8 motive pentru care NU AVEM NEVOIE de maşini autonome

Autor: Oraan Mărculescu 25 iul. 2014 Opinii

1. Să cedez controlul unei maşini? NICIODATĂ!

Ăştia cu maşinile lor autonome nu ştiu ce vor, de fapt, dar mie nu-mi miroase a bine. Păi cum adică să las maşina să se conducă singură? E ca şi cum strămoşii noştri ar fi lăsat calul să meargă de capul lui cu căruţa. Păi de ce s-au făcut hăţurile, nu ca să controlezi TU pe unde merge animalul?

De la maşina autonomă parcă văd că ajungem direct la terminatorii care ne vor vâna!

Şi toate poveştile astea că deja maşina e în parte controlată de electronică… Că a-be-es-ul sau e-se-pe-ul face şi drege de capul lui electronic, şi că pilotul automat (cruise control pe englezeşte) ţine viteza constantă şi că, mai nou, tot felul de senzori te avertizează dacă depăşeşti linia fără să vrei sau urmează o coliziune care nu mai poate fi evitată…

Să fim serioşi, astea-s vrăjeli de adormit copiii, să scoată bani mai mulţi din buzunarul ignorantului la care i-e frică să meargă ca un şofer adevărat. Noi n-avem nevoie, de fapt, de calculatoare care să ne controleze viaţa, clar?

[ieşind puţin din rol, devine hilar că pe mulţi îi sperie că micile computere ar putea controla maşina, dar nu au nicio problemă cu faptul că sistemul financiar sau cel energetic sunt bazate aproape în totalitate pe automatizare…]

2. Cât ar costa o maşină autonomă? CÂÂÂÂT?!

Prietene, hai că mai înţeleg de ce costă mai mult o maşină electrică: tehnologie, alea-alea, curentul costă mai puţin, să zicem, cine are bani de electrică, să-şi ia, eu ies mult mai ieftin cu dizălul meu.

Cu banii de o maşină autonomă îmi iau câte o maşină normală în fiecare lună! (din aia înmatriculată în Bulgaria…)

Da’ am auzit că o maşină autonomă o să coste şi mai mult decât o amărâtă de maşină electrică. Păi cum adică, nici n-o conduc, dar mă şi costă cât nu face? Prietene, ies mult mai ieftin dacă mă plimb toată ziua cu taxiul, am şofer personal, mă doare la bască de trafic şi de toţi – de ce să dau o avere pe un computer pe patru roţi? Mă leşi?

3. Maşinile autonome elimină accidentele? NU CRED!

I-auzi alta de la fanii maşinilor autonome: cică pericolul de accidente scade foarte mult, aproape se elimină. Că vezi-doamne factorul uman e riscant, că şoferii obosesc sau mai conduc beţi sau sunt neatenţi. Iar computerul e vigilent, frăţică, ăla nu doarme nicio fracţiune de secundă, stă la pândă tot timpul.

Dacă-s eu la volan, mă mai descurc cumva. Dacă se blochează maşina autonomă, pot spune amin

Mă băieţi, să vă zic eu ceva: nu ştiu de câte ori am dat restart la calculatorul de-acasă şi la aifonul ăsta nou-nouţ făcut în China. Se blochează când ţi-e lumea mai dragă. Păi ce faci dacă se întâmplă aşa cu maşina autonomă? Ce, îi dau restart când merg cu 180 la oră pe autostradă?

Dacă-s eu la volan, mai văd cu frânele, mai dau de covrig să încerc să evit, o scot cumva la capăt. Ce, n-am scăpat de nu ştiu câte ori până acum, chiar şi când m-am tamponat, a avut grijă de mine ăl de sus. Dar într-o maşină autonomă care se blochează, pot să-i pun cruce amin, că mă omoară cu zile, pun pariu. Numai o dată să se întâmple şi gata.

4. Te fac hackerii cu autonoma. TE-AU SPART!

Io am auzit că românaşii noştri, ăia de se ştiu cu tastatura şi calculatoarele, sunt printre cei mai tari hackeri din lume. Ştiţi, ăia, hackerii, de-ţi intră pe calculator fără să ştii şi în conturi de-ţi fură banii şi la CIA şi FBI şi le citesc documentele secrete. Nu e de joacă cu hackerii, vă zic eu!

Numai când mă gândesc că ăsta ar putea să-mi controleze maşina mă iau toţi dracii!

Păi şi maşina autonomă ce e? Tot un calculator, dar mai mare şi nu merge de capul lui, că e legat prin gi-pi-es şi navigaţie undeva în centrală şi de acolo se controlează. Şi dacă se bagă un hacker în centrală şi îţi controlează el maşina, ce te faci? Păi cum să mai fiu liniştit cu maşina autonomă dacă ştiu că unul poate, în orice moment, să mă bage în stâlp, aşa, de distracţie? Nu, mersi!

5. Maşinile autonome vor creşte şomajul. VOR FI DAŢI OAMENI AFARĂ!

Să ne-nţelegem: dacă maşina mea poate fi autonomă, înseamnă că şi trenul, autobuzul, tirul de marfă sau tractorul de pe câmp pot merge autonom. Este? Este. Păi şi ce facem tovarăşi cu toţi oamenii care conduc toate astea? Îi dăm afară aşa, pur şi simplu?

