Primul radar anti… zgomot?! Teribiliştii gălăgioşi şi-au găsit naşul!

Autor: Oraan Mărculescu 19 nov. 2011 Știri auto
Primul radar anti… zgomot?! Teribiliştii gălăgioşi şi-au găsit naşul!

Probabil nu puţini dintre cei care citiţi aceste rânduri v-aţi întrebat ce soluţii pot fi găsite împotriva celor care fac zgomote peste limitele acceptabile în oraş – în special scuteriştii care îşi găuresc tobele sau motocicliştii care îşi adaptează evacuările motoarelor pentru a fi mai gălăgioase sau chiar maşini tunate care depăşesc bariera legală de decibeli.

Iată că la canadieni, în oraşul Calgary, autorităţile vor monta aparate „Noise Snare” – după cum afirmă inventatorul Mark Nesdoly, ideea i-a venit după ce familia sa a fost trezită din somn în mai multe rânduri de motocicliştii prea gălăgioşi.

În principiu, aparatul „Noise Snare” constă dintr-o cameră cu un microfon sensibil, care se activează când sunetele emise de vehicule depăşesc un anumit nivel. Camera poate surprinde vehiculul care face zgomote mai mari decât permite legea şi îl imortalizează în acelaşi fel în care o cameră radar obişnuită pozează maşina care depăşeşte viteza legală.

Pentru moment, inventatorul a pus gratuit la dispoziţia autorităţilor canadiene un astfel de aparat, care se pare că a trecut cu brio testele preliminarii. Costul estimat pentru noua invenţie este de circa 112.000 de dolari canadieni, iar autorităţile din Calgary au anunţat că primele amenzi vor putea fi date chiar din vara lui 2012 – se discută despre sume de ordinul a 200 de dolari canadieni, suficient de mult pentru a-i descuraja pe „infractori”.

Vi se pare o idee bună? Dacă da, trebuie să ştiţi că nu doar canadienii s-au gândit la un astfel de dispozitiv împotriva vehiculelor prea gălăgioase, ci şi românii. Departamentul Autovehicule Rutiere din cadrul Facultăţii de Transporturi a Universităţii POLITEHNICA din Bucureşti a depus recent, în scopul obţinerii finanţării, o propunere de proiect de cercetare ştiinţifică în vederea realizării unui astfel de dispozitiv, pentru depistarea vehiculelor prea zgomotoase din trafic.

Mai rămâne ca autorităţile române să ofere finanţarea necesară pentru ca, foarte curând, bucureştenii şi locuitorii celorlalte oraşe mari din ţară să scape de teribiliştii care depăşesc limitele bunului simţ cu zgomotele maşinilor sau motocicletelor, mai ales noaptea.

AŢI VREA CA RADARUL ANTI-ZGOMOT SĂ DEVINĂ REALITATE ŞI LA NOI?

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide