Audi Q4 e-tron marchează o schimbare radicală a designului de interior

Autor: George Cristea 09 mart. 2021 Știri auto

Audi Q4 e-tron marchează o schimbare radicală a designului de interior, cu un nou concept de operare și un volan care amintește de modelele mărcii din anii ’70 și ’80.

Intră în Galeria FOTO

Audi a promis că va realiza un model de serie pe baza conceptului Q4 e-tron prezentat în 2019 la Geneva, iar acum a prezentat interiorul viitorului său model electric. SUV-ul, care va fi poziționat între Q3 și Q5 ca dimensiuni, marchează o schimbare radicală a designului de interior la Audi. Logica de comandă este simplificată, iar volanul are o formă nouă, care amintește de volanul lui Audi 100 Coupé S din anii ’70.

La prima vedere, în afară de noul volan, remarcăm dispariția conceptului de operare bazat pe multiple ecrane tactile, pe care Audi l-a prezentat ca fiind viitorul, la lansarea lui Audi A8, A6 și Q8. Logica de comandă include acum câteva butoane fizice și doar două ecrane – unul pentru panoul de instrumente virtual și al doilea pentru unitatea multimedia MMI.

Mai puțin vizibil, dar cel puțin la fel de spectaculos, este sistemul HUD cu augmented reality (AR), care realizează un mix a realității virtuale și a celei „reale” pentru a transmite informațiile relevante celui de la volan. Vorbind de volan, acesta dispune de suprafețe tactile pentru diferite comenzi – se pare că Audi a rămas cu așa ceva pe stoc după ce a renunțat la comenzile tactile de pe consola centrală.

Audi Q4 e-tron introduce un nou concept de interior

Audi a depus un efort considerabil pentru a transforma clasicul head-up display dintr-o zonă cu utilitate mai degrabă modestă într-un sistem care amintește de căștile specializate ale piloților de vânătoare. Imaginile generate de computerul lui Audi Q4 ca indicații de navigație sau informații ale sistemelor de asistență sunt suprapuse dinamic peste elementele reale vizibile prin parbriz.

Pentru ochiul celui de la volan, elementele proiectate pe parbriz par să leviteze la circa 10 metri în fața câmpului vizual dar, în funcție de situație, pot să pară semnificativ mai îndepărtate. Indicațiile se dovedesc a fi extrem de utile în special în condiții de vizibilitate redusă.

Conținutul AR, văzut din perspectiva șoferului, corespunde unui ecran cu diagonala de 70 de inchi. Sub aceasta se află o altă zonă informațională, unde sunt afișate viteza de deplasare, semnele de circulație sau simbolurile sistemului de navigație. Acestea apar în planul mai apropiat, la circa trei metri în fața șoferului.

Sistemul folosește o unitate de generare a imaginilor (PGU) care integrează un sistem de oglinzi și ecrane în planșa de bord. Imaginile sunt prelucrate la nivel software în unitatea de infotainment modulară MIB 3, într-un modul denumit AR Creator.

Acesta poate randa imaginile la o rată de refresh de 60 de imagini pe secundă și adaptează imaginile la geometria sistemului de proiecție. În același timp, calculează poziționarea acestora în raport cu mediul înconjurător, prin intermediul informațiilor captate de camere video, senzori radar și navigația GPS.

Q4 e-tron este al patrulea model electric Audi, după e-tron, e-tron Sportback și e-tron GT. Imediat va fi urmat de o versiunea SUV-Coupé, denumită Q4 Sportback e-tron, care a fost deja prezentată sub formă de concept. Audi promite că noul Q4 e-tron va avea un preț accesibil, care va atrage clienți noi în segmentul mobilității electrice premium.

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide