soluţii apoase de substanţe chimice anorganice capabile să asigure o densitate mare a energiei prin transportarea mai multor electroni în acelaşi timp. Sistemul a fost denumit baterie „cu fluxuri” deoarece descărcarea şi reîncărcarea au loc în celule electrochimice amplasate separat de rezervoarele de stocare a energiei, fiind astfel mai sigure.

Studiul face parte din programul ARPA-E RANGE al Departamentului american de Energie, care îşi propune să dezvolte tehnologii revoluţionare de stocare a energiei electrochimice.

Video:

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide