5 tipuri de şoferi care apar în nămeţii urbani

Autor: Tudor Rus 28 ian. 2014 Opinii

1. Cutezătorul

Nu oricine are curaj şi nu oricine are gip. Aceste două condiţii sunt bifate însă doar de Cutezător. Dacă ai doar curaj sau doar gip, evident nu eşti Cutezător. Eşti doar fricos sau cantitate neglijabilă. Revenind, Cutezătorul e un rebel cu notorietatea lui Chuck Norris. Încrezător în calităţile sale de şofer dar şi în maşina sa, Cutezătorul nu renunţă să plece la drum, de preferinţă pe unul închis şi blocat de zăpadă. “Nu mă face pe mine un cod roşu”.

Ştiu să conduc şi am 4×4. Ce poate merge prost?

Pentru că un drum nu e închis până nu rămâne el blocat acolo. Lucru posibil doar prin absurd. Cel mai frecvent umblă înarmat cu “N-are dom’le ce să mi se întâmple mie” şi “Maşina asta iese de oriunde” însă gloanţele i se termină rapid la primul derapaj în şanţ şi implicit la refuzul gipului de a mai ieşi de acolo. Rămâne totuşi cu fruntea sus atunci când suprasolicită linia de urgenţă prin apeluri repetate la 112, unde în viziunea lui se doarme sau se întâmplă alte lucruri, evident nu la fel de importante ca situaţia lui.

 

2. Pilotul

De regulă posesor de maşină cu tracţiune spate, Euro 1 spre Euro 2 şi înmatriculată la vecinii de dedesubt – ştim noi ce marcă, pe Pilot încep să-l mănânce palmele de cum dă prima zăpadă. Dornic să-şi vadă bolidul (s.m., fig. Vehicul , automobil de mare viteză, din fr. bolide) de-a latul prin parcări de hypermarket sau chiar pe artere mai ferite, Pilotul este printre primii care încearcă zăpadă depusă pe şosea, deşi nu a curaţat toată zăpada de pe maşina care arată acum ca un aisberg pe roţi. “Scot bestia la o tură, să un drift!”.

„Pentru mine nu e lege, când eu cu maşina merge…” – Vank – Regele Şoselelor

Nu la fel de viteaz precum Cutezătorul, Pilotul e mereu alert şi prevăzător. De exemplu, pentru protecţie suplimentară, parbrizul a primit o creastă punk pe interior, formată din cruciuliţe, mătănii, acatiste şi alte chinezării cu ventuză. Când nu ajunge înfăşurat de un copac sau de un stâlp, Pilotul se laudă prietenilor cu cascadoriile sale. Legenda spune că pe vremuri, celor mai buni le era permis să-şi agaţe un CD de oglinda retrovizoare.

 

3. Internautul

Uşor de identificat după poza de cover pe Facebook – care trebuie neapărat să conţină cel puţin un supercar exotic şi o tipă sexy. Deşi nu e chiar şofer, Internautul îţi arată din timp că se pricepe la maşini. Ţi-o spune şi poza de profil, în care s-a tras lângă o maşină tare. Pe timp de iarnă, când în sfârşit nu mai dă like şi share la toate paginile cu şi despre Paul Walker, Internautul este la curent cu toate ştirile despre starea vremii, a drumurilor şi mobilizarea autorităţilor.

Hmm, la articolul ăsta n-am comentat. Cu cine mă cert?

Prezent în secţiunea de comentarii pe toate site-urile posibile, în special auto – câteodată cu gramatica şchiopătând , Internautul are replică la orice, critică orice şi ştie orice. El a înlocuit volanul şi pedalele cu tastatura şi conexiunea la internet. Spre binele tuturor. Fan declarat al Cutezătorului şi al Pilotului, de la care se inspiră prin statusurile de pe Facebook şi în conversaţiile zilnice, Internautul a dezvoltat un dispreţ profund pentru Fricos şi un vocabular specializat din care nu lipsesc “rachetă”, “NFS”, “dă-i blană!”, “nos”, “talpă”, “cât bagă?” şi “genţi”.

 

4. Expertul

O enciclopedie ambulantă în domeniul auto şi al condusului, Expertul e un Internaut fără internet, dar cu scară de bloc şi câţiva vecini care îi ţin isonul. Celebru în adunările de comitet, la adăpost de zăpadă şi viscol, Expertul atrage atenţia prin poveştile sale, majoritatea petrecute în comunism, la finalul cărora el a rezolvat situaţia. “I-am scos pe atâţia din zăpadă. Dacă nici eu nu mai ştiu ce-i şoferia…pe vremuri ningea, nu ca acum. Atunci erau şoferi…”. 

Să vă spun eu cum stă treaba de fapt…

Duşman declarat al Pilotului şi al Cutezătorului, Expertul este genul de specialist care după ce îşi plasează graţios talpa pe roata unei maşini şi o împinge de câteva ori cu piciorul, poate spune cu exactitate dacă respectivul model e bun sau nu. În ciuda acestei abilităţi de conectare cu vehiculul întâlnită până acum doar în Avatar, Expertul nu se sinchiseşte să-şi dea zăpada de pe maşină, însă nu ezită să le dea sfaturi preţioase celor care aleg să facă asta.

 

5. Normalul

Pe Normal l-am lăsat la urmă, el nefiind altceva decât un personaj şters şi palid. Amator pentru Expert, Fricos pentru Cutezător, Începător pentru Pilot şi Inexistent pentru Internaut, Normalul este eternul neadaptat al societăţii şoferilor pe timp de iarnă. Alege să-şi cureţe maşina de zăpadă deşi va merge unde are treabă doar cu mijloacele de transport în comun sau pe jos, când distanţa îi permite. Deci, implicit plictisitor. Şi nebun. Atât de nebun încât îşi porneşte maşina doar o dată pe zi, pentru câteva minute, fără să o mişte de pe loc. Totodată, el este şi cel mai stresat dintre toţi.

Opriţi planeta, vreau să cobor.

Mereu în căutare de răspunsuri, Normalul nu-şi poate imagina ce-a fost în capul Cutezătorului pe care l-a văzut mai devreme la ştiri înfipt într-un troian de zăpadă între Cucuieţii de Vale şi Nicăieriul de Sus. La fel cum nu-şi explică prin ce procedeu a reuşit Pilotul să joace leapşa cu două borduri şi alte şapte maşini parcate. El e paranoicul care dacă se hotărăşte să iasă cu maşina, după ore de pus în balanţă opţiunile şi doar în caz de forţă majoră, alege să reducă viteza în trafic, ba mai mult păstrează distanţa regulamentară şi o lasă moale cu acceleraţia şi frâna. Motive clare pentru care devine un ghimpe în coastă şi o piedică pentru Pilot şi Cutezător.

Urmărește Promotor.ro pe Google News
Citește și...



Comentarii
Inchide