Audi a prezentat noul său SUV electric. Q8 e-tron este versiunea actualizată a originalului Audi e-tron

Autor: Ionuț Vîlciu 09 nov. 2022 Știri auto

Audi e-tron primește un facelift, dar și o nouă denumire. De acum, SUV-ul se va numi Q8 e-tron. Modelul va avea și o variantă sportivă, numită SQ8 e-tron.

Originalul Audi e-tron a fost lansat în anul 2018, dând startul gamei electrice pe care Audi o are în acest moment. Producătorul plănuiește să aibă în oferta sa peste 20 de modele electrice până în 2026.

Acum, SUV-ul primește un upgrade care, printre schimbarea de nume, îi aduce mai multă autonomie, dar și un aspect împrospătat. Audi a decis să denumească acest model Q8 e-tron. Astfel, Audi vrea să arate că noul Q8 e-tron este modelul de top printre SUV-urile și crossover-urile sale electrice. Noile Q8 e-tron și varianta sa Sportback vor putea fi ușor recunoscute prin noul design, care a fost aplicat atât părții frontale, cât și părții posterioare. Modelul adoptă acum grila specifică modelelor electrice Audi. În plus, Q8 e-tron este primul model care are insigna Audi pe stâlpul B.

Pe lângă schimbările estetice, Audi Q8 e-tron aduce și îmbunătățiri de ordin aerodinamic. Acest lucru a dus la o reducere a coeficientului de rezistență la înaintare de la 0,26 la 0,24 pentru Q8 Sportback e-tron și de la 0,28 la 0,27 pentru Q8 e-tron. Eleroanele pentru roți montate pe partea inferioară a caroseriei ajută la devierea fluxului de aer din jurul roților. Spoilerele de pe puntea față au fost mărite, iar Audi Q8 Sportback e-tron are acum spoilere și pe roțile din spate. La SQ8 Sportback e-tron, spoilerele sunt montate doar pe puntea spate.

De asemenea, este prima dată când un model Audi are un sistem de autoetanșare pentru grila frontală. Sistemul activează pe lângă obloanele electrice care închid automat grila. Acest sistem optimizează și mai mult fluxul de aer din partea din față a mașinii și previne pierderile nedorite.

Audi Q8 e-tron primește îmbunătățiri și pentru trenurile de rulare

Noul Q8 e-tron vine în trei variante de putere, având toate tracțiune integrală. Cea de bază, numită Q8 50 e-tron, oferă o putere maximă (în Boost Mode) de 340 de cai putere și 664 Nm. Autonomia electrică se ridică la 491 de kilometri pentru varianta normală, respectiv 505 pentru cea Sportback.

Urmează varianta 55 e-tron, care dezvoltă o putere de 408 cai putere și 664 Nm. Din nou, puterea maximă este disponibilă în modul Boost. Viteza maximă pentru aceste două trenurile de rulare este de 200 km/h. Autonomia electrică ajunge la valoarea de 582 de kilometri pentru varianta normală, respectiv 600 pentru cea Sportback.

Varianta de vârf, numită SQ8 e-tron, dezvoltă 503 cai putere și 973 Nm. Puterea este obținută cu ajutorul a trei motoare electrice, unul montat pe puntea față, celelalte două fiind montate pe puntea spate. Autonomia modelelor S are o valoare maximă de 494 de kilometri pentru varianta obișnuită. Pentru cea Sportback, autonomia urcă la 513 kilometri.

Noile SUV-uri vor fi disponibile pentru comandă începând cu jumătatea lunii noiembrie. Lansarea pe piață a noilor Audi Q8 e-tron și Audi Q8 Sportback e-tron este planificată să aibă loc la sfârșitul lunii februarie 2023. Prețul de bază pentru Audi Q8 e-tron va fi de 74.400 de euro.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Audi


Ionuț Vîlciu
Ionuț Vîlciu
Ionuț Vîlciu este absolvent al Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării. Primii pași în presă i-a făcut în 2021, alături de echipa WASD.ro, acolo unde a redactat primele sale materiale. Pasiunea l-a condus către presa auto, domeniul în care și-a dorit întotdeauna să activeze. ... citește mai mult

Comentarii
Inchide