Presiunea din cauciucurile ATV, o… presiune constantă pentru posesorii acestora!

Autor: ProMotor 28 dec. 2021 Advertorial
Presiunea din cauciucurile ATV, o… presiune constantă pentru posesorii acestora!

Atunci când achiziționezi pentru prima dată un ATV, s-ar putea să nu șții prea multe detalii legate de ROȚI. Totuși, un criteriu de care trebuie să tii cont înainte de utilizarea autovehiculului este presiunea din aceeași zona. În cazul în care nu sunt respectate indicațiile pentru setul de cauciucuri ATV, te poți confruntă cu dificultăți. Iată ce trebuie să știi despre asta!

Ce se întâmplă dacă presiunea ajunge prea mare?

În clipa în care există multă presiune, apar schimbări în ceea ce privește manevrabilitatea. Acesta este un avantaj dacă te deplasezi cu alte persoane sau ai o încărcătură suplimentară în spate, care mărește greutatea. De asemenea, aerul în roți este util pe un teren accidentat. Spre exemplu, acesta te ajută să treci mai ușor prin noroi.

Pe de altă parte, umflarea excesivă a unor  cauciucuri ATV duce la deteriorarea structurii materialului. Acest lucru se întâmplă și din cauza pietrelor ascuțite sau a altor obstacole. Nici presiunea mai mare pe o parte decât pe cealaltă nu este o soluție potrivită, deoarece ATV-ul poate derapa lateral. La o deplasare cu viteză sporită, presiunea recomandată este în jur de 7 psi.

Ce se întâmplă dacă nu există suficient aer?

O presiune scăzută pe un set de cauciucuri ATV este utilă în zonele cu zăpadă. Motivul constă în faptul că anvelopele intră în contact mai bine cu pământul și blochează procesul de alunecare. Tracțiunea este îmbunătățită, ceea ce înseamnă că poți conduce bine și pe un teren cu nisip. Deplasarea pe direcția înainte atrage dâmburi în față roților.

Terenurile de acest tip par plate, dar vehiculul încearcă să escaladeze o pantă abruptă. Pe măsură ce avansezi, ATV-ul ajunge să fie forțat să se ridice cu toată greutatea, iar învârtirea roților duce la o îngropare mai adâncă. În cele mai multe cazuri, intervalul recomandat este de 3-4 psi pentru a depăși același scenariu. Ia în calcul faptul că anvelopele ce nu sunt umflate suficient pot fi deteriorate.

Manometrele folosite la automobile nu sunt potrivite pentru ATV-uri. Prin urmare, ai nevoie de un produs de joasă presiune pentru o măsurare exactă. În general, eliminarea aerului vine la pachet cu o serie de avantaje. Amprenta este mai mare, sporindu-se aderența și vibrațiile fiind absorbite. Așadar, transferul acestora este prevenit dacă te deplasezi prin șanțuri sau alte zone similare.

Cum să ai întotdeauna o presiune optimă?

Fiecare producător de anvelope recomandă un nivel de presiune diferit. În mod normal, manualul de utilizare conține detalii cu privire la același aspect. Informațiile sunt valabile însă doar pentru cauciucuri ATV originale din fabrică. Dacă ulterior decizi să le schimbi pe acestea cu un set aftermarket, este necesar să respecți sugestiile brandului respectiv. În cazul în care practici off-road, ar fi bine să ții cont de rigiditatea pereților laterali. Dacă aceștia sunt duri, este opusă rezistență la traseu și se împiedică aplatizarea. Prin urmare, poate fi nevoie de o reducere puternică a aerului pentru creșterea amprentei pe sol.

Anvelopele cu pereți laterali elastici au nevoie însă de o amprenta mare doar la presiuni ridicate. Cu cât profilul este mai puțin vizibil, cu atât riscul de deteriorare al jantei scade. Conducerea la viteze periculoase duce însă la încălzirea roții și pot fi formate defecte. În plus, la viraje există șansă de desprindere a anvelopei. Optimizarea corespunzătoare te ajută să previi astfel de evenimente. Dacă ai nevoie de un set nou de cauciucuri ATV, la un magazin online le găsești la un preț accesibil.

Urmărește Promotor.ro pe Google News

Sursa foto: ProMotor



Comentarii
Inchide