Ford Airstream - concept

Batman ar putea fi fericit. După berlină (Iosis) şi SUV (Iosis X), acum are parte şi de o dubiţă high-tech. Foarte strălucitoare, chestia pe patru roţi se mândreşte cu stilul „retro-futurism”.

Ford Airstream - concept Ford Airstream - concept
Unde o fi retro în Airstream, nu pricep – dar la fel de adevărat este că istoria nu a fost niciodată punctul meu forte. Aşa că o să îi cred pe cuvânt pe designeri, care declară că au fsot inspiraţi de un film SF din 1960: „2001: A Space Oddisey”. Parcă interiorul aduce întrucâtva cu bordul unei nave spaţiale din film, deşi s-ar potrivi mai bine perioadei disco a anilor ’60-’70.

Faţă de un van actual, Airstream este un fel de lounge mobil, în care ocupanţii nu au altă treabă decât să bea şi să se distreze pe ritmuri remixate de ABBA. Doar cel de la volan nu are voie să bea, după legislaţia actuală, dar scaunele scobite şi bordul ciudat prea aduc a atmosferă de băruleţ şic.

Total aiurea este tubul din spatele scaunelor, dar, culmea, este principalul element pentru atmosfera disco, datorită jocului de culori. Păcat că Airstream nu are dimensiunile unui autobuz, poate ar fi încăput mai multă lume. Aşa, se pune doar de un „private-party”, la care ajungi printr-o uşă laterală full-size, care nu culisează, ci se ridică în sus, oferind chiar şi o treaptă de acces. Atenţie doar la tocuri. Despre hayonul din trei bucăţi, no comment, chiar că e SF.

Apropo de autobuze, Airstream este, de fapt, un producător de rulote, construite din aluminiu. Conceptul Ford este doar vopsit pentru a da impresia că este fabricat din acest metal uşor, caroseria fiind din oţel. Şi sticlă, bineînţeles, fragmentele de suprafaţă vitrată dând impresia de hublouri ale unei nave spaţiale. Iar noaptea, luminile, atât interioare, cât şi exterioare, fac din Airstream un adevărat OZN pe patru roţi.
Sistemul de propulsie, însă, nu va mai mira pe nimeni, fiind electric. Bateriile de litiu-ion ale motoarelor electrice, câte unul pe fiecare punte, sunt încărcate de un sistem fuel-cell, ansamblul fiind unul dintre cele mai compacte şi eficiente energetic sisteme de acest fel.
Astfel, Ford Airstream poate fi definit ca un crossover ecologic, mai ales că sistemul de propulsie se află deja în stadiu experimental pe Ford Edge. Normal că Airstream nu prefigurează nici un fel de model de serie, fiind mult prea ciudat şi controversat pentru publicul larg. Ford nu şi-a propus decât un exerciţiu de design şi, cel puţin din punctul ăsta de vedere, este clar că şi-au atins scopul: Airstream poate fi catalogat drept unul dintre cele mai neverosimile concepte ale acestui deceniu.
Poti sa te opui oricand si fara justificare prelucrarii datelor tale personale in scop de marketing direct, prin trasmiterea catre MEDIAFAX GROUP SA (prin accesarea formularului de contact la adresa privacy@m.ro sau ne poti trimite pe adresa postala o solicitare scrisa, datata si semnata in acest sens. In acest caz, solicitarea ta va fi inaintata catre departamentul specializat al MEDIAFAX GROUP SA; este posibil sa primesti un mesaj prin care se confirma ca optiunea a fost notata, precum si orice alte informatii necesare, dupa caz.