O parte considerabilă din maşinile înmatriculate în România nu au RCA. Unde poţi să întâlneşti şoferi fără asigurare

Autor: Emil Popescu 05 nov. 2015 Știri auto
O parte considerabilă din maşinile înmatriculate în România nu au RCA. Unde poţi să întâlneşti şoferi fără asigurare

Procentajul numărului de asigurări RCA în totalul autovehiculelor înmatriculate, de 72,5% în primul semestru, este îngrijorător, potrivit Consiliului Concurenţei, care consideră că o soluţie ar fi intensificarea controalelor Poliţiei Rutiere în trafic, în special în sudul şi sud-estul României.

Noua maşină a Patriarhului Daniel – GALERIE FOTO

„Autoritatea de concurenţă consideră că o soluţie pe termen scurt a problemei gradului redus de cuprindere în asigurare a RCA o poate constitui intensificarea controlului în trafic realizat de Direcţia Rutieră din cadrul Poliţiei Române, în special în zona de sud şi sud-est a României şi în particular în cazul altor vehicule, în afara autoturismelor”, se arată într-un raport al Consiliului Concurenţei.

Supercamionul lui Ceauşescu

VIDEO. Echipa Top Gear riscă închisoarea

Astfel, cel mai redus procentaj de autovehicule asigurate în totalul celor înmatriculate, de sub 68%, este înregistrat în nouă judeţe din sudul şi sud-estul ţării, respectiv, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Călăraşi, Ialomiţa, Constanţa, Tulcea şi Galaţi.

Cele mai ridicate rate, de peste 74%, sunt consemnate în alte nouă judeţe, în principal din centrul şi nord-vestul ţării. Cele nouă judeţe sunt Botoşani, Maramureş, Sălaj, Bihor, Cluj, Alba, Sibiu, Mureş şi Harghita.

În zona Bucureşti-Ilfov se înregistrează, la fel ca în alte şase judeţe, rate de cuprindere în asigurare a RCA de 72-74%. De asemenea, în zece dintre judeţe este consemnat un procentaj de 70-72%, iar în alte şase un nivel de 68-70%.

Rata de cuprindere în asigurare a RCA a scăzut în ultimii ani, coborând de la 74,1% în 2011şi 73,6% în 2012, la 71,6% în 2013, 71,3% anul trecut, respectiv 72,5% în primele şase luni ale acestui an.

Potrivit normelor în vigoare, asigurarea de răspundere civilă pentru autovehicule (RCA) este obligatorie pentru toate tipurile de autovehicule supuse înmatriculării sau înregistrării. În cazul în care un conducător auto nu deţine o asigurare RCA valabilă, sancţiunea constă în aplicarea unei amenzi contravenţionale între 1.000 şi 2.000 de lei, dar şi în reţinerea certificatului de înmatriculare şi a plăcilor de înmatriculare ale vehiculului. În plus, dacă este găsit vinovat de producerea unui accident auto, şoferul vehiculului neasigurat va suporta toate costurile aferente daunelor materiale şi morale asociate accidentului produs, respectiv despăgubiri pentru pagubele materiale provocate, pentru pagubele rezultate din lipsa de folosinţă a unui alt vehicul, pentru decesul ori vătămările corporale suferite de persoane, inclusiv cheltuieli de judecată (în cazul unui proces în instanţă).

Cum prelungim viaţa cauciucurilor de iarnă. Ponturi pentru le creşte durata de folosire

GALERIE FOTO – Cel mai luxos ARO i-a aparţinut lui Nicolae Ceauşescu

Dacia Duster Army ar putea echipa forţele române. Anunţul a venit azi – GALERIE FOTO

O posibilă explicaţie a gradului redus de cuprindere în asigurare a RCA poate veni din zona vehiculelor care nu se află în uz curent. În pofida prevederilor legale ce instituie obligativitatea asigurării RCA indiferent daca vehiculul este folosit sau nu pe drumurile publice, probabil că mulţi dintre proprietarii vehiculelor care nu sunt tehnic funcţionale pe perioade îndelungate de timp nu încheie poliţe de asigurare RCA pentru acestea.

Datele Registrului Auto Român arată că în perioada 2010 – 2014 numărul vehiculelor pentru care s-a efectuat inspecţia tehnică periodică reprezintă doar 74-78% din numărul vehiculelor înmatriculate, ceea ce pare să susţină punctul de vedere de mai sus. 

Datele privind înmatriculate se referă strict la vehiculele înmatriculate definitiv şi nu cuprind totalul parcului auto naţional, fiind omise autovehiculele autorizate provizoriu (numere roşii), cele înregistrate de către autorităţile publice locale (plăci galbene) şi cele ale corpului diplomatic (înmatriculări CD, TC), Ministerului Apărării Naţionale (înmatriculări MAN) şi Ministerului Afacerilor Interne (înmatriculări MAI).

 

 

Cauciucuri de iarnă 2015. Cele mai bune mărci şi preţurile la care le poţi găsi în România

 

Un deputat vrea să introducă „MODELUL AMERICAN”: permis de la 16 ani, dar la volan în anumite condiţii

 

Ce obiecte pentru siguranţa în trafic eşti obligat să ai în maşină şi cât te costă ele. Amenda pentru lipsa acestora începe de la 420 de lei

 

Ce nu dezvăluie Volkswagen, află autorităţile. Noi modele VW şi Audi, dar şi Porsche, au dispozitivul de înşelat testele de noxe

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide