Care sunt cele mai importante lichide ale autoturismului și de ce e vital să le verifici periodic

Autor: ProMotor 12 mai 2021 Advertoriale
Care sunt cele mai importante lichide ale autoturismului și de ce e vital să le verifici periodic

Cea mai bună modalitate să îți menții automobilul în stare perfectă de funcționare este să verifici chiar tu nivelul lichidelor importante, între două revizii. Acest proces nu implică niciun cost suplimentar, este simplu de realizat chiar și de către persoane care nu au cunoștințe de mecanică auto și este o metodă foarte bună de prevenție în ceea ce privește eventualele defecțiuni.

Cea mai bună modalitate să îți menții automobilul în stare perfectă de funcționare este să verifici chiar tu nivelul lichidelor importante, între două revizii. Acest proces nu implică niciun cost suplimentar, este simplu de realizat chiar și de către persoane care nu au cunoștințe de mecanică auto și este o metodă foarte bună de prevenție în ceea ce privește eventualele defecțiuni.

Iată care sunt fluidele cărora trebuie să le acorzi atenție și de ce este atât de important să aloci timp verificării periodice a acestora:

Uleiul de motor

Motorul autoturismului are nevoie de ulei pentru lubrifierea pieselor, indiferent dacă folosești ulei de motor Ravenol sau de la alt brand. Pentru a verifica uleiul, trebuie să faci întâi o scurtă plimbare cu mașina și apoi să aștepți câteva minute, până când aceasta se răcește. Sub capotă, vei găsi o tijă special concepută pentru verificarea uleiului. O ștergi cu o lavetă sau cu un șervețel și o introduci în rezervor, apoi o scoți și vei putea observa până la ce nivel s-a murdărit. Dacă nivelul este scăzut, verifică manualul autoturismului și află cum poți completa singur uleiul de motor.

Lichidul pentru radiator

Acest fluid previne supraîncălzirea motorului. Atunci când nivelul său scade, riscul de supraîncălzire în trafic crește exponențial. Verifică acest lichid imediat după ce ai condus mașina, cât timp aceasta este încă încălzită. Conținutul radiatorului este presurizat, așadar nu îl deschide cu motorul pornit sau dacă acesta este încins. Deschide-l cu precauție, cu ajutorul unei cârpe și verifică dacă mai există lichid de răcire. Dacă nivelul său nu este vizibil, va trebui să adaugi mai mult.

Lichidul de parbriz

Chiar dacă acesta nu are un rol în funcționarea autoturismului, te ajută să ai o vizibilitate bună în timpul condusului și să te deplasezi în siguranță. Cele mai multe automobile au un rezervor semitransparent, prin care se poate vedea nivelul lichidului. Folosește un lichid special pentru parbriz și diluează-l cu apa distilata, pentru a împiedica depunerile de calcar pe instalație. În cazul în care nu ai lichid de parbriz la îndemână și este necesar să umpli rezervorul, poți folosi o soluție pentru spălarea geamurilor. În sezonul rece, însă, aceasta variantă nu va fi cea mai potrivită, deoarece poate îngheța la temperaturi scăzute, în funcție de conținutul de alcool.

Lichidul de transmisie

Lubrifierea transmisiei este importantă, cu atât mai mult cu cât eventualele reparații pot fi destul de costisitoare. Alături de tija metalică pentru verificarea uleiului de motor, vei mai găsi una, destinată acestui lichid. Se folosește în mod similar pentru verificarea lichidului. Adițional, poți lua puțin lichid de pe tijă, pe degete, pentru a-i verifica textura și culoarea. În mod obișnuit, ar trebui să fie incolor. Dacă are o nuanță roz, miroase a ars sau are particule în el, este timpul să îl înlocuiești.

Lichidul de servodirecție

Lichidul de servodirecție lubrifiază și îți permite să controlezi mai bine direcția, în timpul condusului. Pentru a-l verifica, identifică recipientul de sub capotă, din dreptul scaunului pasagerului. Recipientul este semitransparent, astfel că vei putea vedea nivelul lichidului de servodirecție fără a-l deschide. Dacă deschizi pentru a completa, șterge cu o lavetă capacul și gura recipientului înainte de a-l închide la loc. De altfel, poți folosi și tija aferentă, iar un pas suplimentar pe care îl poți face în cazul în care nivelul este scăzut este să verifici dacă recipientul are scurgeri sau e fisurat.

Lichidul de frână

Rezervorul lichidului de frână este presurizat și se găsește, la cele mai multe modele de autoturisme, în spatele compartimentului motorului. Curăță cu o lavetă zona înainte de a deschide rezervorul, pentru a preveni eventualele impurități să pătrundă în acesta. Verifică manualul autoturismului, pentru a afla care este nivelul optim al lichidului de frână. De asemenea, verifică-i culoarea – dacă aceasta este închisă, ar trebui să vizitezi un atelier mecanic pentru înlocuire.

Completarea și înlocuirea periodică a lichidelor te poate ajuta să previi reparații costisitoare și vă va asigura ție și celorlalți participanți la trafic siguranța în timpul condusului. Ține cont de aceste recomandări și asigură-te că mașina ta este protejată și funcționează perfect între două revizii.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: Pexels



Comentarii
Inchide