”Lupul electric”, varianta românească a maşinilor Tesla. FOTO

Autor: Marius Vișan 18 apr. 2016 Știri auto

 


Românii sunt foarte inventivi când vine vorba de exploatarea soluţiilor alternative de alimentare a maşinilor. Acum ceva timp am scris despre Maşina care merge cu apă, oţet şi cola, dar acum însă aflăm că a fost inventat „Lupul electric”, prima maşină care va funcţiona pe baza de pile de hidrogen, informează Digi24.ro.

„Lupul electric” este un proiect al Institutului de Criogenie şi Separări Izotopice (ICSI) Vâlcea, proiect ce reprezintă o maşină electrică care, în prezent, se află sub forma unei dubiţe în podeaua şi carcasa căreia au fost montate baterii ce oferă o autonomie de 180 de kilometri. 

In interiorul autoutilitarei au fost montate sistemele energetice electrice de conversie a energiei de la pilă pentru baterii şi rezervorul de hidrogen. Astfel, bateria este încărcată de o pilă de combustibil cu hidrogen, iar autonomia maşinii este dată de cât de mult hidrogen este pus în rezervor.



„Mâine (n.r. vineri) vom supune planul de costuri şi graficul de lucru pentru realizarea formei finale a acestei maşini care va funcţiona pe baza de pile de combustie. În acest sens urmează să-i mărim autonomia la 300 de kilometri şi ne propunem să o producem în scop utilitar. Pentru primarii şi pentru alte servicii publice. Vrem să-i îmbunătăţim şi design-ul, lucrăm cu firme mici în acest sens. Staţiile de alimentare vor fi asigurate de ICSI Râmnicu Vâlcea”, a declarat pentru Digi24.ro dr. Ioan Ştefănescu. 

Potrivit corrdonatorilor proiectului, la finalul anului 2018, începutul lui 2019, ”Lupul electric” va fi scos pe piaţă.

GALERIE FOTO

Programul ”Rabla” favorizează achiziţia de maşini electrice

Programul Rabla de anul acesta este completat cu două componente ce vizează maşinile electrice: unul dintre ele se va aloca pentru achiziţia maţinilor electrice, iar celălalt pentru sistemul de alimentare al acestora.

Bugetul programului Rabla pentru acest an a fost redus la 145 mil. lei, de la 220 mil. lei anul trecut, valoare care va permite casarea a 20.000 de maşini vechi dacă prima de casare se va menţine la 6.500 de lei sau aproximativ 1.500 de euro, conform ZF.ro.

Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) propune pentru 2016 şi un program Rabla Plus destinat achiziţiei de maşini electrice şi hibride, pentru care a alocat 75 de milioane de lei. Astfel, per total bugetul rămâne neschimbat faţă de anul trecut, doar că acum sunt susţinute direct maşinile cu emisii zero sau cu emisii reduse.


Urmărește Promotor.ro pe Google News


Marius Vișan
Marius Vișan
Marius Vișan a poposit în lumea auto în anul 2015, însă cu jurnalismul online este familiarizat încă din anul 2006 când a început cursurile Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Contactul cu mașinile l-a luat la vârsta de 18 ani, odată cu obținerea permisului auto. Pasiunea ... citește mai mult
Visan Marian
Visan Marian
Începând cu anul 2015, Marian Vișan s-a implicat în domeniul auto, însă experiența sa în jurnalismul online începe din 2006, în timpul studiilor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării. La vârsta de 18 ani a început să se familiarizeze cu mașinile odată cu obținerea permisului ... citește mai mult

Comentarii
Inchide