Cât de sigure sunt noile Dacia Sandero și Dacia Logan. Așteptări de la testele EuroNCAP

Autor: Cristian Agatie 22 nov. 2020 Știri auto

Dacia a lansat noua generație a modelelor sale de la baza gamei și toată lumea așteaptă rezultatele EuroNCAP. În mod tradițional Dacia nu a vânat stele EuroNCAP, așa că toți se întreabă acum cât de sigure sunt noile Dacia Sandero și Dacia Logan.

Intră în Galeria FOTO

Noua gamă Dacia folosește platforma tehnică CMF-B a Alianței Nissan Renault, prin urmare așteptăm performanțe superioare în ceea ce privește siguranța pasagerilor. Renault Clio a obținut cinci stele EuroNCAP la testele din 2019, iar Dacia nu ar trebui să ofere rezultate mai slabe în ceea ce privește siguranța pasivă – cu alte cuvinte modul în care este oferită protecție pasagerilor în timpul și după un accident.

Față de generația anterioară Logan/Sandero, noile modele au o structură a caroseriei îmbunătățită, cu elemente din oțeluri de înaltă rezistență, care asigură o protecție superioară în caz de accident. În plus, pasagerii dispun acum de centuri de siguranță cu pretensionare și limitatoare de sarcină, ceea ce asigură protecție îmbunătățită în caz de accident. Nu în ultimul rând, modelele Dacia sunt dotate în premieră cu airbaguri cortină, care asigură protecția pasagerilor în caz de impact lateral. Protecția pietonilor în caz de accident a fost, de asemenea, avută în vedere prin felul în care sunt proiectate capota, farurile și spoilerul față.

Un alt punct în care au fost aduse îmbunătățiri este siguranța activă, prin introducerea sistemelor de asistență a conducerii, așa cum este sistemul de frânare autonomă în situații de urgență. Chiar dacă Dacia va obține mai puține puncte decât Clio la acest capitol, noile modele fac un pas decisiv în direcția siguranței. Au, astfel, toate premizele pentru a nu dezamăgi la testele EuroNCAP, chiar dacă acestea s-a înăsprit semnificativ după modificările introduse în primăvara acestui an.

Cât de sigure sunt noile Dacia Sandero și Dacia Logan: Ce spun oficialii Dacia

Potrivit lui Mihai Bordeanu, director de marketing la Dacia, EuroNCAP urmează să prezinte rezultatele testelor de impact pentru noile modele Dacia Logan, Dacia Sandero și Dacia Sandero Stepway în primăvara anului viitor. Oficialul Dacia a refuzat să facă pronosticuri cu privire la rezultatele EuroNCAP, dar a ținut să precizeze că producătorul român „nu vânează stelele EuroNCAP”. Cu toate acestea, Dacia acordă o importanță primordială siguranței pasagerilor care călătoresc în mașinile Dacia.

Cel mai bine clasat model Dacia la testele EuroNCAP a fost generația anterioară a lui Sandero, care a obținut în 2013 patru stele. Cu probe mult mai dure în procedura EuroNCAP, actuala generație Dacia Duster a reușit doar trei stele EuroNCAP în 2017. Prin urmare, este greu de anticipat care va fi rezultatul testelor lui Sandero/Logan. Având în vedere rezultatul anterior al lui Sandero, este de așteptat ca cele patru stele să rămână un obiectiv atât dezirabil, cât și fezabil. Un rezultat mai slab ar reprezenta o dezamăgire pentru fanii modelelor românești.

Chiar și așa, trebuie înțeles că rezultatul bun obținut de Clio nu reprezintă o garanție pentru Dacia, chiar dacă noile Logan și Sandero folosesc aceeași platformă. Chiar dacă Renault Clio a obținut cinci stele EuroNCAP în 2019, nu este cert că modelul francez ar obține același rezultat și în urma testelor realizate în 2020, după ce procedura de testare și criteriile de evaluare au fost modificate semnificativ.

Urmărește Promotor.ro pe Google News


Cristian Agatie
După o experiență scurtă în presa generalistă și radio, a intrat în presa auto „din oportunism” în 1994, la revista Autoturism a Automobil Clubului Român, și a rămas „din convingere” din 2008, la Auto Bild, un nou proiect demarat în România de Axel Springer în colaborare cu Edipresse. Absolvent ... citește mai mult

Comentarii
Inchide