Top 10 greşeli pe care le fac frecvent proprietarii de maşini | VIDEO

Autor: Marius Vișan 13 iul. 2016 Știri auto

 


În clipul video de mai jos cei de la ChrisFix ne arată, pas cu pas, 10 greşeli pe care şoferii le fac frecvent când vine vorba de maşinile lor. Deşi pe moment ele par banele, în timp ele pot duce la probleme grave care se vor răsfrânge implict asupra bugetului. Iată care sunt acestea

1. Pornirea de pe loc cu motorul neîncălzit

Vedem des cum unii pleacă cu maşina după ce abia i-au pornit motorul. Este recomandat ca motorul să fie lăsat să meargă macar 10 sau 20 de secunde pentru ca uleiul să ajungă la componentele esenţiale. Maşinile vechi ar trebui lăsate mai mult, iar când temperatura scade sub zero încălzirea se va face abia după 30 de secunde. Din cauza temperaturii scăzute uleiul se îngroaşă, aşa că are nevoie de încălzire pentru a ajunge la parametri normali.

2. Supraturarea unui motor rece

Există şoferi care deşi abia au pornit maşina şi au plecat cu ea la drum, şi pe lângă că nu aşteaptă ca motorul să se încălzească, îl accelerează brusc. După cum spuneam şi la punctul 1, maşina are nevoie de încălzire, şi abia după aceea putem să ne folosim de ea fără a-i provoca prematur vreo stricăciune.

3. Alimentarea cu benzină premium când maşina nu o cere

Alimentarea cu benzină premium deşi maşina nu o cere este o altă greşeală pe care o fac şoferii. Pentru a afla de ce benzină are nevoie consultă manualul maşinii. Dacă vei pune benzină premium, deşi maşina nu are nevoie, nu vei creşte deloc performanţele acesteia. 

4. Schimbarea uleiului prea devreme

Există persoane care schimbă uleiul la fiecare 3000 de km parcurşi. Uleiurile din ziua de azi sunt facute să reziste până la cel mult 10.000 de km, iar unele sintetice chiar 15.000. Dacă abia ai cumpărat o maşină SH e bine să-i schimbi uleiul. Nu poţi şti exact cât şi cum s-a circulat cu ea.

5. Neinspectarea săptămânală a maşinii

Dacă nu zilnic, măcar săptămânal, ar trebui să-i faci o mică inspecţie. Observă dacă lichidele (de frână, de răcire, de parbriz sau uleiul) sunt la nivelul optim, dacă toate luminile funcţionează şi dacă numerele sunt curate. Depistarea si remedierea din timp a unei probleme te poate scuti de amenzi, sau îţi poate salva viaţa.



6. Neverificarea presiunii din roţi

Trebuie să te asiguri periodic că presiunea este în limitele indicate de producător. Acestea sunt trecute fie în manualul maşinii, fie în dreptul uşii şoferului, pe interior. Când temperatura exterioară se modifică cu 10 grade celsius este recomandat să verifici şi să completezi nivelul de aer. Trecerile bruşte se la o temperatură la alta afectează presiunea şi te poţi trezi cu probleme. Pentru a verifica presiunea se recomandă achiziţionarea unui manometru. 

7. Neverificarea stării cauciucurilor

Conform legislaţiei europene, benzile de rulare trebuie să aibă o adâncime de cel puţin 1,6 mm în jurul circumferinţei anvelopei, iar cele de iarnă 4 mm. Verificaţi-le periodic pentru a vă asigura că adâncimea este cea optimă. Totodată obiectele fixate în banda de rulare trebuie îndepărtate, iar dacă anvelopa prezintă tăieturi sau înţepături se recomandă o vizită la vulcanizare. De asemenea. uzură neuniformă pe o singură anvelopă indică probleme la echilibrarea sau alinierea roţilor, sau chiar uzura amortizoarelor. Dacă nu ştii cât de vechi sunt, aici poţi afla data şi locul de fabricaţie al cauciucurilor tale.

8. Roata de rezervă dezumflată

Mulţi şoferi nu verifică starea roţii de rezervă, iar când au nevoie de ea se trezesc că este dezumflată. De aceea este recomandat ca atunci când verifici presiunea celor patru roţi să arunci un ochi şi la roata de rezervă şi să te asiguri că te poţi baza pe ea la nevoie.

9. Manualul maşinii

Există şoferi care nu citesc manualul maşinii, fie din comoditate, fie pentru că este în altă limbă. Multe din ele sunt disponibile pe internet, şi chiar dacă nu găsesc manualul pot găsi online numeroase informaţii despre respectivul model. Aşa că ar fi bine ca, măcar din când în când, să treacă prin ele pentru a ştii ce să facă dacă apare vreo problemă.

10. Curăţarea defectuasă a maşinii 

Unii şoferi nu ştiu să-şi cureţe maşina. Poate că nici nu au nevoie pentru că îşi permit să o ducă periodic la spălătorie. Pentru ceilalţi însă ar fi bine să ştie că nu e bine să folosească la curăţare serveţele sau prosoape de hârtie. Ideal ar fi să se folosească cârpe sau obiecte din material textil şi substanţe speciale de curăţare.


Urmărește Promotor.ro pe Google News


Marius Vișan
Marius Vișan
Marius Vișan a poposit în lumea auto în anul 2015, însă cu jurnalismul online este familiarizat încă din anul 2006 când a început cursurile Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Contactul cu mașinile l-a luat la vârsta de 18 ani, odată cu obținerea permisului auto. Pasiunea ... citește mai mult
Visan Marian
Visan Marian
Începând cu anul 2015, Marian Vișan s-a implicat în domeniul auto, însă experiența sa în jurnalismul online începe din 2006, în timpul studiilor la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării. La vârsta de 18 ani a început să se familiarizeze cu mașinile odată cu obținerea permisului ... citește mai mult

Comentarii
Inchide