Michael Schumacher, în stare critică după ce a suferit un accident la schi. UPDATE

Autor: Andrei Ştirbu 01 ian. 2014 Știri auto
Michael Schumacher, în stare critică după ce a suferit un accident la schi. UPDATE

Vacanţa de iarnă în Alpii francezi a lui Michael Schumacher s-a încheiat într-un mod imposibil de urât, fostul pilot de Formula 1 suferind un accident în timp ce schia în afara pârtiilor, în staţiunea Meribel, din Franţa. Căzătura a fost urmată de un traumatism cranian, Schumacher lovindu-se puternic cu capul de o stâncă. Impactul a fost atât de puternic încât casca pe care o purta a jucat un rol vital.

Răspunsul echipajelor de salvare a fost prompt – în circa opt minute Schumi a fost preluat de către ambulanţă, „conştient dar agitat”, fiind transportat la un spital din localitatea Grenoble.

UPDATE Sâmbătă ora 12 (Bucureşti): Se pare că Michael Schumacher a depăşit cu bine faza critică, conform spuselor unui prieten de familie. Nu avem încă date exacte cu privire la starea sa de sănătate, având în vedere că echipa spitalului în care este tratat campionul nu a mai oferit declaraţii de presă de câteva zile, însă surse apropiate pilotului au dat de înţeles că evoluţia stării de sănătate le dă speranţe la mai bine şi că pilotul nu mai este în pericol de moarte, deşi se află în continuare în comă artificială.

Poliţia examinează imaginile video surprinse de camera GoPro fixată pe casca lui Schumacher, şi a purtat discuţii şi cu băiatul acestuia, în vârstă de 14 ani, pentru a înţelege mai bine circumstanţele accidentului. Familia s-a declarat copleşită de valul de simpatie din lumea întreagă – doar în cursul zilei de ieri, ziua de naştere a lui Michael, au sosit în faţa spitalului autocare întregi de fani din Europa, care i-au cântat La Mulţi Ani şi au stat de veghe, în ciuda vremii friguroase.

UPDATE Miercuri ora 12 (Bucureşti): Starea de sănătate a lui Michael Schumacher s-a îmbunătăţit în continuare, însă doctorii sunt de părere că multiplul campion mondial de Formula 1 nu este încă în afara pericolului şi nu se pot pronunţa asupra şanselor sale de supravieţuire. Nu pot face niciun fel de estimare nici cu privire la şansele sale de recuperare ulterioară, din cauza multiplelor leziuni identificate pe creier.

Ultimele investigaţii au arătat că, în ciuda eliminării hematoamelor mari de la exteriorul şi interiorul creierului lui Michael prin cele două operaţii efectuate până acum, mai există şi multe alte hematoame mai mici, care nu pot fi operate. Multe dintre ele au început să se resoarbă, dar doctorii încă nu se pot pronunţa cu privire la evoluţia acestora, viaţa lui Michael fiind în continuare în pericol.

Casca lui Michael, cea care i-a salvat viaţa, a fost practic ruptă în două de forţa impactului. Prietenii care erau cu Michael au declarat că nu a fost vorba de a schia pe o pârtie extremă, ziua decurgând absolut normal până la momentul accidentului, Michael şi grupul său schiind pe pârtiile amenajate din staţiunea Meribel. La un moment dat, s-au mutat de la o pârtie spre alta, trecând printr-o zonă neamenajată. Michael şi-a ajutat un prieten care căzuse într-o zonă cu zăpadă foarte mare, dar a dat cu schiurile de nişte pietre mascate de zăpadă şi a fost catapultat cu circa 80 de km/h, aterizând cu capul înainte direct într-o stâncă.

UPDATE Marti ora 13 (Bucureşti): Michael Schumacher a fost operat a doua oară în cursul nopţii de luni spre marţi. Doctorii au efectuat o scanare a creierului pilotului german şi au decis că pot efectua o a doua operaţie pentru ameliorarea stării de sănătate a acestuia. Conform declaraţiilor acestora, operaţia a fost una mai profundă şi i-a ajutat să reducă presiunea din interiorul craniului lui Michael Schumacher, iar scanările efectuate post-operatoriu au arătat că hematomul format a fost evacuat cu succes.