Maşinile autonome îi vor băga în şomaj pe tirişti, taximetrişti, tractorişti, şoferi de autobuze şi trolee. Milioane de oameni fără loc de muncă, milioane!

Nu-i de-ajuns că guvernul ăsta ne omoară cu zile şi creşte şomajul şi nu mai ai de lucru nici în străinătate şi-ţi vine să-ţi iei lumea-n cap? Mai vine şi maşina autonomă să te dea afară! Păi să nu-i pui o bombă la maşina autonomă?!

6. Maşinile autonome pot fi folosite de terorişti. AUTONOMA = PERICOL!

I-auzi ce zice ef-bi-ai-ul americanilor: cică maşina autonomă poate fi folosită ca armă de terorişti şi bandiţi. Bă, TERORISM! Nici nu m-am gândit la asta până nu am auzit de la FBI. Cică hackerii-terorişti pot pune o bombă într-o maşină şi să o programeze unde să meargă şi unde să explodeze.

În mâinile unui terorist, maşina autonomă va putea fi folosită ca o bombă!

Sau dacă unii dau spargere la o bancă şi după aia e urmărire cu poliţia, vă daţi seama: pune hoţul maşina pe automat şi după aia poate să stea să tragă liniştit în poliţie. Păi urmăririle din filme o să fie joacă de copii faţă de ce o să vedem la ştirile de la ora cinci!

A, şi i-auzi alta: că maşinile autonome vor putea fi oprite automat de poliţai. Păi cum adică? Poate că eu nu vreau să opresc numai că aşa vrea poliţaiul. Şi o să ştie ăştia pe unde merg eu cu maşina în fiecare secundă. Adică nu te mai poţi ascunde de nevastă sau de şefi că o să ştie imediat poliţia că ai fost la amantă sau că n-ai fost bolnav! Păi cum aşa?!

7. Toată lumea va putea merge cu maşina. TOATĂ LUMEA!

Voi înţelegeţi ce zic? Ăia care nu au voie să conducă pentru că au boli sau nu văd bine. Alea care de-abia le vezi de după volan şi care parchează matizul de parc-ar fi tir. Ăia care zici că e şoferi de duminică şi merg încet şi te-ncurcă când te grăbeşti mai tare. Ăia bătrâni de mai bine stau acasă şi ăia tineri de nici nu le-au dat tuleiele.

Tataie, dacă n-ar fi autonoma, ai sta acasă! Acum iar eşti şofer…

Cu maşina autonomă, ai şofer personal şi nu-ţi mai trebuie permis, este? Acum, na, nu zic, e bună maşina autonomă dacă ai băut şi tu ceva la un chef, sau dacă eşti cam obosit la drum lung sau mai trebuie să dai un sms sau să vezi un meci. Dar nici chiar aşa, toată lumea de pe planetă să aibă acum maşină!

Păi o să se facă ditamai aglomeraţia şi o să stea toată lumea la coadă la semafoare că mai bine o iei pe jos până la serviciu! Sau, doamne-fereşte, mă vezi că-mi iau şi eu bicicletă sau abonament la tramvai! Păi unde-ajungem, fraţilor, la balamuc?!

8. Plăcerea de a conduce va dispărea. ÎNGROPATĂ!

Hai că ar mai fi multe de zis, dar am obosit. Uite ce mă deranjează pe mine, ca şofer, cel mai tare: n-o să mă mai distrez la volan. Că maşina o să meargă singură, cuminte, încet, legal şi-aşa mai departe.

Maşina trebuie condusă, fără discuţie! I LOVE ”FAST & FURIOUS”!!!

N-o să accelereze la limită, să simţi că trăieşti când auzi motorul în ture şi când schimbi treptele. N-o să intre turbată în curbe, cum ne place nouă, ăştia care suntem şoferi de şoferi. N-o să depăşească la limită, că o să stea să spună că nu are distanţă şi timp suficiente – n-are maşina autonomă instinct de pilot ca şoferu’ adevărat!

N-o să-l mai fac pe ăla cu maşina mai tare la semafor, n-o să mai trec de coloană pe linia de tramvai, n-o să mă mai bag în faţa coloanei, n-o să mai scurtez drumul pe interzis. Şi câte şi mai câte n-o să mai facem din cauza maşinilor autonome.

Fraţilor, 100 de ani am condus maşinile, doar n-o să le lăsăm acum să ne conducă ele pe noi?! Zău aşa, hai să facem o grevă, ceva, să le dăm la ăştia în cap, să mă lase cu maşinile lor autonome! Şi să n-aud de avantaje, las’ că ştiu eu mai bine ce vreau de la maşină.

Deci fără maşini autonome, ne-am înţeles? Cine mă susţine, să ridice mâna!

P.S.

Acest edtorial este un pamflet şi trebuie privit ca atare. Orice asemănare cu persoane şi situaţii reale este pur întâmplătoare. Vă rog expuneţi-vă părerile pro sau contra maşini autonome într-un mod civilizat şi, pe cât se poate, argumentat

Urmărește Promotor.ro pe Google News
Citește și...



Comentarii
Inchide