Oameni şi maşini: Jordan Melville şi al său Saab 900 SPG

Saab a avut o istorie foarte interesantă, cu suişuri, dar mai ales cu coborâşuri. În unele cazuri, însă, suedezii au scos pe piaţă maşini cu adevărat extraordinare, care au rămas în inimile pasionaţilor auto din lumea întreagă. O astfel de maşină este Saab 900 SPG sau, în varianta europeană, Aero.

Oameni şi maşini: Jordan Melville şi al său Saab 900 SPG Oameni şi maşini: Jordan Melville şi al său Saab 900 SPG

Saab 99 Turbo a fost prima maşină produsă de Saab care a reuşit să suscite interesul întregii lumi auto. Apoi a venit Saab 900 Turbo, un model care a ajuns să fie cunoscut în lumea întreagă drept cea mai reuşită maşină a suedezilor din toate timpurile.

În 1984, Saab a vrut să ofere ceva şi mai special decât un Saab 900 Turbo, aşa că a creat varianta Aero sau, în cazul modelelor destinate pieţei americane, SPG (Special Performance Group). Saab 900 SPG a fost prezentat pentru prima dată cu un motor cu 16 supape de 162 CP, ceea ce nu pare foarte mult acum, însă acum 30 de ani trebuie să fi fost o experienţă destul de plăcută, mai ales că este vorba doar despre o maşină personală.

Clipul video de mai jos, realizat de Petrolicious, îl pune în prim-plan pe Jordan Melville şi al său Saab 900 SPG din 1989, despre care spune că nu a realizat peste ce a dat atunci când a cumpărat maşina.

În numărul din noiembrie al revistei ProMotor puteţi citi mai multe despre istoria zbuciumată a constructorului auto ce poartă numele Saab.