Drept urmare, starea de sănătate a multiplului campion mondial de Formula 1 s-a ameliorat marginal, doctorii rămânând însă rezervaţi cu privire la pronotiscuri. Michael este ţinut în continuare într-o stare de hipotermie (temperatura corpului este coborâtă la 34 de grade, pentru a încetini procesele metabolice la nivelul creierului), în comă indusă. Următoarele 48 de ore vor fi decisive pentru supravieţuirea pilotului, dar şi dacă va trece cu bine peste ele, încă nu se poate spune nimic despre consecinţele pe termen mediu şi lung. 

Semnele de sprijin vin din toate părţile, de la marii sportivi din Formula 1 şi din alte sporturi, până la politicieni de nivelul lui Bill Clinton sau Angela Merkel, care au subliniat şi faptul că Michael este un om implicat foarte puternic şi în organizaţiile caritabile.

Emoţionantă este şi scrisoarea lui David Coulthard, „adversarul” său cel mai de temut din timpul când Michael câştiga campionat după campionat. Acesta recunoaşte că Michael a fost întotdeauna la alt nivel şi că, în ciuda luptei lor aflate la limita sportivităţii în trecut, îi datoarează faptul că propria-i carieră a avut un sens. Coulthard mai scrie şi că îşi doreşte cel mai mult ca Michael să lupte şi să învingă, măcar pentru a vedea revărsarea de simpatie venită din lumea întreagă, atât de la fanii săi, cât şi de la cei cu care s-a luptat în trecut.

UPDATE Luni ora 12 (Bucureşti): Schumacher a fost supus unei singure intervenţii chirurgicale până luni la ora 12 (ora Bucureştiului), iar condiţia sa fizică de atlet l-ar putea ajuta să-şi revină. Totuşi, doctorii nu se pot pronunţa încă asupra şanselor sale de supravieţuire, iar evaluarea stării de sănătate se face în fiecare oră.

Operaţia din cursul nopţii a eliminat hematomul, dar a revelat „diverse leziuni bilaterale”, ceea ce înseamnă că Schumacher are leziuni atât pe partea dreaptă a creierului, acolo unde a avut loc impactul, cât şi pe partea stângă.

Schumacher a fost plasat într-o comă artificială, iar doctorii fac eforturi să-i reducă presiunea craniană – în urma unui impact puternic la nivelul capului, hematoamele apărute cresc presiunea intracraniană, ducând la comprimarea şi lezarea creierului dacă această presiune nu este eliberată.

Tot doctorii au declarat în cadrul conferinţei de presă de la ora 12 că „atletul nu ar mai fi aici dacă nu purta cască”, aceasta absorbind o mare parte a şocului.

Nu sunt planuri pentru o a doua operaţie, însă medicii vor furniza informaţii pe măsură ce acestea apar.

În diagnosticul iniţial se menţiona că a suferit „traume craniene severe” dar că este „în afara oricărui pericol”. Din păcate, starea septuplului campion mondial s-a înrăutăţit, oficiali ai Spitalului Universitar din Grenoble declarând ulterior că Schumacher se află „în stare critică” şi că „necesită intervenţie chirurgicală imediată”.  

Vom reveni cu informaţii noi – sperăm să fie şi bune – imediat ce vor apărea. Până atunci, te poţi alătura grupului susţinător Get Well Soon Schumi, unde fanii îi transmit mesaje încurajatoare şi se roagă pentru viaţa idolului multora dintre noi.

Comunitatea Formulei 1 a reacţionat plină de emoţie la auzul veştii, mesaje de susţinere venind din partea tuturor marilor piloţi şi manageri de echipe:

 

via Reuters, Telegraph

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide