Prima Maşină 2017 – Cum te califici, bani, plafoane, garanţii şi legi. Tot ce trebuie să ştii

Autor: Mediafax 27 ian. 2017 Știri auto
Prima Maşină 2017 – Cum te califici, bani, plafoane, garanţii şi legi. Tot ce trebuie să ştii

Ministerul Finanţelor a anunţat joi că plafonul pentru acest an al garanţiilor care pot fi emise pentru Programul Prima Maşină este de 50 milioane de lei, din diferenţa neutilizată din plafonul alocat pentru anul 2016, scrie MEDIAFAX

“Prin Programul de stimulare a cumpărării de autoturisme noi, se încurajează achiziţia de autovehicule situate în palierele joase de preţ sau maşinile puţin poluante cu litraj mic şi consum redus de combustibil. De asemenea se doreşte implementarea unui mecanism care va conduce la diversificarea paletei de produse de credite auto la costuri inferioare celor practicate la momentul actual, având în vedere gradul ridicat de colaterizare a unui credit pentru achiziţia de autoturisme noi în comparaţie cu un credit de consum pentru nevoi personale fără garanţii material”, se arată în Nota de fundamentare.

În decembrie 2014 a fost emisă Hotărârea Guvernului nr. 1053/2014 pentru aprobarea Normelor de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 66/2014 privind aprobarea Programului de stimulare a cumpărării de autoturisme noi, cu modificările şi completările ulterioare, prin care se reglementează modul de acordare a garan2iilor în numele şi în contul statului de către Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii (FNGCIMM) aferente finanţărilor acordate persoanelor fizice care îndeplinesc criteriile de eligibilitate pentru achiziţia de autoturisme noi în cadrul Programului, de către instituţiile de credit sau instituţiile financiare nebancare eligibile, plafonul anual al garanţiilor, modalitatea şi condiţiile de acordare, condiţiile de eligibilitate ale finanţatorilor, regulile de gestionare ale garanţiilor.

Programul de stimulare a cumpărării de autoturisme noi a demarat începând cu luna aprilie a anului 2015, pentru anul 2015 fiind alocat un plafon total al garanţiilor de 350 milioane de lei. Perioada scurtă avută la dispoziţie de finanţatorii parteneri pentru promovarea facilităţilor oferite în cadrul Programului precum şi condiţiile de creditare foarte apropiate de cele ale pieţei financiare, au determinat o utilizare foarte redusă a plafonului pe anul 2015. Astfel, până la data de 31.12.2015 au fost acordate un număr de 193 garanţii în valoare totală de 3,257 milioane de lei. Pentru anul 2016, plafonul alocat de 100.000.000 de lei, provenind din diferenţa neutilizată aferentă plafonului alocat pentru anul 2015, a fost utilizat în procent de aproximativ 1,41%, reprezentând un număr total de 75 de garanţii acordate, însumând o valoare de garantare de 1,411 milioane de lei.

Prin Hotărârea Guvernului nr. 233 din 30 martie 2016 pentru completarea Normelor de aplicare a Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 66/2014 privind aprobarea Programului de stimulare a cumpărării de autoturisme noi, cu modificările şi completările ulterioare, s-au adus îmbunătăţiri condiţiilor programului, în sensul posibilităţii includerii primei de casare acordate în cadrul Programului de stimulare a înnoirii Parcului auto naţional pentru justificarea achitării avansului minim obligatoriu de 5% din preţul de achiziţie prevăzut în legislaţia Programului Prima Maşină. Această facilitate a devenit operaţională în momentul în care a demarat Programul de stimulare a înnoirii Parcului auto naţional, respectiv la data de 14 iunie 2016.

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Visan Marian
Visan Marian
Începând cu anul 2015, Marian Vișan s-a implicat în domeniul auto, însă experiența sa în jurnalismul online începe din 2006, în timpul studiilor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării. La vârsta de 18 ani a început să se familiarizeze cu mașinile odată cu obținerea permisului ... citește mai mult

Comentarii
Inchide