Turul României în 24 de ore cu Nissan X-Trail. LIVE

Autor: Adrian Mihălţianu 23 oct. 2014 Teste speciale

Cum vă povesteam deja de vreo săptămână, am început Turul României în 24 de ore, o aventură în care încercăm să facem turul ţării într-o singură zi. Evident, accentul e pe „încercăm”, mai ales având în vedere faptul că se anunţă Cod Galben de ploi şi vijelii pe mare parte din traseu.

UPDATE – am reuşit! Vedeţi, în detaliu, mai jos!

Motorizări similare, echipări diferite. Veteranii merg cu piele şi tot confortul, juniorii, basic stuff

I-am dotat pe băieţi cu de toate, iar voi îi puteţi ajuta în continuare accesând pagina aventurii noastre cu noul Nissan X-Trail şi dându-le sfaturi în direct despre traseul pe care merg. Puteţi câştiga şi nişte premii interesante!

V-am răspuns deja într-un articol separat şi la toate întrebările posibile şi imposibile referitoare la acest Tur al României, iar dacă vreţi să vedeţi cum a decurs Turul, citiţi materialul nostru scris LIVE în timpul desfăşurării acestuia:

Echipa EST, echipa juniorilor ProMotor, dotată cu tehnologie de ultimă oră

Ora 10:05 START la Turul României în 24 de ore. Am plecat de la sediul Mediafax din Bucureşti, fiecare maşină luând piept cu traficul din Bucureştiul aflat deja sub primele ploi. Echipa EST, formată din Iulian Dnistran, Tudor Rus şi Andrei Ştirbu, a reuşit să iasă prima din oraş, avantajată de traficul mai uşor spre Voluntari.

Echipa VEST s-a pregătit cu alte arme secrete pentru a lupta eficient cu şoselele româneşti, printre care şi un pat în care să doarmă confortabil unul dintre redactori, în timp ce ceilalţi doi fac pe pilotul şi copilotul… De, vorbim de veteranii Oraan Mărculescu, Andrei Nan şi Dan Vache…

Apoi s-a luptat vreme de 30 de minute cu traficul spre autostrada A1, iar în cele din urmă a dat de această vreme minunată:

Şi aşa a tot plouat..

ORA 12: 00 – Echipa de EST se bucură încă de un cer înnorat dar fără ploaie şi profită din plin de drumul modernizat spre Buzău, de care se apropie în viteză. Evident, cu atenţie la căruţaşii care mai apar din când în când, la camioanele aflate uneori pe mijlocul drumului, dar mai ales la…

Completări traseu #romania24h de la #echipaest: soare, linişte şi Poliţia, în Rm. Sărat.

Între timp, echipa de VEST a dat de greu: ploaie torenţială pe alocuri, care îi trage la somn. Pe unii, cel puţin :). Ţinta lor e să ajungă înainte de ora 15 la Turnu Severin, pentru a evita ploile şi mai grele anunţate acolo începând cu ora respectivă.

#Romania24h #echipavest la raport! Se schimba tura…in curand!

ORA 14:00 – Echipa de EST a ajuns la Bacău şi a dat piept cu starea execrabilă a „centurii” acestui oraş, aflată în lucru. X-Trail rezistă :D. Echipa de VEST ne raportează că au trecut rapid de Craiova, profitând de centura nouă a oraşului (pe când aşa ceva şi la Bucureşti şi Bacău?!), iar acum trec de Filiaşi. Îi aşteaptă un diluviu în zona Turnu Severin, cel puţin aşa arată harta din satelit…

Dacă vă întrebaţi cât consumă un SUV 4×4 japonez încărcat cu trei bărbaţi şi bagaje, în condiţii de mers întins, iată primele rezultate:

#echipaest #romania24h la ieşire din Bacău, situaţia stă cam aşa: consum 6,9 l/100 km şi viteză medie 76 km/h

Iar echipa de Vest ne anunţă că are, până acum, un consum de 6.7 litri/100 km, la o viteză medie de 74 km/h şi 270 de km parcurşi…

Bătrânii merg tare, dar la consum. Viteză medie de 76 km/h, dar şi consum cu 0.3 litri / 100 km mai puţin!

O să fie un rezultat strâns, având în vedere că la departajarea câştigătorului vor fi luate în calcul nu doar minutele în care reuşeşte să parcurgă cei 1700 de km, dar şi consumul mediu, astfel încât să nu fie nimeni tentat să meargă prea tare cu maşina… Reţineţi că fiecare 0.1 litri în plus la consum penalizează echipa respectivă cu 10 minute, aşadar cursa e departe de a fi jucată!

ORA 16.30 – Echipa de EST a intrat în Mordor, cunoscut şi ca ţinutul Bucovinei, care de obicei e însorit şi superb, dar acum se împrospătează sub o ploaie continuă. De aici au început să lupte cu serpentinele şi se îndreaptă spre Bistriţa, pe unele dintre cele mai frumoase şosele din România.

S-a cam terminat bucuria pentru #echipaest #romania24h. Vremea e ca în Mordor şi drumul are doar o bandă pe sens 

Echipa de VEST reuşise să aibă un avans teoretic de 30 de minute, datorită consumului mai bun şi a vitezei medii orare foarte bune obţinute de Dan Vache, dar acest avans a fost spulberat de 40 de minute de staţionat în coloană lângă Plugova, din cauza unui accident produs 7 kilometri mai în faţă. Din păcate, şoferii români sunt prea obişnuiţi să depăşească coloana, astfel încât ambuteiajul durează mai mult decât le-ar fi fost lor comod. Se pare că vor ajunge la Timişoara după lăsarea serii, în condiţii de ceaţă şi averse de ploaie…

Dan Vache râde, pentru că îl aşteaptă orele de somn. Oraan Mărculescu, care a preluat apoi volanul, are o misiune foarte grea în faţă.

Dacă vor continua însă cu un consum mediu mai bun pe restul traseului, au şanse să recupereze, pentru că băieţii tineri au talpa grea, iar la volan a trecut Iulian Dnistran, care preia ştafeta de la Tudor Rus…

#echipaest a schimbat atât de repede şoferii, că nici nu poţi să consideri asta parcare neregulamentară. #romania24h 

ORA 21:10 – Ieşită din labirintul numit Arad, cu ajutorul sfaturilor voastre, echipa de VEST încearcă să recupereze timpul pierdut în coloană şi din cauza ploii, fiind acum în drum spre Oradea, de care se apropie vertiginos.

Cum se pierde 1 oră din cursă? Aşa. Bine că nu au fost victime…

Mica bucăţică de autostradă dintre Timişoara şi Oradea, precum şi pauza bine-meritată de 5 minute de la Arad au compensat întrucâtva timpul pierdut în traficul din oraş, aşa că băieţii „bătrâni” au forţe proaspete. Judecând după ce îi aşteaptă pe traseu, şi anume un alt potop care va începe de pe la Satu Mare încolo, au nevoie de tot sprijinul vostru! 🙂

Aradul ne-a întâmpinat cu aglomeraţie şi ploaie. Dar arată superb chiar şi aşa!

Echipa de EST a avut mult mai multă baftă în privinţa vremii, chiar dacă după Gura Humorului vântul sufla atât de tare încât X-Trail-ul îşi redresa singur traiectoria pe şosea. Cu o medie de consum mai mare, dar cu un timp semnificativ mai bun decât Echipa de VEST, „tinerii” ProMotor au făcut o mică oprire în Baia Mare, iar acum se iau la trântă cu noaptea pe drumul spre Satu Mare.

Se verifică atent pneurile. Ne aşteaptă o noapte lungă…

În curând, cele două echipe se vor întâlni, undeva între Satu Mare şi Oradea. Noaptea este lungă în faţa lor, iar vremea nu îi ajută defel. Să le ţinem pumnii!

Baia Mare. McFood în renovare!! Foame. Ploaie. Frig. Vânt. #echipaest rezistă. #romania24h

ORA 23.30 – Întâlnirea de gradul III s-a produs la Valea lui Mihai! Cele două echipe şi-au încrucişat traseele, una mai obosită ca alta. Având în vedere că unul dintre redactorii din fiecare maşină se odihneşte în timp ce ceilalţi doi sunt atenţi la drum, trecerea cu bine peste noapte va depinde de modul în care fiecare echipă îşi dozează efortul.

Pizza caldă din partea prietenilor ProMotor, „iepurii” care ne-au ghidat pe străduţele oraşelor, sfaturile voastre, încurajările, toate contează mult mai mult decât aţi putea crede! Mulţumiri în special lui Liviu din Oradea pentru mâncarea caldă şi lui Alex din Cluj, de pe o dubă cu număr de Arad, care au ajutat băieţii „bătrâni” să îşi recupereze un pic forţele – solidaritatea pe şosea, iată o lecţie pe care ne-o predaţi chiar voi!

Nu, nu e zombie apocalypse, e echipa extinsă ProMotor!

Echipa de VEST are în faţă, bineînţeles, alte reprize de ploaie şi chiar de lapoviţă, fiind ca un fel de paratrăznet pentru toate ghinioanele meteo din lume. Dacă echipa de EST a prins mai tot timpul zonele dintre nori, VESTICII au mers constant doar sub ei. Vor ajunge la ora 04.00 la Suceava, pentru a rămâne cu şanse de a termina la timp cursa? Vom vedea. Cei 0.2 litri diferenţă de consum în favoarea lor se păstrează, aşa că au un „tampon” de 20 de minute de penalizare care vor fi acordate echipei de EST dacă diferenţa se menţine.

Echipa de VEST îşi menţine consumul mai bun. Consumul echipei de EST a fost de 6.8 l/100km până la întâlnire!

Echipa de EST, în schimb, a rulat până acum mult mai confortabil, cu mult mai puţină ploaie. Bihorul şi Banatul se anunţă a fi foarte ude, însă, aşa că ochii mari căscaţi la drum! Tehnologia avansată i-a ajutat până acum, dar poate că pe timp de noapte tot staţia „bătrânilor” poate face diferenţa…

Ora 23 şi ceva mărunţiş. Întâlnire la mijlocul traseului, cu un avantaj de vreo oră pentru echipa EST

Ora 7:30 – Dacă aici în redacţie ne-am permis luxul să dormim, băieţii ambelor echipe au continuat să conducă toată noaptea, ştafeta fiind trecută pe la 5:30 dimineaţa de la Oraan Mărculescu la Dan Vache pentru echipa VEST şi de la Andrei Ştirbu la Iulian Dnistran pentru echipa EST.

Consum impresionant de mic pentru echipa EST, dar cel al echipei VEST e şi mai mic!

Cum e să conduci noaptea prin România? Depinde enorm de mult de starea vremii şi a drumului. Dacă echipa VEST a continuat să aibă norii deasupra capului şi să meargă non-stop prin ploaie şi chiar prin lapoviţă şi ninsoare pe lângă Bistriţa, echipa de EST a traversat zona Arad – Timişoara doar sub câţiva stropi de ploaie, iar apoi, de la Turnu-Severin înspre Bucureşti, chiar şi pe petice de asfalt uscat. Acolo unde echipa „bătrânilor” estici prinsese ploi torenţiale cu 20 de ore în urmă, băieţii noştri i-au dat talpă profitând de drumul liber şi curat.

Viteză medie de 80 km/h la intrarea pe autostradă, după 1.600 de km? Se poate…

Diferenţa de viteză s-a văzut, aşadar, în timp ce echipa de VEST se lupta în continuare cu o vizibilitate extrem de redusă, precum şi cu gropi-surpriză apărute la ieşirea din benzinării, echipa de EST şi-a îmbunătăţit vizibil viteza medie, astfel încât la ora 7:31 a intrat deja în Bucureşti, la 21 de ore şi 26 de minute de la plecare! Îi aşteptăm din moment în moment la punctul terminus, din faţa redacţiei!

Mai e un pic!

VESTICII, în schimb, mai au de tras, tot pe o vreme cu ploi torenţiale, fiind acum în zona Bacăului. Îi aşteptăm şi pe ei să vină cu bine şi întregi, pentru că ambele echipe fac parte din ProMotor şi au încercat să facă ce n-a cutezat nimeni în România.

Ora 8:00 – Echipa EST A AJUNS la finish! Şi au sărbătorit cum se cuvine…

Câteva date statistice (ţineţi cont că kilometrajul s-a resetat după primii 999 de km, dar celelalte informaţii cuprind toţi cei 1700 de km):

Consum incredibil de mic pe o astfel de vreme şi într-o astfel de cursă!

Viteza medie de invidiat pentru România. Fără amenzi sau incidente.

Tudor Rus (cu perna sa), Iulian Dnistran (cu sticla de şampanie de la tatăl său, primită la Vatra Dornei) şi Andrei Ştirbu, care parcă ar dormi un pic de fericire! Echipa EST!

ORA 10:40 – Echipa VEST a ajuns şi ea FINISH, după 24.35 ore (s-a plecat la ora 10.05). Au ratat ţinta la mustaţă, din toate cauzele deja menţionate mai sus, dar tot au reuşit să facă turul României într-un timp extrem de scurt, în ciuda tuturor lucrurilor aruncate de România în faţa lor. Sau peste ei, având în vedere norii…

Obosiţi, dar fericiţi că au ajuns la destinaţie, după vreo 22 de ore de ploaie continuă din 24 de ore.

Per total, o experienţă formidabilă, despre care îi vom lăsa pe redactorii ProMotor să vă povestească în zilele care vin, după ce se vor odihni puţin. 

Cu 0.6 litri mai puţin decât consumul mediu al echipei EST, adică cu 60 de minute scoase din timpul total, echipa VEST a reuşit să parcurgă, totuşi, România, în interiorul celor 24 de ore propuse, conform regulamentului de la începutul cursei.

Vă mulţumim că aţi fost alături de noi şi reveniţi pe ProMotor.ro pentru a vedea care sunt câştigătorii tragerii la sorţi.

Urmărește Promotor.ro pe Google News
Citește și...



Comentarii
Inchide