Cum recuperezi banii dacă ai mașina avariată de furtună pe domeniul public

Autor: George Cristea 12 mai 2021 Știri auto

Chiar dacă nu ai o poliță CASCO, poți să recuperezi banii dacă ai mașina avariată de furtună (sau alte cauze, naturale sau nu) pe domeniul public. Iată cum trebuie să procedezi.

Intră în Galeria FOTO

Fenomenele meteo pot fi extrem de imprevizibile, în special în ultima vreme când schimbările climatice ne afectează viețile. Furtunile puternice sunt frecvente, ceea ce poate duce la căderea copacilor pe mașini, cu pagube importante.

La fel de periculoasă se poate dovedi ploaia înghețată, care a distrus numeroase mașini în cel mai spectaculos episod din iarna anului 2019. În afară de fenomenele meteo, gropile din carosabil reprezintă adevărate capcane care îți pot trimite mașina în service, cu cheltuieli costisitoare.

Toate aceste probleme sunt neplăcute pentru șoferii care au o asigurare CASCO, dar se pot dovedi a fi catastrofale pentru cei care nu au așa ceva. În special pentru mașinile mai vechi (80% din parcul auto din România se încadrează), o daună cauzată de fenomene naturale poate însemna daună totală.

Este important de știut, în acest caz, că nu este totul pierdut și că poți recupera de la autorități pagubele generate dacă acestea s-au produs pe domeniul public din cauza unor obiecte sau elemente de construcții ce trebuie întreținute de autorități (un copac, de exemplu).

Cum recuperezi banii dacă ai mașina avariată de furtună: Nu este imposibil!

Pentru a fi despăgubiți, șoferii afectați trebuie să inițieze o acțiune în instanță împotriva celor ce se fac responsabili de daunele provocate mașinii. Astfel, în cazul unui copac căzut pe mașină, păgubitul ar trebui să ceară despăgubiri autorităților locale, iar în cazul în care și-a avariat mașina într-o groapă, administratorului drumului sau celui care execută lucrări pe drumul respectiv, după caz.

Nu de puține ori, autoritățile locale dispun de asigurări care să acopere astfel de pagube produse mașinilor cetățenilor. În 2019, atunci când ploaia înghețată a provocat căderea multor copaci și avarierea a mii de mașini din Capitală, Primăria Sectorului 4 a anunțat că va acoperi daunele provocate de copacii prăbușiți, din asigurarea pe care o avea încheiată deja cu o firmă de asigurări.

Și în cazul în care ți-ai stricat mașina într-o groapă din carosabil poți obține despăgubiri în instanță. Un șofer care și-a distrus cauciucurile într-o groapă din Vaslui a primit câștig de cauză și a fost despăgubit de autorități în urma unei decizii judecătorești.

sursa: Avocatnet.ro

Urmărește Promotor.ro pe Google News



Comentarii
Inchide