Cum arată cele mai sigure anvelope pentru mașina ta? Ce parametrii și caracteristici speciale au?

Autor: Promotor 13 mart. 2023 Știri auto
Cum arată cele mai sigure anvelope pentru mașina ta? Ce parametrii și caracteristici speciale au?

Fiecare șofer își dorește ca anvelopele pe care le alege să asigure nu numai confort, ci si siguranță. Dar ce afectează siguranța anvelopelor si ce trebuie sa știi despre tipurile de cauciucuri disponibile pe piață?

Tipuri de anvelope – ce modele poți alege pentru mașina ta?

Numărul și tipul de anvelope oferite pe piață te pot ameți. Fiecare producător în campania sa de marketing susține ca anvelopele sale sunt cele mai bune. Cum sa alegi ceva pentru tine in acest labirint de informații?

Fiecare anvelopa consta in principal din compusul de cauciuc adecvat, armaturi si benzi de rulare. Este important in alegere ca in cazul diferitelor anotimpuri, amestecul de cauciuc si forma benzii de rulare sa fie selectate pentru a oferi siguranță in timpul călătoriei.

În prezent, pe piață exista trei tipuri de baza de anvelope:

  • anvelope de vara, folosite din primăvară pana toamna. Au o aderență foarte buna pe drumuri uscate si umede la temperaturi mai ridicate. Forma raționalizată a benzii de rulare asigura o rezistență mai mica la rulare si un drenaj mai bun al apei. Drept urmare, aceste cauciucuri de vară generează mai puțin zgomot si economisesc combustibil;
  • anvelopele de iarnă conțin o cantitate mai mare de cauciuc natural in compoziția lor, datorita căruia sunt mult mai rezistente decât anvelopele de vara si nu se întăresc nici la temperaturi foarte scăzute. Anvelopele de iarna au caneluri mai adânci și, în plus, caneluri cu formă specială care îndepărtează nămolul. În multe țări europene, precum si in România, utilizarea lor in timpul iernii este obligatorie prin lege;
  • anvelope all-season – după ani de absenta, au revenit pe piață globala. Din păcate, cele care îndeplinesc cerințele legale pentru utilizarea anvelopelor de iarna sunt puține si sunt produse in principal de producători de top. Aceste tipuri de anvelope reprezinta un echilibru intre compoziția si caracteristicile anvelopelor de vara si de iarna prezentate mai sus. Pe de o parte, economisesc timp si bani pentru înlocuire, dar pe de alta parte, durata lor de viata este mai mica decât cea a anvelopelor de vara. Având in vedere prețul de achiziție mai ridicat, cumpărarea acestui tip de anvelopa trebuie gândita cu atenție.

În afară de modelele pentru toate anotimpurile, trebuie sa schimbi anvelopele de doua ori pe an. Aproape toți producătorii recomandă schimbarea anvelopelor când temperatura aerului ajunge la 7 grade Celsius. Folosirea anvelopelor de iarna la temperaturi mai ridicate va cauza uzura drastica. Pe de alta parte, întărirea unei anvelope de vara in timpul iernii ii va reduce semnificativ caracteristicile de conducere.

De asemenea, merită să ai grijă de depozitarea corespunzătoare a anvelopelor sezoniere nefolosite. Condiția de bază este sa le depozitezi într-o încăpere închisă, ferindu-le de lumina soarelui si umiditate. Temperatura de depozitare trebuie sa fie intre 5 si 25 °C, departe de surse de căldură. Este important ca anvelopele să fie depozitate pe rafturi speciale care împiedică deformarea lor.

Anvelope sigure – cum sunt acestea?

Daca ești in faza de a alege anvelope noi pentru mașina ta, probabil te întrebi care sunt anvelopele sigure. Ei bine, pentru ca anvelopele sa fie sigure, acestea trebuie sa îndeplinească mai multe condiții.

In primul rand, este distanta de frânare  – anvelopele bune asigură o distanță de frânare scurta, ceea ce este extrem de important atunci când exista un risc pe sosea, in special pe o suprafață umeda. In astfel de condiții, aderenta anvelopelor este cea mai importantă.

Anvelopele au durabilitatea lor

Exista mai mulți factori care afectează siguranța anvelopelor. Primul, și în același timp cel mai important, este vechimea anvelopei. Producătorii de anvelope, chiar si cei premium, subliniază ca anvelopele își pierd proprietățile după 10 ani.

Compusul de cauciuc al anvelopelor se întărește in timp, ceea ce afectează negativ aderenta acestora. Cercetările arata ca o anvelopa cu banda de rulare uzata 50% are pana la jumătate din distanta de frânare pe o suprafață umeda, comparativ cu o anvelopa noua.

Prin urmare, merita sa iei in considerare nu numai vârsta anvelopei, ci si gradul de uzura. Daca mașina este condusa mult, poate fi necesara înlocuirea anvelopei chiar si după 6 ani.

Tipul de banda de rulare contează

Tipul de banda de rulare joacă, de asemenea, un rol important în siguranța anvelopelor. De exemplu, anvelopele de iarna au o structura a benzii de rulare complet diferita de anvelopele de vara.

Anvelopele pentru sezonul de iarna au caneluri centrale mai largi si de câteva ori mai multe tăieturi transversale, datorita cărora dispersează mai repede apa si noroiul. Din acest motiv, anvelopele de vara nu vor funcționa deloc iarna si pot reprezenta chiar o amenințare atunci când conduci pe zăpadă.

Dimensiunea anvelopelor si siguranță

Un aspect care nu trebuie uitat atunci când alegi anvelopele este dimensiunea lor adecvata. De ce este atât de important? In timpul conducerii, anvelopa se încălzește ca urmare a contactului cu suprafața si a vitezei mari, iar daca este selectata incorect, temperatura din interiorul anvelopei creste dramatic.

Ca urmare a temperaturii ridicate, componentele individuale ale anvelopei încep să se deterioreze. Un astfel de fenomen poate reprezenta o amenințare nu numai pentru șofer si pasagerii sai, ci si pentru alți utilizatori ai drumului. Pentru a rezuma – anvelopele sigure sunt cele care sunt selectate corect.

Nu uita de presiunea in anvelope

Pentru a-ți păstra anvelopele în siguranța, menține presiunea in anvelope așa cum este recomandat de producător. De ce? În primul rand, conducerea cu presiune incorecta accelerează uzura anvelopelor, ceea ce înseamnă ca va trebui sa le înlocuiești mai repede decât sperai.

De asemenea, trebuie menționat ca nici o presiune prea mare nu este recomandata, deoarece anvelopele se vor uza mai rapid. Prin urmare, merita sa verifici regulat presiunea in anvelope pentru o conducere cat mai sigura.

Ținând cont de toate informațiile de mai sus, vei putea alege cele mai potrivite anvelope pentru mașina ta și nu iți vei mai face griji pentru siguranța ta și a celorlalți din mașină sau de pe drum.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor



Comentarii
Inchide