Cum alegi un furnizor de gaze pentru locuința ta – elemente cărora să le acorzi atenție

Autor: ProMotor 16 iul. 2021 Advertorial
Cum alegi un furnizor de gaze pentru locuința ta – elemente cărora să le acorzi atenție

La fel cum alegem furnizori de servicii în foarte multe domenii, de exemplu pentru internet, telefonie sau cablu TV, tot așa putem opta pentru un anumit furnizor de gaze naturale. O astfel de decizie este tot mai importantă, în contextul în care din ce în ce mai mulți români folosesc gazul și pentru încălzirea locuinței și pentru apă caldă (cu ajutorul unei centrale termice de apartament), nu numai pentru aragaz. Așadar, consumul de gaz crește, iar facturile la gaz au o cotă mai mare din totalul costurilor anuale pentru utilități. Alegerea unui anumit furnizor și a unei anumite oferte poate influența destul de mult acest cost.

Prețul este desigur unul dintre principalii factori care determină un consumator casnic să decidă schimbarea furnizorului. În România, vorbim astăzi despre o piață liberă, în cate furnizorul se poate schimba foarte simplu, cu birocrație minimă. Pentru a decide care furnizor oferă un preț mai bun, se poate căuta online cat costa un kw și care ar fi costul total al facturii la gaze la fiecare furnizor. Există calculatoare online de oferte pe website-urile furnizorilor, ușor de accesat, precum și instrumente de comparație puse la dispoziție de ANRE (Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei) – autoritatea de stat în domeniu.

Atenție, la orice analiză a ofertelor, este important să fie folosite informații complete și corecte – prețuri finale, inclusiv tarife reglementate, inclusiv TVA. Pentru cei mai mulți consumatori, diferențele de preț se resimt cel mai mult în perioadele de iarnă, dacă este instalată în locuință o centrală termică pe gaz. Se pot alege oferte cu abonament zilnic sau oferte fără abonament, cu perioade de garantare diferite, în functie de condițiile pieței.

În afară de preț, există totuși și alte aspecte care ar trebui luate în calcul pentru alegerea furnizorului de gaze naturale. Iată câteva elemente importante, demne de bifat în selecție:

– o bună reputație a firmei respective, posibilitatea de a găsi informații suficiente, pertinente și pozitive la o simplă căutare online

– existența unor informații complete pe website-ul firmei cu privire la tarife, opțiuni de abonamente

– posibilitatea de a contracta online serviciile de furnizare gaze, cât mai simplu

– existența unui serviciu de tip cont online de administrare servicii, unde să fie vizualizate (pe bază de parolă) facturi, plăți, valori index și unde să poată fi plătite facturile

Pentru cine consideră că schimbarea furnizorului de gaz este o complicație fără sens, trebuie subliniat faptul că se poate ajunge la economii consistente la nivel de an. În plus, schimbarea furnizorului de gaz nu necesită schimbări tehnice, nu există riscuri de întrerupere furnizare gaz, pur și simplu este o chestiune de realizare acte, de la distanță. Se face simplu și rapid, fără complicații ulterioare.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor.ro



Comentarii
Inchide