Elefantul din cameră: Tesla nu a făcut profit din vânzarea de mașini electrice

Autor: George Cristea 01 feb. 2021 Știri auto

Tesla a anunțat primul său an încheiat pe profit: 721 de milioane de dolari a fost venitul net al companiei lui Elon Musk în 2020. Cu toate acestea, Tesla nu a făcut profit din vânzarea de mașini electrice, iar asta pare să-i îngrijoreze pe analiști.

Intră în Galeria FOTO

Cea mai profitabilă afacere pentru Tesla nu este nici pe departe vânzarea de mașini electrice, în ciuda performanțelor realizate în ultimul trimestru din 2020. Producătorul american a accelerat producția de mașini în ultimul trimestru și a reușit să livreze clienților 500.000 de mașini în 2020. Cu toate acestea, veniturile companiei au fost rotunjite dintr-o altă sursă de venit care nu are decât tangențial legătură cu obiectul de activitate al Tesla.

Vorbim de certificatele de mediu pe care Tesla le vinde altor producători aflați în imposibilitatea de a reduce emisiile la nivel de flotă sub nivelul impus de guvernele din piețele pe care operează. Tesla a realizat în ultimii cinci ani 3,3 miliarde de dolari venituri din așa-zisele certificate verzi, dintre care 1,6 miliarde de dolari doar în 2020. Fără această sumă, bilanțul Tesla s-ar fi închis în roșu și în 2020, în ciuda numărului record de mașini electrice comercializate.

Tesla nu face profit din vânzarea de mașini electrice. Care este situația la alți producători auto

„Tesla pierde bani vânzând mașini. Câștigă bani vânzând credite. Ia aceste credite o să dispară”, a declarat pentru CNN Gordon Johnson, de la compania GLJ Research.

Conducerea Tesla este de acord că producătorul auto nu se poate baza în viitor pe această sursă de venituri.

„Pe termen lung, creditele de reglementare nu vor mai reprezenta o sursă de venituri pentru companie și nu facem planuri de viitor bazându-ne pe această sursă. Este posibil să mai aducă venituri puternice câteva trimestre. Totodată, este posibil să nu se întâmple aceast lucru”, a declarat Zachary Kirkhorn, Chief Financial Officer Tesla.

Pornind de la concluzia amară a surselor de profit, analiștii sunt sceptici că alți producători de pe piață reușesc să facă bani din vânzarea de mașini electrice.

Anul trecut Tesla a avut profit net de 721 milioane dolari, 2020 fiind primul an profitabil din istoria sa de 18 ani. Valoarea acțiunilor Tesla a crescut cu 750% în decursul lui 2020 și cu 17% de la început de 2021, astfel că în prezent capitalizarea de piață este de 819 miliarde dolari.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide