Momente de groază la Formula 1. Monopostul lui Romain Grojean s-a rupt în două și a explodat

Autor: David Andrei 29 nov. 2020 Știri auto

Au fost momente de groază la Formula 1. Monopostul Haas pilotat de francezul Romain Grojean s-a rupt în două și a explodat.

GALERIE FOTO

Au fost clipe de panică pe circuitul din Bahrein. Romain Grojean a lovit parapetul la scurt timp de la startul în Marele Premiu al Bahreinului. Monopostul său s-a rupt în două și a explodat. Camerele de televiziune au arătat o minge de foc pe marginea circuitului. Minute în șir, timpul s-a oprit pe circuit, până când au sosit primele informații despre pilotul din mașina în flăcări. Nicio imagine de la locul accidentului și nicio reluare a incidentului nu a mai fost difuzată între timp.

Apoi la boxe a sosit informația pe care o aștepta toată lumea. Romain Grojean este conștient și a fost preluat de echipa medicală, aflată la bordul unui Mercedes-AMG E 63 S 4MATIC+. Mașina medicală se află întotdeauna în spatele plutonului la start. Medicii au avut nevoie de secunde bune pentru a-și da seama în ce parte a monopostului, aflat într-o bilă de foc, se află pilotul.

Reluările îl arată pe Grojean sărind ieșind din flăcări. Francezul are o reacție de durere atunci când atinge cu mâna dreaptă parapetul metalic încins. Pilotul Mașinii Medicale, Alan van der Merve, îi întinde brațele și îl ajută sară peste parapet. Stewarzii i-au sărit în ajutor cu stingătoare de incendiu. Combinezonul realizat din material ignifug și-a făcut și el treaba. Grojean a fost susținut de cei din echipa medicală pentru a ajunge la salvare. A fost tratat la fața locului și a fost transportat ulterior la spital.

Sistemul halo i-a salvat viața lui Sebastian Grojean

Pe imagini se poate vedea cum jumătate din mașină, acolo unde a izbucnit incendiul, a trecut de parapetul de protecție, iar cealaltă jumătate a rămas în partea dinspre circuit. Sistemul halo, care protejează capul pilotului, a fost cel care i-a salvat viața pilotului de 34 de ani.

Țeava din titan prinsă de celula de siguranță, extrem de criticată în perioada dezvoltării sale, a fost introdusă după moartea lui Jules Bianchi în iulie 2015. Pilotul în vârstă de 25 de ani a lovit în plin un utilaj care prelua un monopost ieșit în decor, în Marele Premiu al Japoniei, în octombrie 2014. A ieșit din comă în luna noiembrie și s-a stins din viață opt luni mai târziu.

Cursa a fost suspendată temporar. Organizatorii au solicitat reconstruirea parapetului.

VIDEO:

https://www.youtube.com/watch?v=epOjoDZMTeM

Monopost răsturnat în primul tur de la reluare

La reluare, în primul tur, considerat cel de-al treilea al cursei din Bahrein, monopostul Racing Point al lui Lance Stroll s-a răsturnat după ce a fost lovit din lateral. Din nou, echipa medicală, aflată în urma plutonului, a sărit în ajutor.

Pilotul canadian nu a fost rănit în incident. Din nou, sistemul halo l-a protejat de o lovitură la cap. A fost nevoie de ieșirea pe circuit a Safety Car-ului până la preluarea monopostului răsturnat.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide