Confuzie generală: când trebuie montate cauciucurile de iarnă?

Autor: Andrei Nan 04 nov. 2013 Știri auto
Confuzie generală: când trebuie montate cauciucurile de iarnă?

Obligativitatea dotării autovehiculelor cu cauciucuri de iarnă nu depinde de un anumit interval de timp, ci de condiţiile meteorologice, după cum se precizează în Ordonanţa de Guvern 5/2011. Astfel, şoferii trebuie să aibă cauciucuri de iarnă doar când circulă pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei, indiferent de perioada calendaristică” a declarat pentru ZF Andrei Codău, inspector la Brigada Rutieră.

“Spre exemplu, dacă pe 31 decembrie este soare, iar carosabilul nu este acoperit cu zăpadă,  Poliţia Rutieră nu are cum să te amendeze legal că nu ai cauciucuri de iarnă pe maşină”, a mai precizat oficialul de la  Brigada Rutieră.

Mulţi sunt confuzi şi cred că anvelopele de iarnă sunt obligatorii de la data de 1 noiembrie, când de fapt legea nu ţine cont de perioada calendaristică, ci strict de starea drumurilor. Astfel, dacă aveţi o maşină cu anvelope de vară şi asfaltul este uscat, deşi afară sunt condiţii de iarnă, nu puteţi fi sancţionat. Dacă în schimb începe să ningă, veţi fi nevoit să lăsaţi maşina în parcare, altfel riscaţi o amendă.

Normal, avantajul punerii anvelopelor de iarnă nu ţine doar de lege, ci şi de comportamentul nesigur pe timp rece al anvelopelor de vară. Este în interesul şoferilor să îşi monteze anvelopele de iarnă pe maşini imediat ce temperaturile din timpul dimineţii sunt mai mici de 10 grade Celsius, cu precădere atunci când se apropie de 0C.

De asemenea, este bine ca anvelopele de iarnă să fie puse încă de pe acum, pentru a preveni statul la cozile interminabile care se formează odată cu venirea primelor lapoviţe şi ninsori.

Dar reţineţi, nu este obligatoriu să vă puneţi anvelopele de iarnă pe autoturism dacă este încă frumos afară iar asfaltul nu este acoperit de zăpadă, gheaţă sau polei.

Mai multe informaţii pe www.zf.ro

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide